Bezorgde ouders willen eind aan 'slimme internetbarbie'

© CIDimport

Bezorgde ouders willen eind aan 'slimme internetbarbie'

Desktops & monitoren

Geplaatst: 12 maart 2015 - 13:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:06

Redactie

Een groep bezorgde ouders is niet blij met de 'slimme Barbie', die via een internetverbinding kan praten met kinderen. De groep, genaamd Commercial Free Childhood, wil dat fabrikant Mattel stopt met de 'doodenge' pop.

De 'Hello Barbie' kwam een aantal weken geleden al in het nieuws als 'de Barbie die alles hoort.' Het gaat om een nieuwe versie van de meisjespop, waar een kind tegen kan praten. Barbie luistert daar naar, en reageert zelfs op wat het kind zegt.

Antwoord via internet

Hoewel dat een leuke feature is, zijn er ook genoeg ouders bezorgd over de pop. Die werkt namelijk met wifi, die het kindergebrabbel naar de servers fabrikant Toy Talk stuurt. Daar wordt de tekst geanalyseerd en er wordt een antwoord geformuleerd, zodat de Barbie lijkt te luisteren naar wat je kind zegt.

Te veel onduidelijkheid

Dat vinden veel ouders te ver gaan. Kinderen kunnen namelijk behoorlijk intieme informatie vertellen aan een pop, en die wordt ergens op een onbekende server opgeslagen. Daar is veel onduidelijkheid over, bijvoorbeeld over hoe lang de data verzameld wordt en hoe die beveiligd wordt.

Bezwaar maken

De actiegroep Commercial Free Childhood heeft daarom een oproep geplaatst waarin het iedere bezorgde ouder vraagt om bezwaar tegen de pop aan te tekenen. Iedereen kan een petitie starten om zijn angst aan de fabrikant door te geven.

Wat vinden jullie? Zie je een probleem in zo'n pop? Of vind je het een storm in een glas water? Laat het weten in de comments!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000