Moto 360 - Toch niet het ideale Android Wear horloge

© PXimport

Moto 360 - Toch niet het ideale Android Wear horloge

Computer accessoires

Geplaatst: 28 oktober 2014 - 08:15

Aangepast: 24 november 2022 - 11:06

Redactie

Toen de eerste Android Wear horloges dit jaar verschenen, werd al snel duidelijk dat je toch beter nog even kon wachten voordat je er een ging kopen. Waarom? Nou, 2014 had nog een andere smartwatch voor ons in petto die er aanzienlijk beter uitzag: de Moto 360.

De Moto 360, verkrijgbaar voor zo'n 250 euro, had veruit het beste Android Wear-horloge van het jaar kunnen worden, maar het apparaat wordt onderuit gehaald door zijn enorm slechte batterijduur, zwakke prestaties en uiterst vervelende haperingen. Als je een echt goed Android Wear-horloge wilt, zul je dus nog even moeten wachten.

Android Wear-horloges

Net als andere Android Wear-horloges haalt de Moto 360 notificaties binnen van een Android-telefoon en vraagt om verdere acties. Je kunt reageren op SMS'jes via spraak, het afspelen van muziek op je telefoon regelen, simpele routebeschrijvingen krijgen, en meer. Het platform ondersteunt ook enkele elementaire zoekopdrachten via spraak, zoals het vragen naar de weersverwachting en informatie van Google Now. Het systeem heeft wat gebreken, maar het is een handige manier om je digitale leven in de gaten te houden zonder dat je constant in je zak moet vissen.

© PXimport

Op het eerste gezicht zou de Moto 360 de best uitziende smartwatch op de markt kunnen zijn. Tussen het ronde ontwerp, de metalen behuizing, de leren polsband, en kroonachtige knop aan de zijkant, lijkt de Moto 360 best op een echt horloge. En met de juiste polsgrootte en zakelijke kleding zou je ermee weg kunnen komen.

Maar om mijn dunne pols valt de Moto 360 gewoon teveel op. De behuizing is ongeveer 1,3 millimeter dikker dan die van Samsung's Gear Live - de dunste van alle Android Wear horloges die momenteel verkrijgbaar zijn - en de manier waarop de dunne polsband langs de onderkant van het horloge loopt benadrukt de omvangrijke behuizing alleen maar. Natuurlijk kunnen smaken verschillen, maar het ontbreken van een kleinere, dunnere versie zorgt ervoor dat de Moto 360 voor veel potentiële gebruikers geen succes is.

Prettig polsbandje

Maar hij is wel comfortabel. Motorola pocht met het feit dat de leren polsband een vleugje klasse toevoegt, maar het echte voordeel is hoe prettig de band aanvoelt om je pols. Je hebt niet dat plakkerige, zweterige gevoel dat je krijgt met Samsung's plastic bandjes of de rubberen band van LG. (Motorola verkoopt ook een metalen polsband voor 80 dollar, maar deze heb ik niet uitgeprobeerd.)

© PXimport

Zelfs als je tevreden bent met het uiterlijk en de bouwkwaliteit van de Moto 360, is de batterijduur zo slecht dat het een dealbreaker kan zijn. Hij gaat alleen een dag van 16 uur mee als je de 'ambient' scherminstelling uitzet, waardoor het scherm compleet wordt uitgeschakeld totdat je bewust je pols helemaal naar je ogen toedraait. Helaas heeft de Moto 360 moeite met het detecteren van deze beweging, dus je moet vaak op het scherm drukken of op het kroontje drukken om het scherm weer aan te zetten. Dat maakt het horloge eigenlijk nutteloos, omdat je niet langer in een oogopslag op het scherm kunt zien wat je gemist hebt.

Het inschakelen van de ambient scherminstelling - die het scherm dimt maar niet helemaal uitschakelt - zorgt voor nog grotere problemen. De ambient modus van de Moto 360 is veel lastiger te lezen dan die op de Samsung Gear Live en de LG G Watch, vooral vanuit een andere kijkhoek, en het vreet energie. In mijn tests had het horloge na 12 uur nooit meer dan 15 procent batterijduur over met de ambient modus ingeschakeld. En na lange periodes van inactiviteit werd het scherm soms toch uitgeschakeld.

