Filter spam met Spampal

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 april 2007 - 12:04

Aangepast: 19 september 2022 - 12:33

Wordt u ook zo moe van spam? Ondanks strengere wetten wordt de hoeveelheid spam alleen maar groter. Gebruik SpamPal samen met uw e-mailprogramma om de toenemende stroom spam te filteren en te verwijderen. Standaard werkt SpamPal alleen met mailservers van het type pop3 of imap die een onbeveiligde wachtwoordaanmelding gebruiken.

Filter spam met Spampal

Wordt u ook zo moe van spam? Ondanks strengere wetten wordt de hoeveelheid spam alleen maar groter. Gebruik SpamPal samen met uw e-mailprogramma om de toenemende stroom spam te filteren en te verwijderen. Standaard werkt SpamPal alleen met mailservers van het type pop3 of imap die een onbeveiligde wachtwoordaanmelding gebruiken. Daaronder vallen gelukkig de mailservers van de meeste internetproviders. SpamPal instellen voor andere servertypen is vrij complex en geeft soms problemen, dit beschrijven we dan ook niet. Webmail zoals Hotmail of Gmail kunt u met SpamPal niet filteren.

Stap 1

[afbeelding0]Voordat u SpamPal installeert is het verstandig een backup of herstelpunt te maken. Misschien hebt u bepaalde programma's geïnstalleerd die niet goed samenwerken met SpamPal. Een herstelpunt in Windows XP maakt u snel door achtereenvolgens te klikken op Start, Alle programma's, Bureau-accessoires, Systeemwerkset, Systeemherstel. Selecteer het keuzerondje Een herstelpunt maken en volg de aanwijzingen in het dialoogvenster op. Bij eventuele problemen selecteert u dan in Systeemherstel de optie Een eerdere status van deze computer herstellen en kiest u het gemaakte herstelpunt. Hebt u geen Windows XP? Controleer dan vooraf of u alle instellingen voor uw internetprovider, zoals uw gebruikersnaam en de naam van de mailserver (zie ook stap 6), op papier hebt staan.

Stap 2

[afbeelding0]Ga naar Spampal.org. Zoals u op de webpagina misschien ziet is het programma al wat ouder, maar de blokkeerlijsten die het gebruikt worden automatisch up-to-date gehouden. Het programma is bovendien gratis en vrij van spyware. We gaan in deze workshop uit van de laatste stabiele versie (geen bètaversie dus). Klik op een van de koppelingen onder Download SpamPal om het installatiebestand te downloaden. Bewaar het op een locatie waar u het gemakkelijk terugvindt, bijvoorbeeld een map Downloads of op het Bureaublad.

Stap 3

[afbeelding0]Sluit, zoals gewoonlijk, alle programma's af voordat u de installatie uitvoert, ook uw e-mailprogramma.Dubbelklik op het installatiebestand om de installatie te starten. De installatie is het bekende klikken op Next.U moet alleen op een gegeven moment even een selectievakje markeren om verder te kunnen. Laat bij de stap Setup Type het installatietype ingesteld staan op Standard, zodat alle meegeleverde filteropties gebruikt kunnen worden. SpamPal wordt bij de installatie automatisch toegevoegd aan de programmamap Opstarten van Windows. Als een beveiligingsprogramma hiervoor toestemming vraagt, moet u die geven. Klik bij de laatste stap op Finish. Laat het selectievakje bij deze laatste stap gemarkeerd, zodat SpamPal automatisch gestart wordt.

Stap 4

[afbeelding0]Bij de eerste keer starten van SpamPal verschijnt automatisch het venster Welcome to SpamPal. Klik op Next, dan gaat u naar de stap waar u het gewenste filterniveau mag kiezen. De instelling die u kiest bepaalt welke blokkeerlijsten SpamPal gebruikt. Medium is een geschikte keuze, waarmee u een groot deel van de spam filtert. U kunt het niveau altijd nog achteraf wijzigen (zie Stap 9). Klik op Next voor de volgende stap, waar u kunt kiezen uit een aantal extra filters.U kunt hier eigenlijk alle vakjes wel markeren. Maak eventueel het bovenste vakje leeg als u e-mail wilt kunnen ontvangen uit China, Korea of Taiwan. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als u daar contacten hebt, of als u wilt corresponderen met een helpdesk van een daar gevestigde fabrikant. Klik tot slot op Finish om de instellingen te voltooien.

Stap 5

[afbeelding0]Als u Outlook (versie 2000 of ouder) of Outlook Express gebruikt, bent u goed af.In dat geval kunt u uw e-mailprogramma automatisch laten instellen.Klik daarvoor op Start, Alle programma's, SpamPal en tot slot op Setup Wizard. Klik in het eerste venster op OK om door te gaan. Kies nu in de bovenste keuzelijst uw e-mailprogramma en in de onderste keuzelijst de naam van de e-mailaccount die u wilt beveiligen. Markeer het selectievakje SpamPal Enabled en klik vervolgens op Set. Herhaal dit voor eventuele extra accounts.Klik tot slot op Finished om het venster te sluiten. De optie Send via SpamPal activeren we niet omdat die problemen kan geven. Ga door naar Stap 7.

