Oude Windows in nieuwe jas

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 april 2007 - 21:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:33

Feit is dat Vista knap prijzig is. Velen zullen er daarom pas aan beginnen bij aanschaf van een nieuwe pc. Wie zijn oude XP toch wil pimpen met alle moois van Vista, komt terecht bij Vista Transformation Pack (VTP). Het uiterlijk van Vista wijkt sterk af van dat van XP en het zal u dan ook niet verbazen dat VTP diep ingrijpt in uw systeem.

Oude Windows in nieuwe jas

Feit is dat Vista knap prijzig is. Velen zullen er daarom pas aan beginnen bij aanschaf van een nieuwe pc. Wie zijn oude XP toch wil pimpen met alle moois van Vista, komt terecht bij Vista Transformation Pack (VTP). Het uiterlijk van Vista wijkt sterk af van dat van XP en het zal u dan ook niet verbazen dat VTP diep ingrijpt in uw systeem. Dat betekent ook dat het weer verwijderen van VTP de nodige inspanning vraagt. Wie niet bereid is die moeite te doen, moet VTP niet installeren. Voor wie wel dolgraag zijn pc wil voorzien van de nieuwste grafische toeters en bellen volgt hier een uitgebreide installatie- en verwijderinstructie. Let op: dit programma is alleen bedoeld voor de 32-bits versies van Windows XP of Windows Server 2003 en het gebruik ervan is voor eigen risico.

Stap 1

[afbeelding0]Het maken van een backup van uw harde schijf is uiteraard altijd verstandig voordat u grote wijzigingen in uw systeem gaat aanbrengen. Of en hoe u dat doet laten we aan u. We gaan in elk geval wel een herstelpunt maken. Ga naar Start, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel. Klik op Een herstelpunt maken en op Volgende. Geef de naam 'Voor VTP' en klik op Maken.

Stap 2

[afbeelding0]Ga naar deze webpagina en download vtp6.zip (30 MB). Sla het bestand op in een map naar keuze. Open Windows Verkenner, ga naar de map waar u het programma hebt opgeslagen en pak het uit in een nieuwe map genaamd 'vtp6'. Om problemen bij de installatie te vermijden gaat u nu Windows herstarten in Veilige Modus. Start daarvoor de pc opnieuw op en houd tijdens het opstarten F8 ingedrukt tot het Windows-opstartmenu verschijnt. Kies daar Veilige Modus en druk op Enter.

Stap 3

[afbeelding0]Nadat Windows is gestart in Veilige Modus gaat u naar de map waar u VTP hebt uitgepakt. Dubbelklik op het installatiebestand (Vista Transformation Pack 6.0.exe) en lees zorgvuldig de waarschuwing. Klik vervolgens op OK. U bevindt zich nu in het installatieprogramma (afbeelding 2). Haal linksonder het vinkje weg voor Set Windows X's shrine..., klik op Next en klik weer op Next. Klik op 'I accept...' en klik op Next. Lees de inhoud van dit venster zorgvuldig en klik weer op Next. Klik nogmaals op Next.

Stap 4

[afbeelding0]Dit venster bevat belangrijke informatie over eventuele problemen die u kunt verwachten (afbeelding 3). Lees deze tekst zorgvuldig door. Afdrukken kan niet in Veilige Modus. Wilt u dat toch dan gaat u als volgt te werk: Zet de muisaanwijzer aan het begin van de tekst, houd de Shift-toets ingedrukt en ga met de pijltoets naar beneden tot de hele tekst is gemarkeerd. Druk op Ctrl + C, open Kladblok en druk op Ctrl + V. Ga naar Bestand, Opslaan als... en sla het document op als 'vtp problemen.txt'op uw Bureaublad. Sluit Kladblok en sluit VTP door op Cancel te klikken. Herstart de pc in Normale Modus, druk het bestand af en herstart de pc vervolgens weer in Veilige Modus. Begin daarna weer bij Stap 3.

Stap 5

[afbeelding0]U bent weer terug bij het installeren van VTP, bij het venster met de waarschuwingen. Druk op Next en nogmaals op Next. De beeldinstelling 4:3 is voor de meeste mensen juist (tenzij u een breedbeeldmonitor hebt, dan moet u 16:9 kiezen). De lettergrootte is ook juist tenzij u graag grotere letters wilt. In dat geval moet u 120 dpi kiezen (afbeelding 4). Klik tweemaal op Next.

Stap 6

U kiest voor een 'complete makeover' en dus vinkt u alle opties aan (afbeelding 5). Vervolgens klikt u weer op Next. Ook in dit venster vinkt u alles aan en klikt weer op Next. In het volgende venster kunt u allerlei Vistathema's en geluiden kiezen. U selecteert weer alles en klikt op Next.

