ID.nl logo
Nvidia of AMD-videokaart: Waar moet je op letten?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Nvidia of AMD-videokaart: Waar moet je op letten?

Wanneer je aan het rondkijken bent voor een nieuwe videokaart, kom je al snel uit bij twee merken. Daarom vraag je je wellicht af: Nvidia of AMD, welke kaart kan ik het beste kopen? In dit artikel kijken we naar de meest recente ontwikkelingen rond deze twee giganten.

De staat van Nvidia-videokaarten

Eind 2020 kwam Nvidia met de nieuwste generatie videokaarten op de proppen. De onderliggende architectuur werd Ampere genoemd. De producten vallen onder de RTX 3000-serie, daarmee vervangen ze de RTX 2000-serie.

Inmiddels zijn de RTX 3080, RTX 3070 en RTX 3060 Ti gelanceerd, voor respectievelijk zo’n 800, 500 en 400 euro, waarbij hogere nummers uiteraard krachtigere kaarten zijn. In februari volgt nog de RTX 3060 (zonder Ti) voor 320 euro. Per generatie heeft Nvidia een flinke stap gezet. Zo is de RTX 3060 Ti krachtiger dan de RTX 2080 was, en goedkoper. De RTX 2080 was een 800 euro kostende kaart, en de nieuwe kaart van 400 euro doet het dus beter. Goed nieuws voor iedereen die 400 euro of meer uit kan geven aan een videokaart.

Het uitbrengen van een nieuwe generatie gaat echter stapsgewijs, deels omdat een fabrikant niet in één keer genoeg chips kan maken om de hele markt te voorzien. En deels omdat het bedrijf weet dat ongeduldige consument die twijfelen tussen twee modellen de duurdere zullen aanschaffen als je de wat goedkopere variant iets later lanceert.

©PXimport

Omdat Nvidia zeker in het hogere segment al enkele jaren weinig concurrentie kent, had het bedrijf het voordeel van meer tijd en ruimte hebben om te investeren in nieuwe features in plaats van alleen meer performance. Zo hebben ze volop ingezet op Ray Tracing, waarmee je in sommige games mooiere schaduwen en reflecties krijgt, en DLSS 2.0, waarmee in sommige spellen de prestaties flink opgeschroefd worden.

Ook hebben ze wat voordelen voor streamers en content creators. Zo is hun NVENC encoder superieur en is er de Nvidia Broadcast voor extra mogelijkheden met je webcam of microfoon. Wil je streamen of gebruik je Adobe Premiere, dan ligt een Nvidia-kaart voor de hand.

De staat van AMD-videokaarten

Waar AMD’s cpu-divisie het al jaren uitstekend doet met de Ryzen-processors ligt het voor hun gpu-divisie iets lastiger. Zo wilde het al enkele jaren niet echt lukken om Nvidia echt het vuur aan de schenen te leggen. Eind 2020 kwam daar met de nieuwe Radeon RX 6000-serie verandering in, want voor het eerst in tijden konden ze echt concurreren in het topsegment.

De Radeon RX 6800 verslaat de RTX 3070 in de meeste games, en de RX 6800 XT benaderde de prestaties van de RTX 3080 voor iets minder geld. Iets wat we tot voor kort niet voor mogelijk hielden.

©PXimport

Omdat AMD’s lanceringen iets na die van Nvidia kwamen, kampten ze met een vergelijkbaar probleem: er waren nog geen goedkopere nieuwe-generatie-kaarten beschikbaar. Zo kost de goedkoopste nieuwe-generatie-videokaart bijna 600 euro, en een concurrent in het lagere segment zal pas ergens dit jaar volgen. We kunnen nu dus niet zeggen hoe concurrerend AMD in het middensegment is.

Een ander probleem is dat AMD zich enorm heeft moeten focussen op het concurreren op prestaties, waardoor het bedrijf featuretechnisch nog wat goed te maken heeft. AMD heeft ook Ray Tracing-capaciteit aan boord, maar in de praktijk lopen de prestaties daar nog wat achter op die van Nvidia.

Ook de extra features voor streamers kunnen nog wat verbeteringen gebruiken. AMD moet het dus puur van gamingprestaties hebben. Aangezien de prestaties vorig jaar echt enorm vooruit zijn gegaan, ligt het voor de hand dat we op termijn weer echte concurrentie in het high-endsegment gaan zien.

Tekorten

Eén van de grootste problemen bij de lancering van zowel Nvidia als AMD’s nieuwste kaarten bleek de beschikbaarheid. Beide partijen zagen al hun kaarten direct uitverkocht worden, met enorm uiteenlopende prijzen tot gevolg.

Videokaarten die 500 euro zouden moeten kosten, gingen voor 700 euro over de toonbank alsof het niets was. Waar de winkelvoorraad normaliter binnen een maand of twee zou normaliseren, was dat afgelopen jaar nog niet het geval. Zowel AMD als Nvidia gooide het op een ongekend grote vraag; te verwachten gezien de hoeveelheid thuiswerkers en thuiszitters, plus het feit dat beide partijen echt enorm goede producten hebben uitgebracht.

©PXimport

Lang niet elke nieuwe generatie was zó interessant als de Radeon RX 6000-serie en GeForce RTX 3000-serie. We hopen dat de markt tegen de tijd van publicatie iets stabiliseert, maar houd rekening met de mogelijkheid dat er ook de komende tijd nog sprake kan zijn van tekorten, of hogere prijzen dan wordt gesuggereerd.

In een volgend artikel duiken we dieper in de verschillende kaarten die nu te koop zijn, en wat de beste aanschaf is binnen jouw budget.

Op zoek naar een nieuwe videokaart? Lees dan ons artikel: Videokaart kopen in 2021

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.