Geen audio in Windows 11? Hier kan het aan liggen

© PXimport

Geen audio in Windows 11? Hier kan het aan liggen

Computer accessoires

Geplaatst: 9 mei 2022 - 06:47

Aangepast: 25 november 2022 - 11:36

Wesley Akkerman

Windows 11 heeft sinds de lancering best last van bugs. Sommige van die softwarefouten kunnen ervoor zorgen dat je geen geluid hoort. Is daar iets tegen te doen? Dat antwoord is gelukkig ja. In dit artikel lees je wat je kunt proberen als je geen audio in Windows 11 hebt.

Voor dit artikel gaan we ervan uit dat de fouten te maken hebben met software. Heb je een hardwareprobleem, dan ben je verder van huis. Doen de speakers van je laptop het niet? Dan is dat niet zo 1-2-3 op te lossen. Doen externe speakers niets meer? Dan doe je er goed aan om te kijken of de luidsprekers op andere apparaten nog wel werken; het probleem kan bijvoorbeeld bij de audio-aansluiting liggen. 

Audioproblemen Windows 11 oplossen

Als er softwareproblemen zijn, dan heb je een aantal oplossingen ter beschikking. Windows 11 stelt gebruikers in staat de audio via een specifiek apparaat te laten verlopen. Welk apparaat dat is, dat stel je in via het Actiecentrum. Open dat centrum en druk op het pijltje naast de volumebalk. Selecteer vervolgens de hardware waarmee je het volume wil afspelen.

Wanneer je gebruikmaakt van externe speakers, die je aansluit via usb of hdmi, dan kan het helpen die speakers als standaardoptie in te stellen. Open het Configuratiescherm en ga naar het onderdeel voor hardware en geluiden. Selecteer hier Geluid en klik in het nieuwe venster op Afspelen. Selecteer één van de beschikbare opties en druk onderaan op de knop Als standaard instellen. Druk op OK.

© PXimport

Het kan bovendien helpen de probleemoplosser te gebruiken. Open de Instellingen door de Windows-toets plus de i gelijktijdig in te drukken. Klik links in het menu op Systeem en kies voor de optie Probleem oplossen. Klik nu op de optie Andere problemen oplossen

Zoek in het volgende menu de optie voor audio afspelen op en druk rechts op de knop voor het uitvoeren van de Probleemoplosser. Wacht enkele seconden (misschien minuten) totdat het systeem klaar is en geef aan dat je de oplossing in beeld wil gebruiken. Is er geen oplossing beschikbaar? Dan is het waarschijnlijk geen fout in de software.

Drivers updaten

Tot slot kan het helpen om de drivers van je audio te updaten. Open start en typ Apparaatbeheer in. Open dat onderdeel en zoek vervolgens de optie voor audio op. Selecteer die optie met je rechtermuisknop en druk op de knop voor het zoeken naar updates.

Kies voor de optie waarmee je automatisch zoekt naar beschikbare drivers. Je kunt ook voor de optie kiezen waarmee je zoekt naar updates via Windows Update. Zijn er drivers beschikbaar? Installeer ze dan en start Windows 11 opnieuw op.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000