ID.nl logo
Logitech MX Keys Mini – Fijn toetsenbord om mee te nemen
© PXimport
Huis

Logitech MX Keys Mini – Fijn toetsenbord om mee te nemen

Met de MX-reeks biedt Logitech al jarenlang premium invoerapparatuur aan die zonder uitzondering van hoge kwaliteit is. Een paar jaar geleden werd de reeks eindelijk uitgebreid met een toetsenbord en dit jaar is er in de vorm van de MX Keys Mini ook een compact toetsenbord. Wederom een schot in de roos?

Twee jaar geleden introduceerde Logitech de uitstekende MX Keys, het fijnste tekstverwerkingstoetsenbord waar ik tot nu toe op gewerkt heb. Die MX Keys is een full size-toetsenbord met numeriek veld. Op zich geen probleem, maar er zijn goede redenen voor een variant zonder numeriek veld. Zo heb je wellicht behoefte aan een fijn toetsenbord om in je tas meenemen. Een numeriek veld maakt een toetsenbord onnodig lang en daardoor lastig in je tas te stoppen. Een toetsenbord zonder numeriek veld is ook wat ergonomischer doordat je de muis dichter bij je neutrale positie kunt houden. In de vorm van de MX Keys Mini is er nu eindelijk een variant van de MX Keys zonder numeriek veld. De MX Keys Mini is er in drie verschillende kleuren: grafiet, zilvergrijs en roze. Ik heb de grafietvariant getest. Net als de grote variant is de MX Keys Mini een fraai vormgegeven toetsenbord met een uitstekende bouwkwaliteit. Het ontwerp is vrijwel identiek, wel is deze mini-variant net iets hoger, vermoedelijk om een accu met genoeg capaciteit te kunnen plaatsen. Het toetsenbord weegt 506 gram en blijft dankzij rubberen voetjes goed op het bureau liggen. 

©PXimport

©PXimport

Prettig tikken 

Qua tikcomfort is de MX Keys Mini net als de grote variant uitstekend. De platte toetsen maken gebruik van een schaarmechanisme zoals  je van laptops gewend bent. Dankzij een holle inkeping kun je het midden van de toetsen goed op de tast vinden. De toetsen hebben een travel van 1,8 mm en bieden genoeg weerstand voor een fijne klik. De toetsverlichting is net als op de grote variant in zeven niveaus instelbaar. Het enige minpuntje blijft dat Logitech hun toetsenborden in Nederland alleen in een ISO-indeling met rechtopstaande Enter levert. Zelf heb ik liever een in Nederland meer gebruikelijke ANSI-indeling met een liggende Enter. Net als de voorganger is het toetsenbord voorzien van toetsen die zowel van een Windows- als Mac-opdruk zijn voorzien. Handig, zeker omdat je het toetsenbord met drie apparaten kunt koppelen. Het is dan ook een beetje vreemd dat er ook nog een speciale Mac-variant van dit toetsenbord verkrijgbaar is met alleen een Mac-opdruk. Die Mac-variant is er alleen in zilvergrijs en juist niet echt geschikt voor Windows

©PXimport

©PXimport

Met de functietoetsen kun je behalve het volume bedienen ook emoticons invoegen, de dicteerfunctie starten en de microfoon dempen. Dat laatste werkt bij mij overigens niet zonder installeren van de Logitech Options-software, de rest van de knoppen heeft ook zonder software gewoon de bedoelde functionaliteit. Iets dat ik niet zo handig vind, is dat er geen normale printscreentoets is. De printscreentoets is vervangen door een toets die een schermknipsel-tool opent waarin je bijvoorbeeld lijnen kunt trekken om een screenshot te maken. Dat werk op zich wel, maar ik zou zelf liever gewoon de snelle toetscombinatie Alt + Printscreen kunnen gebruiken. Helaas is het is tegenstelling tot bij de normale MX Keys ook via de software niet mogelijk om de normale printscreenknop aan de toets toe te wijzen. 

©PXimport

Dongel-verwarring met Bolt 

Tot voorkort maakte Logitech gebruik van de Unifying-ontvanger voor het verbinden van draadloze toetsenborden en muizen. Daarnaast waren sommige producten zoals het normale MX Keys-toetenbord ook compatibel met Bluetooth. Dat Unifying werkte best goed, al is er in het verleden een kwetsbaarheid in het protocol ontdekt en zijn lang niet alle ontvangers hiervoor gepatcht. Unifying kan dus onveilig zijn en potentieel worden afgeluisterd. Recentelijk heeft Logitech daarom de nieuwe Bolt-ontvanger geïntroduceerd. Die is voornamelijk bedoeld voor zakelijke omgevingen en gebruikt een protocol gebaseerd op Bluetooth LE met extra versleuteling. De geteste MX Keys Mini is behalve met bluetooth ook compatibel met deze Bolt-ontvanger.

