Bespaar energie met de Google Nest Learning Thermostat

© CIDimport

Bespaar energie met de Google Nest Learning Thermostat

Desktops & monitoren

Geplaatst: 11 november 2019 - 08:00

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:54

Redactie

Als je het koud hebt, draai je de thermostaat een tikje omhoog. Het is een handeling die door de jaren heen heel natuurlijk is geworden. Maar als het aan Google ligt, is het ook een handeling die uiteindelijk niemand meer hoeft uit te voeren. De slimme thermostaat van Google Nest leert namelijk precies wat voor temperatuur jij prettig vindt, en past de temperatuur automatisch aan wanneer deze daarvan afwijkt.

© CIDimport

  Lees hier wat dit betekent.
 

Volgens Google Nest bepaalt je thermostaat voor 60% hoe hoog je energierekening is. Je zou die cijfers natuurlijk kunnen gaan controleren, maar we kennen allemaal de situaties waarin we de kachel vergeten zijn uit te zetten waardoor we een heel leeg huis warm hebben gestookt, of situaties waarin we de kachel extreem warm moeten zetten omdat het ’s ochtends gewoon veel te koud is. Als de Nest Learning Thermostat het voor het zeggen heeft wordt in het huis van de toekomst de temperatuur volautomatisch geregeld, en voor het gemak heeft de fabrikant de technologie daarvoor al geleverd met de Google Nest Learning Thermostat.

Leergierig

De naam van het apparaat verklapt het natuurlijk al, de Nest Learning Thermostat is een apparaat dat begint met leren vanaf het eerste moment dat je hem gebruikt. De thermostaat heeft ongeveer een week nodig om te bekijken hoe jij je leven leeft, of, om nog specifieker te zijn, met welke temperaturen, en daarna begint hij met het zelf inregelen van deze temperaturen. Zo zul je de thermostaat in het begin handmatig lager draaien als je gaat slapen. De Nest registreert dat, en kijkt daarbij naar de tijd waarop je de wijziging doorvoert en de temperatuur die je daarbij kiest. Daarbij wordt uiteraard per dag gekeken, dus zelfs als je iemand bent die op maandag altijd tot laat doorwerkt, zal de Nest Learning Thermostat leren dat op maandag de thermostaat veel later moet worden aangepast. Hetzelfde geldt voor ontwaken. Als je wekker altijd om 6 uur gaat, dan is het natuurlijk wel zo fijn als de temperatuur in huis aangenaam is. De Learning Thermostat weet na verloop van tijd precies op wat voor tijdstippen jij opstaat, en zorgt dat het huis geleidelijk wordt opgewarmd voor die tijd.

Onverwachte wendingen

Al leert de Nest zich maandenlang suf, ook een slim apparaat als dit kan natuurlijk geen rekening houden met onverwachte wendingen. Stel dat jij normaal gesproken op maandag altijd thuis werkt, maar op een maandag zomaar ineens onverwacht weg moet. Je kunt de thermostaat dan zelf naar beneden draaien, maar mocht je dat vergeten, dan weet de Nest, dankzij de ingebouwde bewegingssensor precies wanneer er niemand meer aanwezig is, waarna hij de temperatuur automatisch omlaag zal schroeven, uiteraard tot het niveau dat jij als minimum hebt bestempeld. Je hoeft niet veel van technologie te weten om te begrijpen dat dit je vrij snel veel energie zal besparen.

© CIDimport

OpenTherm

Één van de grote voordelen van de Nest Learning Thermostat, is dat het apparaat OpenTherm ondersteunt. Dit betekent dat de cv-ketel modulerend wordt aangestuurd, wat inhoudt dat er meer signalen mogelijk zijn dan alleen maar aan en uit. Bij een aan/uit thermostaat wordt het signaal doorgegeven aan de cv-ketel wanneer de ingestelde temperatuur hoger is dan de daadwerkelijke temperatuur. De temperatuur wordt hierbij zo snel mogelijk bereikt, waarna de cv-ketel weer wordt uitgeschakeld. Bij OpenTherm wordt berekend welke watertemperatuur precies nodig is om de temperatuur te behalen die je hebt ingesteld op de thermostaat. Hierdoor wordt het huis veel gelijkmatiger verwarmd, en dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Hoeveel dat precies is, verschilt uiteraard per ruimte.

Meer weten over de smart home-producten van Nest? Kijk op Kieskeurig.nl!

 

Bediening

De Nest Learning Thermostat is op drie manieren te besturen. Ten eerste kun je de thermostaat besturen door aan de ring te draaien, daarmee bepaal je de temperatuur. Druk je op het scherm en draai je daarna aan de ring, dan krijg je een overzicht te zien van wat je thermostaat uitvoert, maar kun je ook navigeren naar instellingen of je schema of energiegeschiedenis bekijken. Dat is natuurlijk allemaal prima wanneer je bij het apparaat in de buurt bent, maar is dat niet het geval, dan kun je hem ook uitstekend bedienen met behulp van je smartphone. Dit kan als je thuis bent, maar ook als je op het werk bent en het huis alvast even lekker wilt opwarmen, zodat je in een behaaglijk huis thuiskomt. Is je ritme redelijk stabiel, dan hoef je dat na verloop van tijd echter niet meer te doen, omdat de thermostaat precies weet hoe laat je thuis bent en hoe warm je het wilt hebben.

© CIDimport

Heb je ook een Google Nest Hub of een Google Home-luidspreker, dan kun je de temperatuur ook aanpassen met behulp van een stemcommando. Op die manier kun je alle slimme apparaten in je huis naadloos laten samenwerken. Sterker nog, mocht je ook slimme verlichting hebben, dan kun je er dus zelfs voor zorgen dat temperatuur, verlichting en, wellicht via de Hub of Home, ook je favoriete muziek door de huiskamer klinkt wanneer je thuiskomt.

De Nest Learning Thermostat is ontworpen om energie te besparen, door slim met je CV-ketel om te springen en goed te kijken naar je leefgewoonten. Juist daarom is het wel belangrijk dat het apparaat op de juiste wijze wordt geïnstalleerd. Google raadt daarom aan om een Nest Pro in te schakelen voor de installatie, om te voorkomen dat j e méér energie verbruikt in plaats van minder, door een verkeerd aangesloten draadje. Installatie is best ingewikkeld, dus het is een goed idee om dat uit handen te geven.

Met een prijskaartje van 249 euro is een Nest Learning Thermostat behoorlijk prijzig, maar het idee van Google is dat je dit dus terugverdient door het terugdringen van je stookkosten. Is dit je net iets te gortig, dan is er voor 219 euro een iets goedkopere versie van de thermostaat beschikbaar, die qua functionaliteiten nagenoeg hetzelfde is, maar iets afwijkt op het gebied van design en display. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000