Vista en XP als dual-boot op één pc

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 6 april 2007 - 00:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:33

Windows Vista is er eindelijk! Menigeen zal het besturingssysteem onmiddellijk willen installeren. Maar … stel nu eens dat Vista naderhand tegenvalt? Of u wilt voor de zekerheid XP nog even niet achter u laten. Wat dan? Geen probleem,in deze workshop laten we u zien hoe u Vista naast uw XP installeert. Dan kunt u elke keer als u de pc start, kiezen voor XP of Vista.

Vista en XP als dual-boot op één pc

Windows Vista is er eindelijk! Menigeen zal het besturingssysteem onmiddellijk willen installeren. Maar … stel nu eens dat Vista naderhand tegenvalt? Of u wilt voor de zekerheid XP nog even niet achter u laten. Wat dan? Geen probleem,in deze workshop laten we u zien hoe u Vista naast uw XP installeert. Dan kunt u elke keer als u de pc start, kiezen voor XP of Vista. De enige voorwaarden zijn dat u meer dan één partitie of harde schijf hebt (of weet hoe u een tweede partitie kunt toevoegen) en minstens zeven gigabyte vrije schijfruimte. Let wel op wat u doet, want als u de aanwijzingen niet goed volgt kan uw XP-installatie plotseling verdwenen zijn en zit u met de gebakken peren. Het is sowieso aan te raden om van al uw belangrijke bestanden eerst een backup te maken op cd of dvd. Mocht u maar één partitie hebben én de kennis om een extra partitie aan te maken dan doet u dat eerst. Zorg dat de partitie ntfs-geformatteerd is en het liefst meer dan tien gigabyte groot. Deze stap is optioneel.

Stap 1

[afbeelding0]Stop de Vista dvd in uw dvd-speler en start de pc opnieuw op. Controleer eventueel in het bios of uw dvd-speler als eerste boot-apparaat is ingesteld. Hoe u dit doet kunt u nalezen in de documentatie van uw moederbord.

Stap 2

[afbeelding0]Als alles goed is ziet u de Vista installatie-wizard op het scherm verschijnen.

Stap 3

[afbeelding0]In het eerste venster kunt u de taal die geïnstalleerd wordt, het formaat waarin valuta en de systeemtijd worden weergegeven en de toetsenbordinstellingen wijzigen. Kies de instellingen die u wilt en klik op de knop Next.

Stap 4

[afbeelding0]Klik op de knop install now om de installatie te starten.

Stap 5

[afbeelding0]Voer uw productactiveringscode in. de streepjes hoeft u niet in te typen, die verschijnen automatisch. U vindt de code meestal achterop het hoesje van de Vista-dvd. Klik op de knop Next.

Stap 6

[afbeelding0]In het volgende scherm leest u de licentievoorwaarden en daarna vinkt u I accept the license terms aan. Daarna klikt u weer op de knop Next.

Stap 7

[afbeelding0]Nu komt de cruciale stap. In het scherm which type of installation do you want? Wordt u gevraagd een type installatie te kiezen. Hier kiest u voor custom (advanced).

Stap 8

[afbeelding0]In het volgende scherm wordt u gevraagd om de partitie te kiezen waarop Windows Vista geïnstalleerd moet worden. Desgewenst kunt u hier ook bestaande partities vergroten, verwijderen of formatteren. Voor wat wij willen is dat niet nodig, dus laat deze opties voor wat ze zijn. Als u ze verkeerd gebruikt, kunnen ze namelijk leiden tot verlies van data. Kies de partitie die u wilt gebruiken voor de installatie en klik op Next. Let op: de partitie die u kiest moet niet de partitie zijn waarop uw huidige XP-installatie staat. Let er ook op dat op de gekozen partitie geen gegevens staan die u wilt bewaren: alles wat er op staat zal namelijk onherstelbaar worden overschreven!

Stap 9

[afbeelding0]Klik weer op Next, dit keer om de installatie te starten. De installatie telt vijf stappen. Tijdens het doorlopen van deze stappen zal de pc zichzelf regelmatig opnieuw opstarten. Verschillende schermen komen voorbij, maar u hoeft niets te doen behalve wachten of iets anders gaan doen.

Stap 10

[afbeelding0]Bij ons duurde het wachten tweeëntwintig minuten. Daarna verwacht Vista weer medewerking bij het verder afhandelen van de installatie. Type in het scherm set up Windows een gebruikersnaam en wachtwoord in. Dat laatste is optioneel, evenals het ingeven van een wachtwoord hint. Ons advies: stel in elk geval een wachtwoord in, voor de veiligheid. Klik vervolgens op Next.

Stap 11

[afbeelding0]Nu kunt u de computer een naam geven en een afbeelding kiezen als bureaubladachtergrond. Kies beide uit naar keuze of laat de standaardwaarden staan en klik wederom op Next.

Stap 12

[afbeelding0]De installatie-wizard wil nu weten hoe u Windows Update wilt gebruiken. Wij raden aan om deze volautomatisch zijn werk te laten doen. In dat geval kiest u de bovenste optie. Kies een van de drie opties om verder te gaan naar het volgende scherm.

Stap 13

[afbeelding0]Zorg ervoor dat de tijdzone, datum en tijd goed ingesteld staan en klik vervolgens op Next.

Stap 14

[afbeelding0]U maakt kennis met de nieuwe verbindingsstructuur die Microsoft heeft bedacht. Om het voor u simpel te houden hoe u uw netwerk wilt instellen kunt u kiezen waar uw pc zich bevindt. Vista zorgt dan voor de bijbehorende instellingen. Kies voor thuis, op het werk of op een publieke locatie.

Stap 15

[afbeelding0]Vista bedankt u hartelijk voor het doorlopen van de stappen één tot en met veertien. Klik op Start om Vista te starten.

Stap 16

[afbeelding0]Nadat Vista geïnstalleerd is haalt u de dvd uit uw systeem. Elke keer dat u uw computer op Start verschijnt de Windows boot manager die u de keuze geeft welk besturingssysteem u wilt starten. Windows XP is een ‘oudere versie van windows'( earlier version of Windows) en natuurlijk is de tweede optie ‘Microsoft Windows Vista'. elke keer dat u wilt wisselen tussen XP en Vista sluit u het systeem af en kunt u voor het andere systeem kiezen in de Windows boot manager.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000