Kennelijk heeft de introductie van Bolt wel gevolgen voor Unifying, want de MX Keys Mini is niet langer compatibel met de Unifying-ontvanger. En de oudere producten zoals de normale MX Keys zijn ondanks de ondersteuning voor bluetooth dan weer niet compatibel met de Bolt-ontvanger. Wil je toch per se de grotere MX Keys met Bolt gebruiken, dan is die er wel weer in een nieuwe MX Keys for business-variant. Oftewel, met een beetje pech heb je opeens twee Logitech-ontvangers nodig als je met meerdere generaties Logitech-spullen door elkaar werkt. Al staat daar tegenover dat bluetooth tegenwoordig goed werkt en alle luxere Logitech-producten zoals de geteste MX Keys Mini ook via bluetooth werken. Sterker nog: bij de geteste consumentenversie wordt geen usb-ontvanger meer meegeleverd. Voor consumenten lijkt het er dus op dat we in de toekomst vooral Logitech-producten via bluetooth zonder dongels gaan zien.

©PXimport

Zowel de Unifying- als de Bolt-ontvanger (los te koop voor 13 euro) hebben nog een nadeel, want je hebt de bijbehorende software nodig om verbinding met de ontvanger te maken. Dat is vooral in een zakelijke omgeving een nadeel, want je hebt administratorrechten nodig om de Logitech Options software te installeren. Veel bedrijven geven hun medewerkers op de zakelijke pc's geen administratorrechten, dus het hangt van de organisatie af of werknemers Bolt echt kunnen inzetten. Heb je de software geïnstalleerd, dan werkt verbinden via Bolt niet veel anders dan Unifying en kun je een apparaat eenvoudig pairen met de ontvanger. Het geteste toetsenbord kun je overigens met drie verschillende apparaten verbinden. Volgens Logitech is Bolt veiliger dan bluetooth, dus voor sommige organisaties kan dit interessant zijn. Ik kan echter niet beoordelen of Bolt echt veiliger is dan bluetooth of Unifying. Via beide verbindingsmethoden werkt het toetsenbord in ieder geval probleemloos. 

©PXimport

©PXimport

Handige software 

Om alles uit het toetsenbord te halen, dien je Logitech Options te installeren. Hiervoor heb je wel adminrechten nodig. Behalve dat je op deze manier producten kunt koppelen via Bolt of Unifying, kun je ook de functionaliteit van de functietoetsen veranderen. Hierbij heb je uitgebreide mogelijkheden. Zelfs de toetsen voor de achtergrondverlichtingen en volume kun je iets anders laten doen. Je kunt allerlei Windows-functies kiezen, maar ook applicaties starten of toetscombinaties programmeren. Dit kan zelfs per toepassing, waardoor toepassingen met allerlei ingewikkelde toetscombinaties een stuk prettiger in gebruik worden. Het enige dat helaas zoals gezegd niet kan, is de normale printscreentoets gebruiken. 

©PXimport

Conclusie

Net als zijn grote broer is de MX Keys Mini een uitstekend toetsenbord. Het is een prima keuze voor wie iedere dag zijn eigen toetsenbord mee wil nemen naar kantoor. Een beetje vreemd is wel dat de MX Keys Mini hetzelfde kost als zijn grote broer terwijl je minder functies en geen dongel krijgt. Zeker omdat op het moment van schrijven de straatprijs van de normale variant een stuk lager is. Het blijft natuurlijk een premium toetsenbord, maar iets van een tientje prijsverschil had ik wel fair gevonden. Desalniettemin blijft dit wat mij betreft het interessantste compacte toetsenbord dat je momenteel kunt kopen als je niet van plan bent om te gamen. 

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 109,- **Aansluiting** Bluetooth LE of Logi Bolt **Accuduur** 10 dagen met verlichting, 5 maanden zonder verlichting **Achtergrondverlichting** Ja **OS** Windows, macOS, Linux, Android, iOS **Website** [www.logitech.com](https://www.logitech.com/nl-nl/products/keyboards/mx-keys-mini.html)

Plus- en minpunten
  • Uitstekend tikcomfort
  • Goede bouwkwaliteit
  • Toetsverlichting
  • Uitgebreide software
  • Prijs hetzelfde als grote variant
  • Alleen eenvoudig leverbaar met ISO-indeling
  • Toch grenzen aan software
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer

Op zoek naar een snelle en handige oplossing om je kleding kreukvrij te maken zonder gedoe met een strijkplank? De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer belooft binnen enkele seconden klaar te zijn voor gebruik. Maar hoe goed werkt hij echt? Het Review.nl Testpanel heeft dit compacte apparaat uitgebreid getest.

