© PXimport

De beste muizen voor thuiswerkers

Geplaatst: 9 maart 2022 - 09:37

Aangepast: 14 december 2022 - 12:39

Stephan Overbeeke

Op je thuiswerkplek kan een goede muis niet ontbreken. Ook niet als je vooral achter een laptop zit met touchpad; een muis werkt dan toch een stuk vlotter en accurater. We stellen enkele van de beste muizen voor je thuiskantoor aan je voor.

Muizen zijn een interessante categorie voor thuiswerkers. Want hoewel er voor thuisgebruikers nauwelijks nog sprake lijkt te zijn van innovatie, zijn specifiek gamemuizen de afgelopen jaren juist heel snel heel veel beter geworden. Dankzij de rappe opkomst van e-sport steken fabrikanten elkaar naar de kroon. Een fijne bijkomstigheid daarvan is dat de subtoppers onder de gamemuizen in korte tijd heel betaalbaar zijn geworden.

Nu denk je misschien: waarom zou dat mij als thuiswerker interesseren? Nou, in de basis willen gamers en thuiswerkers hetzelfde: een fijne, comfortabele vorm voor langdurig gebruik, en bij voorkeur natuurlijk een muis die precies de bewegingen van je hand volgt. 

Het opvallende eindresultaat is dat de meeste traditionele huis-tuin-en-keukenmuizen eigenlijk nauwelijks interessant zijn voor thuiswerkers, terwijl gamemuizen juist op elk vlak, ook voor niet-gamers, al snel voor de hand liggen. Zelfs als je een paar tientjes voor een muis wel voldoende vindt.

Lees ook: De beste toetsenborden voor thuiswerkers

Betaalbare allrounder: Logitech G502 Hero 

Vind je een goede muis belangrijk, maar wil je vooral niet te veel uitgeven, dan is de Logitech G502 Hero een interessante allround-optie. Logitechs dominante positie op het gebied van muizen en de daaruit voortvloeiende voordelen van massaproductie zien we terug in de bouwkwaliteit, die is gewoon goed voor dit bedrag, en vooral de vormgeving: je kunt natuurlijk alleen de populairste worden als veel mensen de pasvorm ook fijn vinden.

De rechtshandige, ergonomische vorm van de G502 is prettig in gebruik en ontspannend voor zowel kleine als middelgrote handen. Ook aan de positie van de vele extra knoppen die de muis rijk is, ben je zo gewend. Die extra knoppen zijn weliswaar gericht op gamers, maar kun je net zo goed voor tal van andere doeleinden naar wens instellen. Bijvoorbeeld in je favoriete creatieve applicaties.

De sensorprestaties zijn uitstekend, die staan geen enkel doeleinde in de weg. Bovendien heeft elk van de knoppen een aangename, scherpe klik. Logitechs software is eveneens uitstekend, en zo laat de G502 Hero eigenlijk weinig te wensen over. Alleen de draadloze functionaliteit ontbreekt, al kun je eventueel een draadloze G502 Lightspeed overwegen als je de rest aantrekkelijk vindt klinken. Daar mag je dan wel 100 euro voor reserveren in plaats van 50.

© PXimport

Logitech G502 Hero

Prijs
€ 49,-
Website
www.logitech.com9Score90

 • Pluspunten

 • Fijne ergonomische vorm

 • Extra knoppen

 • Goede sensor

 • Minpunten

 • Bekabeld

 • Alleen voor rechtshandigen

De ultieme thuiswerkmuis: Logitech MX Master 3 

© PXimport

De 3de generatie van de Logitech MX Master is dé uitzondering op de regel dat je voor een goede kantoormuis op de afdeling game-accessoires moet zijn. De MX Master 3 mist weliswaar iets van de reactiesnelheid van de betere gamemuizen, maar daar krijg je naast een goede draadloze werking wel veel moois voor terug.

