Samsung 850 Pro

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 22 september 2014 - 07:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:38

Een beperkende factor daarbij is het productieproces van flashgeheugen, maar Samsung is er nu in geslaagd om daar een flinke doorbraak in te realiseren. De nieuwe 850 Pro-ssd’s zijn nog niet echt goedkoop te noemen, maar de onderliggende techniek is veelbelovend.

3D V-nand

Ssd’s zijn gebaseerd op de combinatie van flashgeheugen met een snelle processor, die slimme algoritmes uitvoert die ervoor zorgen dat het geheugen zo lang mogelijk mee gaat en zo snel mogelijk wordt volgeschreven en uitgelezen. Dankzij de wet van Moore (er passen steeds meer transistors op een chip) worden ze almaar goedkoper. Daar zit echter een ondergrens aan, maar Samsung heeft die in de 850 Pro omzeild. Dat heeft de fabrikant gedaan door de geheugencellen op een andere manier op te bouwen, waardoor ze meerdere ‘lagen’ krijgen en dus ook in de diepte beschreven kunnen worden. Samsung spreekt zelf van 3D V-nand.

Lees ook: Samsung kondigt virtual realitybril, Galaxy Note Edge, en smartwatch aan op IFA

Betrouwbaar

Dat is een doorbraak en die was niet goedkoop om te bewerkstelligen, dus de nieuwe techniek wordt eerst toegepast in de Pro-reeks van het merk. De 850 Pro-ssd’s zijn verkrijgbaar in capaciteiten 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1TB. Met een prijs per GB van ruim 70 cent zijn ze ongeveer twee keer zo duur als de prijsstunters in het budgetsegment. Gelukkig haalt u daar meer voor in huis dan alleen een technisch hoogstandje. Samsung belooft namelijk ook voor de nieuwe modellen dat ze het langer dan ooit volhouden, ruim twee keer zo lang als de voorgangers 840 Pro. En die konden al 150 terabyte data verstouwen. De garantietermijn van 10 jaar is dan ook ongekend lang.

Snel en goed

Blijkens onze tests zijn de nieuwe ssd’s erg snel, sneller dan alle andere ssd’s die momenteel te koop zijn. Ook na langere tijd in gebruik zakken de prestaties relatief gezien maar weinig in. Kortom, een uitstekende keuze voor belangrijke toepassingen. Voor huis- tuin en keukengebruik zouden we een voordeliger model kiezen, zoals de Crucial MX100 of Samsungs eigen 840 Evo.

Conclusie

Uitstekende ssd voor kritische toepassingen

Pluspunten:

- Snel

- Zeer betrouwbaar

- Lange garantie

Minpunten:

- Naar huidige maatstaven niet goedkoop

Aankoopprijs: €109,– (128 GB) / €180,– (256 GB) / €345,– (512 GB) / €600,– (1 TB)

Voor meer informatie: www.samsung.nl

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000