Microsoft Defender nu ook op smartphones: Wat moet je weten?

© PXimport

Microsoft Defender nu ook op smartphones: Wat moet je weten?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 juli 2022 - 09:34

Aangepast: 14 december 2022 - 09:53

Justin Doornekamp

Microsoft Defender is nu ook beschikbaar als app voor smartphones, zodat niet alleen je Windows-pc ermee tegen virussen te beschermen is. Dit valt onder Microsoft Defender for individuals en dat maakt weer deel uit van bepaalde abonnementen. Hoe zit dat?

Het nieuwe beveiligingspakket, genaamd Microsoft Defender for individuals, is onderdeel van de Microsoft 365 Family- en Personal-abonnementen en beschermt niet alleen je pc of Mac tegen virussen, maar ook je iOS- en Android-apparaat. 

De functionaliteiten van Defender verschillen per apparaat. Op een iPhone of iPad is er geen antivirusfunctie, maar biedt Defender alleen bescherming tegen phishing op webpagina’s. Op Android-apparaten is er wel antivirusbescherming en kun je een scan uitvoeren om gevaarlijke apps op te sporen.

Al je beveiligingssuites op één plek

In alle versies van Defender heb je wel een persoonlijk dashboard, waarmee je inzicht krijgt in de beveiligingsstatus van je computers, laptops, smartphones en tablets.

En dat is handig, gezien je vermoedelijk uiteenlopende beveiligingssoftware gebruikt op verschillende apparaten. Zo kan je pc beveiligd zijn met Norton, maar je tablet met MacAfee. Deze beveiligingssuites van derde partijen kun je aan Defender koppelen, waardoor je direct al je apparaten in de gaten kunt houden. 

“Om jouw persoonlijke gegevens privé te houden en je data beveiligd, gebruiken mensen vaak verschillende beveiligingsproducten”, aldus Microsoft. “Al deze producten gebruiken hun eigen manieren om beveiligingsrisico’s te monitoren en apparaten te beheren. Deze fragmentatie maakt het moeilijk om alle online dreigingen in het oog te houden.”

© PXimport

Defender for individuals biedt bescherming voor meerdere apparaten en geeft tips om gaten in de beveiliging te dichten. De centrale beheerapplicatie scant zelf ook continu op gevaren voor je gegevens en apparaten en geeft notificaties bij dreigingen en risico’s. Lopen je apparaten de nodige risico’s, dan geeft de tool wat tips voor het oplossen van gevaren.

Moeite waard?

Defender zal voor de meeste gebruikers geen reden zijn om een 365 Family- en Personal-abonnement af te sluiten. Zonder een van deze abonnementen kun je de dienst van Microsoft niet gebruiken, al kun je deze wel dertig dagen uitproberen.

De software is vooral een handig extraatje om meer inzicht te krijgen in de beveiligingsstatus van een groot deel van je apparaten. Met het 365 Personal-abonnement kun je tot vijf apparaten toevoegen aan het Defender for Individuals-dashboard. Bij het Family-aanbod is dat tot dertig apparaten tegelijkertijd.

Voor een Personal-abonnement op 365 betaal je 7,00 euro per maand en voor het Family-plan 10,00 euro per maand. Je krijgt dan niet alleen Defender, maar ook cloudopslag, het gebruik van Microsoft Office-diensten zoals Word, Excel en Powerpoint en verschillende andere extra’s. Alles wat je moet weten over de Office 365-abonnementen lees je in een ander artikel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000