Zo is het automatische vliegwiel waarmee je razendsnel door documenten kunt scrollen enorm fijn en krijg je naast het verticale scrolwiel een extra horizontaal scrolwiel. Dat tweede draaiknopje herkent automatisch applicaties zoals Excel of Adobe Premiere Pro en laat je daarin horizontaal scrollen. Ook krijg je de optie om tot drie apparaten te koppelen en te beheren.

Met de basis is ook weinig mis: de muis heeft een stevige, ergonomische grip voor rechtshandigen en een sensor die op praktisch alle oppervlakten goed presteert, ook op glazen bureaus. Vooral dat laatste is zeldzaam.

De MX Master-muizen waren altijd al prijzig, en de 3de generatie is met zo’n 89 euro geen uitzondering, maar voor de echte productiviteitsfreak is er gewoon geen beter alternatief. De bouwkwaliteit, afwerking en switches zijn top, en het bijbehorende softwarepakket, waarmee je zelfs automatisch over kunt gaan van de ene pc naar de andere, bestanden kunt slepen enzovoorts, is ideaal.

Combineer de muis met het MX Keys-toetsenbord (of MX Keys Mini) en je hebt een mooie set te pakken, maar ook los van elkaar functioneren ze prima. De MX Master 3 is een van de zeldzame niet-gamemuizen die ons kan overtuigen om een stevig bedrag neer te leggen.

Logitech MX Master 3

Prijs
€ 89,-
Website
www.logitech.com10Score100

 • Pluspunten

 • Top scrolwielen

 • Veel softwarefeatures

 • Uitstekende allround-prestaties

 • Draadloos

 • Minpunten

 • Prijzig

 • Niet voor gamers

 • Alleen voor rechtshandigen

Ook voor linkshandigen: Logitech G Pro Wireless 

© CIDimport

Ooit maakten verschillende muisfabrikanten nog linkshandige versies van hun populairste modellen, maar door een gebrek aan (financieel) succes zijn de meeste daarmee gestopt. Tegenwoordig zijn linkshandigen aangewezen op symmetrische muizen met onhandige duimknoppen onder hun pink, en anders moeten ze maar hun rechterhand leren gebruiken.

De Logitech G Pro Wireless is de enige topmuis die linkshandigen nog echt serieus neemt. Hierbij heb je de optie om de duimknoppen aan de linkerkant uit te schakelen en vervolgens de knoppen aan de rechterkant te gebruiken. Zo tover je deze muis snel om in eentje voor linkshandigen, maar ook als rechtshandige gebruiker hoef je deze muis dus niet links te laten liggen.

Met 99 euro is hij niet goedkoop, maar dat bedrag levert je wel een van de allerbeste muizen van het moment op, met uitstekende bouwkwaliteit, sensorprestaties en switches, rappe draadloze werking en een goede accuduur. Ons voornaamste bezwaar is dat de topsensor, die de prijs van de muis opdrijft, voor licht thuisgebruik zwaar overdreven is. Maar verder valt er eigenlijk niets te klagen.

Logitech G Pro Wireless

Prijs
€ 99,-
Website
www.logitech.com9Score90

 • Pluspunten

 • Haarscherpe sensor

 • Links- én rechtshandig

 • Draadloos

 • Minpunten

 • Prijzig

Flexwerktip: Logitech MX Anywhere 3

Omdat muizen niet zo heel veel ruimte in beslag nemen en extra compacte muizen ergonomisch meestal dramatisch zijn in gebruik, zien we niet veel argumenten om de hier besproken muizen af te raden voor je dagelijkse tripjes naar je flexwerkplek. Wel zullen de draadloze oplossingen om praktische redenen de voorkeur genieten.

Voor wie echt kleiner wil, is er de Logitech MX Anywhere 3 (circa 90 euro), een compacte, licht uitgeklede versie van de MX Master 3. Deze laat zich net wat makkelijker meenemen. Voor fulltimewerk vinden we de compactere, minder ergonomische vorm niet ideaal, maar bij incidenteel gebruik is de miniversie met uitstekende accuduur een fijn alternatief. Bovendien biedt ook deze MX-telg de optie om meerdere computers te bedienen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000