© PXimport

Kan jouw pc virtual reality aan?

Computer accessoires

Geplaatst: 2 februari 2016 - 09:28

Aangepast: 24 november 2022 - 11:47

Martin Gijzemijter

Het valt niet te ontkennen, 2016 is het jaar van virtual reality. De Oculus Rift is inmiddels in pre-order gegaan, en zal net als de HTC Vive rond maart/april verschijnen. Maar kun jij er met je huidige hardware eigenlijk wel mee aan de slag?

Dat klinkt natuurlijk een beetje dreigend, maar in de hype rond de mogelijkheden van virtual reality, ook wel VR, vergeten veel mensen dat al die mogelijkheden daadwerkelijk een flinke dosis processorkracht en geheugen vragen. Dan denk je wellicht: ach, ik heb drie jaar geleden een nieuwe pc gekocht, dat zal wel loslopen. Maar dan kom je van een koude (en VR-loze) kermis thuis. Zeker omdat een Oculus Rift een instapprijs heeft van maar liefst 700 euro, wil je uiteraard voorkomen dat je er straks helemaal niets mee kunt of noodgedwongen nieuwe hardware moet kopen omdat je al zo'n grote uitgave hebt gedaan. Lees ook: Je eigen virtualreality-bril in 7 stappen.

Systeemeisen

Zoals gezegd zijn de systeemeisen voor de Oculus aanzienlijk. Er wordt als videokaart een NVIDIA GTX 970 / AMD 290 of beter gevraagd, en als processor een Intel i5-4590 of krachtiger. Ook qua geheugen is de eis niet misselijk, je moet maar liefst 8 G RAM in je machine hebben. Uiteraard zijn de systeemeisen voor ieder VR-apparaat anders, maar het is veilig om de eisen van Oculus als standard te nemen, omdat VR grafisch nu eenmaal ontzettend zwaar is.

Twijfel je of je pc krachtig genoeg is voor de VR-hardware? Dan is het goed om te weten dat Oculus een tool heeft waarmee je dat kunt testen. Door deze Rift compatibility tool te downloaden, wordt er direct een scan op je systeem uitgevoerd om te controleren of je hardware het gaat redden of niet. En geen zorgen, als je niet door de test komt, wil dat niet zeggen dat je meteen een nieuwe pc moet kopen. Je kunt natuurlijk gewoon je geheugen uitbreiden of de videokaart vervangen. Ondergetekende kwam helaas niet eens door de processortest heen en was wél zo stom om een Oculus te bestellen, dus dat wordt een duur jaar!

© CIDimport

Met deze gratis tool ontdek je in een handomdraai of je pc geschikt is voor virtual reality.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000