Zo ziet het nieuwe Windows 10-startmenu eruit

© PXimport

Zo ziet het nieuwe Windows 10-startmenu eruit

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 juli 2020 - 02:03

Aangepast: 14 december 2022 - 11:00

Justin Doornekamp

Microsoft gaat het Windows 10-startmenu op de schop nemen en heeft alvast een voorproefje gegeven. Wat kunnen we verwachten?

Hoewel je waarschijnlijk geen grote veranderingen hoeft te verwachten, wil Microsoft er overduidelijk voor zorgen dat het nieuwe startmenu er weer fris uitziet en bovendien past bij de versie van Windows 10 zoals we die vandaag de dag kennen. Door de jaren heen heeft Microsoft het besturingssysteem flink bijgeschaafd, waardoor Windows 10 er nu noemenswaardig anders uitziet dan vijf jaar geleden toen het besturingssysteem werd uitgebracht. Het startmenu is echter al jaren hetzelfde gebleven.

Dit is er nieuw

Een ding is zeker: de Windows-tegeltjes blijven, ondanks geruchten dat die mogelijk zouden verdwijnen. De tegeltjes zullen straks wel de kleur krijgen die past bij het lichte of donkere thema dat je hebt gekozen. Als je de live tegels uit hebt staan, dan krijg je een soort “gestroomlijnd” design, waarin de icoontjes een doorzichtige achtergrond hebben. De logge, eenkleurige blokken verdwijnen dus.

Het resultaat mag er zijn: het startmenu lijkt nu veel beter te passen bij wat Windows 10 inmiddels is geworden.

© PXimport

Je recent gebruikte apps, die doorgaans aan de linkerkant van het startmenu te zien zijn, krijgen ook een update en hebben ook geen gekleurde achtergronden meer. Ook dit deel van het startmenu zal dus veel beter passen bij het Windows-thema dat je gekozen hebt.

Lancering

Het nieuwe startmenu werd uit de doeken gedaan op de Facebook-pagina van Microsoft 365. In het desbetreffende Facebook-bericht werd niet vermeld wanneer we het nieuwe startmenu kunnen verwachten. Het enige dat we weten is dat Microsoft nog steeds bezig is om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten.

Naar verluidt komt het nieuwe startmenu eind dit jaar of zelfs ergens volgend jaar uit. Vermoedelijk zien we het nieuwe startmenu nog niet terug in de tweede grote Windows-update, die waarschijnlijk rond oktober of november verschijnt.

© PXimport

Microsoft heeft het startmenu al een lange tijd niet aangepast. De laatste keer dat het startmenu flink werd aangepakt, was ten tijde van Windows 8. Toen konden we voor het eerst kennismaken met de Windows-tegels, die niet bij iedere pc-gebruiker in de smaak viel. Met Windows 10 werden de tegels behouden, maar viel Microsoft weer terug op het klassieke startmenu.

Wil je nu al veranderingen doorvoeren aan het startmenu? Dat kan: je kunt onder meer tegels aanpassen of groeperen, terwijl je ook de ‘Alle apps’ weergave kunt aanpassen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000