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer is een handige en compacte oplossing voor wie snel en moeiteloos kreukvrije kleding wil. Met een korte opwarmtijd, een verstelbare kop en een krachtige stoomfunctie is dit apparaat ideaal voor dagelijks gebruik en op reis.

Snel en compact stomen zonder gedoe

De Philips STH5030/20 is een draagbare kledingstomer die in slechts 30 tot 35 seconden opwarmt en direct klaar is voor gebruik. Hij heeft twee standen: een Eco-modus voor waterbesparing en een Max-modus voor hardnekkige kreukels. Met een continue stoomafgifte tot 24 gram per minuut helpt het apparaat kleding niet alleen te ontkreuken, maar ook op te frissen. Dat maakt het een handige tool voor mensen die hun kleding snel willen bijwerken zonder een strijkplank te gebruiken. Bovendien wordt het apparaat geleverd met een opberghoes die ook als handschoen dient, zodat gebruikers zich niet verbranden tijdens het stomen.

Uit de testresultaten blijkt dat veel gebruikers het compacte formaat en het lichte gewicht waarderen. Zo zegt Ndijkhuizen: "Geen onhandige strijkplank meer nodig, gewoon op een hanger en stomen maar."

©Philips

Strak en stijlvol design met praktische functies

Over het ontwerp van de Philips STH5030/20 zijn de meeste testers enthousiast. De verstelbare kop maakt het mogelijk om zowel horizontaal als verticaal te stomen, wat handig is voor verschillende kledingstukken en stoffen. Ook het compacte formaat en de opvallende koraalroze of rode kleur worden gewaardeerd.

Volgens Daphnievd voegt de kleur zelfs iets extra’s toe: "Het is een superhandig apparaat en de kleur is een erg leuk detail, vooral in een vrouwenhuishouden. Het maakt het nét wat gezelliger." Ook KirstenB noemt het design een pluspunt: "Het apparaat is klein, handzaam en heel makkelijk te gebruiken. Op de mooie koraalroze kleur ben ik verliefd."

Toch zijn er enkele testers die opmerken dat het snoer aan de korte kant is, wat de bewegingsvrijheid enigszins beperkt. Rocky1998 zegt hierover: "De stroomkabel is wel wat aan de korte kant en had wat langer mogen zijn in mijn mening."

©Philips

Krachtige prestaties voor een handstomer

Qua prestaties scoort de Philips STH5030/20 goed bij de testers. De meeste gebruikers merken op dat lichte stoffen moeiteloos worden ontkreukt en dat het apparaat ideaal is voor snelle opfrisbeurten. FabianMR benadrukt hoe handig dit is 's ochtends: "De stomer werkt snel en efficiënt, waardoor je ’s ochtends nog even snel je kleding kreukvrij kunt krijgen."

Bij dikkere stoffen of diepe kreukels heeft het apparaat iets meer tijd en moeite nodig. MJOMJ merkt bijvoorbeeld op: "Met dikkere stoffen en diepe kreukels heeft deze handstomer wel moeite, maar hij is dan ook niet te vergelijken met het traditionele strijkijzer."

Voor wie vooral snel en gemakkelijk kreukels wil verwijderen uit blouses, jurken en colberts, lijkt deze stomer een uitstekende keuze.

©Philips

Gebruiksgemak: snel, eenvoudig en handig op reis

De testers vinden de kledingstomer eenvoudig in gebruik. Het lichte gewicht en de compacte vorm maken het apparaat ideaal om mee te nemen op reis. Maro bevestigt dit: "Handig voor onderweg, vakantie of op zakenreis. Maar ik zou zeker ook zeggen gewoon lekker voor thuis." Ook GeaR1989 is enthousiast: "De twijfel werd bij het eerste gebruik al weggenomen. Wat een handig ding is dit!"

Wel zijn er enkele kanttekeningen bij de gebruikservaring. Een veelgenoemd punt is dat de stoomknop continu moet worden ingedrukt tijdens het gebruik. Sharon van Aalsum zegt hierover: "De minpunten, zoals het kleine waterreservoir en constant te moeten drukken op de stoomknop, kunnen echter voor wat ongemak zorgen bij langer gebruik."

