Wanneer kunnen we Windows 10X verwachten?

© PXimport

Wanneer kunnen we Windows 10X verwachten?

Computer accessoires

Geplaatst: 17 augustus 2020 - 02:05

Aangepast: 25 november 2022 - 10:30

Justin Doornekamp

Microsoft werkt al een tijd aan Windows 10X, het besturingssysteem dat aanvankelijk bedoeld was voor apparaten met twee schermen, maar nu ook breder wordt uitgerold. Helaas lijkt het erop dat we nog langer moeten wachten op de nieuwe editie van het bekende besturingssysteem.

In oktober vorig jaar kondigde Microsoft de Surface Neo aan, een soort tablet met twee lcd-schermen. Speciaal voor de lancering van het apparaat zou er een nieuw besturingssysteem komen, Windows 10X. Een besturingssysteem met weinig poespas, een nieuw Start-menu zonder Live Tegels en geoptimaliseerd voor het gebruik van twee schermen tegelijkertijd. Niet veel later besloot Microsoft om het besturingssysteem toch wat aan te passen, zodat ook apparaten met slechts één scherm erop kunnen draaien. Deze ommekeer zorgt er waarschijnlijk voor dat Microsoft langer de tijd nodig heeft om Windows 10X uit te kunnen rollen.

2021

Volgens techwebsite ZDNet moeten in de lente van 2021 de eerste apparaten van Microsoft verschijnen die draaien op Windows 10X. Een jaar later kunnen we vervolgens apparaten met een dubbel scherm verwachten, die eveneens draaien op Windows 10X, aldus ZDNet. Als dit klopt, dan duurt het langer dan verwacht voordat we aan de slag kunnen met het besturingssysteem. Op de website van Microsoft staat nog steeds dat de Surface Neo tegen het einde van dit jaar moet verschijnen en er werd altijd aangenomen dat Windows 10X vrijwel gelijktijdig zou worden uitgerold. Maar volgens ZDNet komt de Surface Neo nu pas in 2022, waardoor Microsoft geen haast meer lijkt te hebben om Windows 10X uit te brengen.

In mei liet Microsoft weten dat het mede vanwege de coronacrisis Windows 10X wilde ombouwen. “De wereld ziet er inmiddels anders uit dan in oktober vorig jaar, toen we onze visie aankondigde met betrekking tot Windows-apparaten met twee schermen”, aldus topman Panos Panay van de Surface- en Windows-divisie van Microsoft in een blogpost.

Veel producten van Microsoft werden sinds de coronacrisis in een nieuw jasje gestoken om te voldoen aan de wensen van vele thuiswerkers.

© PXimport

Nieuw in Windows 10

Het duurt dus nog even voordat we Windows 10X kunnen verwachten, maar het lijkt erop dat Microsoft in de tussentijd wel enkele functionaliteiten van het nieuwe besturingssysteem wil implementeren in het huidige Windows 10. Zo lijkt het erop dat er een nieuw startmenu komt en dat we ook nieuwe icoontjes voor apps kunnen verwachten. Het is niet onwaarschijnlijk dat Microsoft meer van deze kleine aanpassingen zal doorvoeren in aanloop naar de lancering van Windows 10X.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000