Echt gezicht of nep: zie jij verschil?

Echt gezicht of nep: zie jij verschil?

Desktops & monitoren

Geplaatst: 4 maart 2019 - 08:38

Aangepast: 29 augustus 2022 - 17:45

Computers worden telkens beter in het samenstellen van menselijke gezichten. Daardoor wordt het telkens lastiger om het verschil te zien tussen een echt gezicht, en een gezicht dat door kunstmatige intelligentie is gegenereerd.

Denk je dat jij niet voor de gek te houden bent? Bewijs het maar! Op de site Which Face Is Real krijg je telkens twee afbeeldingen voorgeschoteld. Het ene plaatje is een echte foto, de andere niet. Die is namelijk door machine learning tot stand gekomen.

Aan jou de taak om telkens te kiezen welke persoon echt bestaat. En dat blijkt nog bijzonder lastig. Wat tips: let vooral op de achtergronden en op kapsels. Daar vind je het snelst nog kleine foutjes terug.

Leren

De mensen achter dit project voeren hun 'generative adversarial network' eindeloos veel foto's en op basis daarvan worden nieuwe gezichten gemaakt. Hoe langer dit doorgaat, hoe beter de AI er in wordt. Het gevolg is dat echt bijna niet meer van nep te onderscheiden is. Eerder lanceerde men de beelden ook al op een site met de naam 'deze persoon bestaat niet'.

Nepnieuws

De techniek staat voor niets, maar critici verwachten dat het verspreiden van nepnieuws hierdoor telkens makkelijker wordt. Dit zijn dan nog foto's, maar ook video's zijn met kunstmatige intelligentie te manipuleren. Als je niet goed oplet, zou je

zomaar als waar kunnen aannemen...

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000