Waarom de verkoop van videokaarten flink terugloopt

© PXimport

Waarom de verkoop van videokaarten flink terugloopt

Computer accessoires

Geplaatst: 15 maart 2019 - 15:47

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Justin Doornekamp

De GPU-markt stond in het vierde kwartaal van 2018 opnieuw onder druk. De totale omzet uit de verkoop van onder meer videokaarten daalde met bijna 2,7 procent op kwartaalbasis en met 3,3 procent op jaarbasis. De reden van de terugloop heeft vooral te maken met de afgenomen interesse in cryptovaluta.

Begin 2018 steeg de populariteit van cryptovaluta tot recordhoogtes en bedrijven als Nvidia en AMD moesten de productie van videokaarten flink opvoeren om aan de vraag van miners te kunnen voldoen. Deze miners gebruikten namelijk de rekenkracht van videokaarten om te verdienen aan cryptovaluta. Nvidia noch AMD voorzag dat de markt voor cryptovaluta uiteindelijk zou instorten, waardoor winkels met flinke voorraden aan videokaarten bleven zitten. Vooral Nvidia voelde de klap, mede door het overaanbod Pascal-kaarten. Als gevolg verloor het bedrijf in december vorig jaar bijna de helft van zijn beurswaarde.

Uit een onderzoek van Jon Peddie Research blijkt dat de verkopen van Nvidia's grafische kaarten in het vierde kwartaal van 2018 met 7,6 procent terugliepen, terwijl de verkopen bij AMD met 6,8 procent daalden. Intel ontsprong de dans en zag de omzet uit GPU-producten met slechts 0,7 procent dalen. Het bedrijf wist zijn aandeel op de GPU-markt zelfs uit te breiden in het vierde kwartaal, met 1,4 procent. Nvidia en AMD zagen juist hun marktaandeel dalen met respectievelijk 0,8 en 0,6 procent.

"De vraag naar videokaarten begin 2018 liep uit de pas en dat voelde de markt", aldus topman Jon Peddie. "Als gevolg werd de markt opgescheept met flinke voorraden. Dit heeft een impact gehad op de verkopen van GPU-producten in het vierde kwartaal en dit beeld zal niet anders zijn in het lopende eerste kwartaal en het tweede kwartaal van dit jaar", aldus Peddie.

© CIDimport

Niet de enige reden

Overigens was de cryptocrash niet de enige reden voor de verkoopdaling van videokaarten. Ook de hoge prijzen van de Nvidia Turing-kaarten en de leveringsproblemen van de Vega-kaarten van AMD hielpen niet bepaald.

Het is niet ondenkbaar dat de komende tijd de prijzen van videokaarten zullen dalen. Vooral voor gamers zal dat een hele opluchting zijn. Wie een goed gamingsysteem wilde bouwen moest de afgelopen jaren namelijk woekerbedragen neertellen voor een krachtige videokaart.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000