✅ Pluspunten
  • Compact en licht, ideaal voor op reis

  • Snel opgewarmd en direct klaar voor gebruik

  • Werkt goed op lichte stoffen en voor snelle opfrisbeurten

  • Stijlvol design en verstelbare kop voor extra gebruiksgemak

❌ Minpunten
  • Kort snoer beperkt bewegingsvrijheid

  • Stoomknop moet constant ingedrukt worden

  • Werkt minder goed bij dikke stoffen en diepe kreukels

Conclusie: snel en handig met een paar kleine minpunten

De Philips STH5030/20 5000 Series-kledingstomer wordt door testers gemiddeld beoordeeld met een 8,7. Het is een handig apparaat voor dagelijks gebruik en reizen, dat snel opwarmt en kleding effectief ontkreukt. De verstelbare kop, het compacte formaat en de stijlvolle kleur worden vaak als pluspunten genoemd.

Meer lezen over deze Philips-handstomer?

Ga naar Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin
© Olga Seyfutdinova
Huis

De lente komt eraan! Dit doe je in februari in de tuin

De winter loopt op zijn eind, ook al voelt dat niet altijd zo aan de temperatuur. Maar kijk om je heen: het eerste groen verschijnt weer in de tuin. Winterklokjes en krokussen laten zich zien en aan sommige bomen en struiken zie je al de eerste knoppen verschijnen. Tijd dus om de handen uit de mouwen te steken – de tuin roept!

Dit doe je in februari is het tijd om: 🪻 Eenjarige zomerbloemen voorzaaien 🪻 Kale plekken in het gazon inzaaien 🪻 Groene aanslag van de bestratingverwijderen 🪻 Bepaalde (fruit)bomen snoeien

Weten wat je de rest van het jaar in de tuin kunt doen? Kijk dan op onze jaarkalender!

Voorzaaien, planten en verpotten

Zaai eenjarige zomerbloemen alvast binnen voor, zodat je later in het seizoen sterke planten hebt. Buiten kun je bomen en struiken verplaatsen, zolang het niet vriest. Kuipplanten die in de garage of schuur overwinteren, hebben nu wat meer water nodig. Ook potplanten buiten kunnen wel een scheut gebruiken als ze lange tijd droog staan.

Omdat de nachten nog koud kunnen zijn, is het verstandig om bloeiende bollen in potten en bakken te beschermen met vliesdoek. Een camelia kun je 's nachts afdekken met noppenfolie, maar haal die er overdag weer af zodra de temperatuur boven nul komt.

Wil je wat extra kleur in de tuin? Zet viooltjes en primula's neer. Ze kunnen goed tegen de kou en zorgen meteen voor een lente-achtig gevoel.

©MaÅgosia Karniewska

Aandacht voor je gazon

Strooi in de eerste twee weken van februari kalk over het gazon en de borders. Wil je een nieuw gazon aanleggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Spit en egaliseer de grond, zodat die klaar is voor het inzaaien of leggen van gras. Als je gazon vol molshopen ligt, kun je de aarde met een bezem over het gras verspreiden. Is het droog en vorstvrij? Dan kun je de graskanten bijwerken en kale plekken opnieuw inzaaien. Vermijd lopen over het gazon tijdens de vorst, want dat kan het gras beschadigen.

Onkruid wieden en groene aanslag wegvegen

Laat de schoffel voorlopig nog even staan, want daarmee kun je vaste planten beschadigen die nog onder de grond zitten. Pluk het onkruid liever met de hand, zodat je de jonge planten niet verstoort. Een groen laagje op het terras veeg je weg met zand en een bezem. Wil je het grondiger aanpakken? Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen. Zeg maar dag tegen die gladde laag met deze tips 🢱

Zo verwijder je groene aanslag van je terras en tegels

©Vely

Snoeien (maar niet alles en met mate)

In februari kun je bepaalde bomen en struiken snoeien, zolang het niet vriest en er geen vorstperiode wordt voorspeld. Is dat wel het geval, wacht dan op een warmere periode. Begin bij de dakplataan en snoei de takken die recht omhoog groeien. Heb je de leilinde nog niet gesnoeid? Knip de takken dan nu terug tot een paar centimeter vanaf de hoofdtakken. Ook heesters kunnen een snoeibeurt gebruiken. Ontstaan er grote wonden bij bomen? Dek ze af met wondbalsem om infecties te voorkomen.

Haal bij klimplanten, zoals klimop, wilde wingerd en trompetklimmer, het oude blad weg. Verwijder ook de ranken op plekken waar ze niet moeten groeien, zoals onder de dakrand en rondom kozijnen.

Februari is daarnaast een goede maand om fruitbomen te snoeien. Wacht wel met het snoeien van fruitbomen met steenvruchten, zoals de kersenboom of perzikboom. De druif en kiwi moeten nu wél gesnoeid worden, want zodra de sapstromen op gang komen, ben je te laat.