Het kan zijn dat de slechte batterijduur te wijten is aan de vier jaar oude Texas Instruments processor van de Moto 360, maar deze oeroude chip lijkt ook voor algemene prestatieproblemen te zorgen. Android Wear draait redelijk soepel op de Qualcomm Snapdragon processoren van andere horloges, maar de Moto 360 hapert vaak en er gaan regelmatig frames verloren.

Verbinding verbroken

Ik kwam ook een ander technisch probleem tegen waar je gek van wordt: Op verschillende momenten raakte de Moto 360 de verbinding met mijn smartphone (Moto X) zo'n beetje kwijt. Ik kreeg nog steeds notificaties binnen, maar mijn pogingen om erop te reageren met mijn horloge - bijvoorbeeld door een e-mail te verwijderen of een spraakcommando te geven - leverden een foutmelding op. Alleen door de Bluetooth op mijn telefoon uit te schakelen en opnieuw in te schakelen werd het probleem opgelost.

Dit is allemaal zo frustrerend omdat de Moto 360 zoveel dingen juist zo goed doet. Als het horloge nou eens het einde van de dag kon halen! Want de bijgeleverde draadloze stroom dock is heel handig en elegant om 's nachts je smartwatch mee op te laden. Je hoeft alleen maar het horloge op de standaard te plaatsen en het scherm verandert meteen in een zwak verlichte klok voor op je nachtkastje. 's Ochtends hoef je alleen maar het horloge bij de band op te pakken en terug om je pols te doen.

© PXimport

Eenvoudig af te lezen

Andere Android Wear horloges zijn zeer lastig af te lezen in direct zonlicht, maar het backlit LCD-scherm van de Moto 360 wordt helder genoeg om goed te kunnen zien, en het apparaat maakt gebruik van een omgevingslichtsensor om het scherm wat te dimmen in een donkerdere omgeving. Helaas zijn de sensor en display circuits de redenen voor de zwarte strip onderaan de Moto 360, waardoor het scherm een imperfecte cirkel is.

De Moto 360 heeft ook een optische hartslagmeter die veel betrouwbaarder en nuttiger is dan die op Samsung's Gear Live. De resultaten van de Gear Live verschillen enorm tenzij je helemaal stilstaat, terwijl die van de Moto 360 altijd consistent zijn. Nog belangrijker, de Moto 360 houdt je hartslag constant bij en stuurt de data door naar een activiteitsmonitor die die tenminste 30 minuten activiteit per dag stimuleert. Het is een veel praktischer gebruik van de technologie dan Samsung's hoogdravende hartslagmeter.

Conclusie

Dus wat moet je nou doen als Android-fan? Als je wilt zien waar Android's smartwatch platform momenteel helemaal om draait, raad ik toch de Samsung Gear Live aan. Het is een minder stijlvol apparaat dan de Moto 360, maar je kunt het gewoon een hele dag lang gebruiken en je krijgt ook niet met technische haperingen te maken. Bovendien is hij een stuk goedkoper. Wat Motorola betreft hoop ik dat het bedrijf het doorzettingsvermogen heeft om het opnieuw te proberen. Behalve misschien de LG G Watch R is er niets in het vooruitzicht van Android Wear dat er zo veelbelovend uitziet als de Moto 360 een aantal maanden geleden.

5,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Mooi ontwerp

Draadloos dock

Goed Leesbaar

Minpunten

Te groot

Batterijduur

Conclusie

Motorola Moto 360 ----------------- **Prijs:** € 249,- **Besturingssysteem:** Android Wear **Schermformaat:** 1,56 inch (LCD) **Resolutie:** 320 x 290 pixels **Kleuren:** Zwart of zilver **Microfoon:** Ja **Batterij:** 320 mAh **Processor:** TI OMAP 3 (1 GHz) **Geheugen:** 512 MB **Opslag:** 4 GB **Connectiviteit:** Bluetooth 4.0...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000