Stap 6

[afbeelding0]Om uw e-mailprogramma handmatig in te stellen voor samenwerking met SpamPal, moet u de instellingen voor het ophalen van e-mail aanpassen. Als u niet weet waar dit in uw e-mailprogramma kan, zoekt u dat op met de Help-functie van het programma. Meer informatie voor specifieke e-mailprogramma's vindt u ook via deze pagina. U moet in ieder geval de naam van de server voor inkomende e-mail wijzigen in localhost en achter uw gebruikersnaam het teken @ typen, gevolgd door de oorspronkelijke naam van de mailserver. Is de servernaam bijvoorbeeld pop3.planet.nl en de gebruikersnaam jsmits2 dan moet u dit wijzigen in localhost en jsmits2@pop3.planet.nl. Als in uw gebruikersnaam al een @ staat, neemt u die gewoon over. De servernaam mail.tiscali.nl en gebruikersnaam gebruiker2@tiscali.nl moet u dus wijzigen in localhost en gebruiker2@ tiscali.nl@mail.tiscali.nl. In de afbeelding ziet u nog een voorbeeld. Als de nieuwe instellingen niet werken, kunt u nog proberen localhost door 127.0.0.1 te vervangen.

Stap 7

[afbeelding0]Nadat het e-mailprogramma is ingesteld, kunt u uw e-mail op de normale manier ophalen. Ongewenste berichten markeert Spam-Pal door de tekst **SPAM** toe te voegen voor het onderwerp (zie achtergrond van de afbeelding bij Stap 8). Om de spam uit uw Postvak In te houden, moet u in uw e-mailprogramma een Berichtregel toevoegen die het onderwerp controleert. Verplaats met die regel de met SPAM gemarkeerde berichten naar een speciaal ervoor gemaakte map. Zo'n regel maakt u bijvoorbeeld in Outlook Express via Extra, Berichtregels, E-mail. Geef daarna de gewenste instellingen voor de regel op door in de selectievakjes en op de blauw onderstreepte teksten te klikken. Houd de map voor spam zeker in het begin goed in de gaten om te kijken of er berichten in terechtkomen die u wél wilt lezen! Maak de map van tijd tot tijd leeg om de spam te verwijderen of stel in dat dit automatisch gebeurt, als uw e-mailprogramma die mogelijkheid tenminste biedt. Een andere optie is om de Berichtregel zo in te stellen dat spam naar de map voor verwijderde items wordt verplaatst en om die map automatisch te laten leegmaken.

Stap 8

[afbeelding0]Heeft SpamPal een bericht als spam gemarkeerd dat u wél wilt lezen? Dan kunt u de afzender toevoegen aan een lijst van goedgekeurde afzenders, een zogeheten whitelist. Afzenders waarvan u regelmatig normale e-mailberichten ontvangt, worden na verloop van tijd automatisch door SpamPal toegevoegd aan de whitelist. U hoeft dit dus alleen te doen als een bericht ten onrechte als spam is gemarkeerd. Rechtsklik op het pictogram van SpamPal naast de klok in de Taakbalk. Kies in het snelmenu de optie Add to Whitelist, zodat het gelijknamige dialoogvenster verschijnt. Voer het e-mailadres in of kies er een in de keuzelijst. Klik tot slot op Add om het toevoegen af te ronden. Het pictogram van SpamPal biedt overigens niet alleen een snelmenu. Het verandert ook van kleur terwijl er post wordt opgehaald. En als u er gewoon op klikt (met links dus), krijgt u een statusvenster met allerlei informatie.

Stap 9

[afbeelding0]U zult misschien merken dat het ophalen van e-mail wat langzamer gaat met SpamPal. Als u een breedbandverbinding hebt, kunt u dit verbeteren door de opties aan te passen. Rechtsklik op het pictogram van SpamPal en kies Options. Klik in het vak Category op Advanced en typ daarna in het vak Maximum simultaneous DNSBL queries de waarde 50. U kunt bij de opties ook het filterniveau aanpassen. Ga daarvoor in het vak Category naar het onderdeel Spam-Detection, Blacklists, Public Blacklists. U ziet dan namen van blokkeerlijsten. Klikt u op de naam van een lijst, dan krijgt u een Engelstalige beschrijving. U kunt via het item Pre-created Filtering Strategies een ander filterniveau kiezen of afzonderlijke lijsten activeren of uitschakelen via de selectievakjes. Een donkergrijs vakje geeft aan dat de lijst deel uitmaakt van een andere en daardoor automatisch is geactiveerd. Klik op OK om de instellingen toe te passen en het optievenster te sluiten. SpamPal biedt nog veel meer opties, maar met deze instellingen kunt u in ieder geval de nodige spam uit uw Postvak In gooien. Zo vindt u sneller de berichten die wel gewenst zijn en wordt u niet zo lastig gevallen door advertenties voor leningen, nepdiploma's, potentieverhogende middelen enzovoort.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000