Foto-app Meitu verzamelt veel persoonlijke informatie en vertelt niet waarom

De Chinese app Meitu tovert je selfies om tot grappige kunstwerkjes, en is de afgelopen dagen hard in populariteit gestegen. Maar de gratis app heeft ook een keerzijde: hij verzamelt veel persoonlijke informatie en lijkt die door te sturen naar Chinese servers. Dat vertelt Meitu je niet, en wat er met die data gebeurt is onbekend.

Meitu is geen nieuwe app, maar al jaren beschikbaar voor Android en iOS. De fotofilter-app is vooral in Azië populair maar werd na de introductie van een anime-filter deze week ontdekt door Europeanen en Amerikanen. Maar een aantal gebruikers die de code van Meitu hebben doorgeplozen, ontdekten dat de app enorm veel gegevens verzamelt en doorstuurt. 

23 permissies

Dat begint al bij het installeren: de app vraagt (op Android) toestemming voor 23 permissies, waaronder je precieze locatie, IP en MAC-adres. Vervolgens blijkt de Meitu-app een MTAnalyticsAdLogEntity.java-code te hebben die informatie doorstuurt naar servers, die kijkend naar de IP-adressen in China staan. De app stuurt onder meer je MAC-adres, IMEI-nummer, het modelnummer van je Android-apparaat, de Android-versie en de schermresolutie.

Marketing 

De Meitu-app zegt daar niets over enb de ontwikkelaar wil tegenover internationale media niet vertellen wat er met de verzamelde data gebeurt. Het is mogelijk dat de app de details doorverkoopt aan derden, die ze weer inzetten voor marketingdoeleinden. Dat verdienmodel zien we vaker bij gratis apps, al verzamelen maar weinig apps zoveel persoonlijke informatie als Meitu. Wie waarde hecht aan zijn privacy, kan de app dan ook beter links laten liggen. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000