In 3 stappen energie besparen met Windows 10 en een NAS

© PXimport

In 3 stappen energie besparen met Windows 10 en een NAS

Computer accessoires

Geplaatst: 15 juni 2016 - 03:09

Aangepast: 24 november 2022 - 12:00

Redactie

Windows 10 heeft interessante energiebesparende mogelijkheden. Met de juiste instellingen zorg je voor een goede balans tussen gebruiksgemak en energie besparen. Ook lees je hoe je het stroomverbruik van je NAS aanzienlijk terugdringt.

Stap 1: Scherm op zwart

In plaats van een screensaver bespaar je veel stroom als je het beeldscherm snel automatisch uitschakelt. Hierbij is het wel prettig dat je je niet steeds opnieuw hoeft aan te melden bij Windows 10. Druk op Windows-toets+I om de instellingen te openen. Ga naar Systeem / Energiebeheer en slaapstand. Kies bij Scherm een korte time-out, bijvoorbeeld 3 minuten. Het is eveneens aan te bevelen om ook een korte tijd in te stellen bij Slaapstand, bijvoorbeeld 10 minuten. Lees ook: Wat kun je precies met een NAS?

© CIDimport

Schakel je beeldscherm na korte tijd automatisch uit en activeer de slaapstand als je je computer niet gebruikt.

Stap 2: Geen wachtwoord

Ga terug naar het overzicht van de Windows 10-instellingen en kies op Accounts / Aanmeldingsopties. Verander de instelling bij Aanmelding vereisen naar Nooit. Als je deze instelling te gevaarlijk vindt, bijvoorbeeld omdat je een laptop gebruikt met een hogere kans op diefstal, kun je een pincode kiezen bij de gelijknamige instellingen. Een pincode is sneller in te voeren dan een wachtwoord en hoeft niet bevestigd te worden met de Enter-toets.

© CIDimport

Voorkom dat Windows 10 steeds om je wachtwoord vraagt.

Stap 3: Netwerk harde schijf

De schijf (of schijven) van een NAS zijn beruchte energieverbruikers. Deze kun je automatisch uit laten schakelen. Waar je deze instelling vindt in je NAS (en of deze überhaupt aanwezig is) verschilt per merk/type NAS. We leggen hem voor Synology-NAS'en uit: ga in de DSM-software naar Configuratiescherm / Hardware en stroom / HDD-slaapstand. Omdat het een paar seconden duurt voordat de schijf 'wakker wordt' uit de slaapstand, is één uur een goede instelling.

© CIDimport

Laat je NAS automatisch uitschakelen op tijden dat je het apparaat nooit zult gebruiken.

Als extra aanvulling kun je je NAS ook automatisch laten in/uitschakelen, bijvoorbeeld als weet dat je je NAS nooit voor 8:00 uur 's morgens en na 1:00 uur 's nachts gebruikt. Met deze instelling schakel je je NAS zomaar zeven uur per etmaal uit en dat levert een energiebesparing op van bijna 30%. De instelling vindt je in DSM bij Configuratiescherm / Hardware en stroom / Stroomschema.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000