Facebook voegt versleuteling toe aan Messenger

Facebook voegt versleuteling toe aan Messenger

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 juli 2016 - 12:29

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:33

Facebook gaat eind-tot-eind-versleuteling aanbieden in de Messenger-chat-app. Door de toegevoegde encryptie zijn gesprekken straks door niemand meer af te lezen, zelfs door Facebook zelf niet. Maar Facebook zou Facebook niet zijn als er niet een soort addertje onder het gras zat.

De versleuteling wordt langzaamaan uitgerold onder gebruikers van de web-app en de smartphone-app. Facebook maakt gebruik van hetzelfde versleutelprotocol als WhatsApp (dat ook onderdeel is van Facebook), dat oorspronkelijk wordt gebruikt in de veilige chat-app Signal.

Versleuteling

Eind-tot-eind-versleuteling betekent dat een bericht wordt versleuteld op het toestel van de verzender. De enige die het bericht kan ontsleutelen, is de ontvanger van een bericht. Iedereen die het bericht probeert te onderscheppen (zoals een inlichtingendienst) kan het dan niet lezen.

Het bericht wordt nog steeds verstuurd én opgeslagen op de servers van Facebook, maar zelfs dat kan het bericht niet aflezen. En dat is toch een beetje vreemd, want Facebook staat er nou niet bepaald bekend om dat het je anoniem wil laten.

Niet standaard

De versleuteling staat dan ook niet standaard aan in de app. Sterker nog, het is een speciale 'secret mode' die je handmatig moet inschakelen vóórdat je een gesprek start. Zo zullen er in de praktijk weinig gebruikers écht gebruik maken van de versleutelde chats.

Dat is anders dan de encryptie van WhatsApp. Die werd vorige maand uitgerold onder alle gebruikers, en staat gewoon standaard aan. Bij Facebook Messenger ligt de zaak wat anders, omdat Facebook er afhankelijker van is om chats te bekijken.

Experiment

Bovendien geldt de encryptie niet voor alle chats. Facebook-gebruikers hebben hun gesprekken namelijk vaak op meerdere apparaten, zoals een smartphone én een tablet. Het is dan niet te doen om de encryptie toe te voegen, omdat de sleutel gekoppeld is aan een apparaat.

Voorlopig gaat het nog om een experiment dat onder een aantal gebruikers wordt getest. Later moet de encryptie voor alle gebruikers worden uitgerold.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000