Stap 7

Lees dit laatste venster (afbeelding 8) zorgvuldig. Sluit alle open vensters en eventuele actieve virus- of spyware-scanners. Druk daarna op Transform. Klik twee maal op OK en maak in het volgende scherm een keuze voor een lettertype (afbeelding 9). De standaard (Arial) is prima maar wilt u helemaal op Vista dan moet u Segoe UI kiezen. Vervolgens weer OK. Kies als toolbar Vista (afbeelding 10) en klik weer op OK. Nu begint de transformatie echt. Kies Ja op de vraag die volgt met betrekking tot Veilige Modus en heb geduld. De secondeteller is zeer onbetrouwbaar en het proces duurt een aantal minuten. Klik op het volgende venster op OK en daarna op Finish. De pc start nu opnieuw op.

Stap 8

[afbeelding0]Als eerste krijgt u het venster Eigenschappen voor Beeldscherm. Kies hier op het tabblad Vormgeving bij Vensters en knoppen voor Windows Aero en bij Kleurencombinatie voor Tasks Pane en klik op OK (afbeelding 11). Vervolgens zullen alle nieuwe toeters en bellen geladen worden. Het opstarten duurt daardoor langer dan u gewend bent. U ziet vervolgens onder meer een kalender, een nieuwsticker (soort lichtkrant) en een klok en natuurlijk de nieuwe Vista-Taakbalk. De gadgets (kalender, enzovoort) kunt u naar de rechterzijde van het scherm slepen en met het plusje voegt u nieuwe toe. Uw oude Bureaublad staat er nog. Rechtsklik daarom op een lege plek en kies Eigenschappen. Ga naar het tabblad Bureaublad, kies daar een typische Vista-achtergrond als 'Img24' en klik op OK. Gefeliciteerd, uw Windows XP ziet er nu uit als Vista (afbeelding 12).

Stap 9

[afbeelding0]We laten het spelen met de verschillende componenten verder aan u. Mocht u op de nieuwe look uitgekeken raken of mocht het niet optimaal werken dan wilt u er natuurlijk weer vanaf. Dat is zoals gezegd een flinke klus waar we u ook doorheen zullen helpen.

Stap 10

[afbeelding0]Herstart de pc weer in Veilige Modus en ga vervolgens naar Configuratiescherm, Software. Klik op Vista Transformation Pack 6.0 en vervolgens op Wijzigen,Verwijderen. Klik op OK, kies Uninstall en klik weer op OK. Selecteer alle componenten. Vink niets aan bij System files source... en klik op OK. Antwoord Ja op alle vragen met betrekking tot Veilige Modus en klik nogmaals op OK. Het lijkt alsof de pc hangt maar doe niets; het verwijderen duurt vrij lang. Klik ten slotte op Finish en OK en herstart Windows in Normale Modus.

Stap 11

[afbeelding0]U krijgt nog steeds het Vista-opstartscherm te zien. Dat komt later goed. Zodra Windows is gestart krijgt u weer het venster Eigenschappen voor Beeldscherm. Kies hier Windows XP en de kleur die u voordien had en klik op OK. Als het opstarten voltooid is, rechtsklikt u op een lege plek van het Bureaublad en kiest u Eigenschappen. Bij het tabblad Bureaublad kiest u weer uw oude vertrouwde achtergrond. Start de pc opnieuw. Tijdens de herstart hebt u als het goed is het Windows XP-opstartscherm weer gezien. Als Windows is gestart, gaat u naar Start, Configuratiescherm en kiest daar Geluiden en Audioapparaten. Ga naar het tabblad Geluiden en kies het geluidsschema Windows Default. Voor sommige geluiden staat een symbool. Deze werken niet meer goed. Wanneer u op zo'n geluid klikt krijgt u een foutmelding. Klik bijvoorbeeld op Windows Afsluiten. Klik Ja en vervolgens op Bladeren. Dubbelklik op Windows XP Afsluiten.wav en het probleem is opgelost. Dit audioprobleem treedt niet op wanneer u een Engelstalige Windows XP hebt. Hebt u een Nederlandse Windows dan moet u op de hier beschreven wijze alle systeemgeluiden herstellen en afsluiten met OK. Tot slot zet u het eerder gemaakte herstelpunt terug (zie Stap 1). Daarmee is uw pc weer helemaal in de oude staat. Mocht u toch nog problemen ondervinden met Vista Transformation Pack of de verwijdering ervan dan verwijzen we u naar deze pagina.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000