© CIDimport

Daarom is een SSD veilig

Desktops & monitoren

Geplaatst: 26 maart 2020 - 12:35

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:30

Redactie

Opslagmedia hebben de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Schijven zijn compacter worden, sneller, maar vooral ook veel veiliger. Want het lijkt natuurlijk riskant, al je gegevens bij je dragen, maar met de juiste schijf valt dat ontzettend mee.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Samsung.

Het succes van compacte schijven is natuurlijk niet heel moeilijk te verklaren. Het is een heerlijke luxe om altijd en overal toegang te hebben tot je gegevens, zelfs als er geen draadloos internet in de buurt is. Er kleeft natuurlijk wel een klein risico aan, omdat je de schijf ten eerste kunt laten vallen of ergens tegenaan kunt stoten, en er daarnaast de mogelijkheid is dat je de schijf verliest of dat deze gestolen wordt.

Schokbestendig
De nieuwste generatie SSD-schijven zorgen ervoor dat beide situaties geen probleem meer hoeven te volgen. Een SSD is ten eerste een stuk betrouwbaarder dan een traditionele harde schijf, omdat de technologie geen bewegende delen bevat (vandaar de afkorting Solid State Drive). Wanneer je een harde schijf laat kletteren, dan is de kans dat je deze daarna niet meer kunt gebruiken behoorlijk groot. Nu zijn er steeds meer fabrikanten die speciale ‘rugged’ schijven uitbrengen, maar dat verandert niets aan het feit dat een schijf met bewegende delen kwetsbaar is. SSD heeft dat nadeel niet. Wanneer je een SSD van tafel laat vallen is misschien de behuizing wat gehavend, maar de kans is zeer groot dat je het apparaat nog steeds kunt gebruiken en je gegevens gewoon kunt uitlezen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er mee moet gaan voetballen. 

© CIDimport

Encryptie
Wanneer je je schijf ergens laat liggen of deze wordt gestolen, dan ben je je gegevens natuurlijk kwijt. Daarom is het belangrijk om altijd thuis of op je werk een reservekopie te maken van de gegevens voor je op pad gaat met je schijf. Vervelender is echter nog wanneer jouw gegevens in handen komen van personen die daar helemaal niets mee te maken hebben of daar zelfs kwade bedoelingen mee hebben. Gelukkig is óók dat nu geen scenario meer waarover je zorgen hoeft te maken, dankzij de encryptie van je gegevens. Wanneer je je gegevens bijvoorbeeld opslaat op de Portable SSD Touch 7 van Samsung, dan worden deze versleuteld met behulp van hardwarematige AES 256bit-versleuteling; één van de beste versleutelingsalgoritmes die er is. Voor wie nog niet helemaal bekend is met versleuteling: gegevens die versleuteld worden, zijn onleesbaar voor mensen die ‘de sleutel’ niet hebben, en daarmee dus totaal niet interessant voor cybercriminelen.

Vingerafdruksensor
Versleuteling, ook wel encryptie genoemd, heeft doorgaans wel een flink nadeel, en dat is dat ook de eigenaar van de gegevens niet meer bij z’n eigen gegevens kan als hij of zij de sleutel (oftewel het wachtwoord) kwijt is. Bij de Samsung Portable SSD Touch 7 hoef je je daar gelukkig geen zorgen over te maken, omdat je de gegevens ontcijfert met behulp van je vingerafdruk. Je hoeft daar dus niet eens speciale software voor te installeren. Dat laatste is extra fijn voor mensen die hun schijf graag willen gebruiken op het werk, maar niet de rechten hebben om software op de betreffende computer te installeren. De LED-indicator bij de vingerafdruksensor laat je in één oogopslag zien of je schijf op dit moment is versleuteld of niet.

© CIDimport

 

Veilig en snel
Het is een geruststellend gevoel om te weten dat je gegevens veilig op je schijf staan en niemand anders deze kan benaderen. Extra fijn aan de Portable SSD Touch 7 is echter dat de capaciteit van de schijf ook aanzienlijk is (van 500 GB tot 2 TB) en dat de gegevensoverdracht razendsnel is. De maximale leessnelheid van de Touch 7 is 1050 MB per seconde, oftewel, er kan zo’n gigabyte per seconden worden uitgelezen.

Al je gegevens op zak, op een schokbestendige schijf, versleuteld op een manier die ervoor zorgt dat cybercriminelen er niets mee kunnen. Met schijven als de Samsung Portable SSD Touch 7 is het duidelijk dat de externe harde schijf écht z’n langste tijd gehad heeft, en dat SSD begonnen is aan z’n zegetocht.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000