ID.nl logo
Logitech MX Keys Mini – Fijn toetsenbord om mee te nemen
© PXimport
Huis

Logitech MX Keys Mini – Fijn toetsenbord om mee te nemen

Met de MX-reeks biedt Logitech al jarenlang premium invoerapparatuur aan die zonder uitzondering van hoge kwaliteit is. Een paar jaar geleden werd de reeks eindelijk uitgebreid met een toetsenbord en dit jaar is er in de vorm van de MX Keys Mini ook een compact toetsenbord. Wederom een schot in de roos?

Twee jaar geleden introduceerde Logitech de uitstekende MX Keys, het fijnste tekstverwerkingstoetsenbord waar ik tot nu toe op gewerkt heb. Die MX Keys is een full size-toetsenbord met numeriek veld. Op zich geen probleem, maar er zijn goede redenen voor een variant zonder numeriek veld. Zo heb je wellicht behoefte aan een fijn toetsenbord om in je tas meenemen. Een numeriek veld maakt een toetsenbord onnodig lang en daardoor lastig in je tas te stoppen. Een toetsenbord zonder numeriek veld is ook wat ergonomischer doordat je de muis dichter bij je neutrale positie kunt houden. In de vorm van de MX Keys Mini is er nu eindelijk een variant van de MX Keys zonder numeriek veld. De MX Keys Mini is er in drie verschillende kleuren: grafiet, zilvergrijs en roze. Ik heb de grafietvariant getest. Net als de grote variant is de MX Keys Mini een fraai vormgegeven toetsenbord met een uitstekende bouwkwaliteit. Het ontwerp is vrijwel identiek, wel is deze mini-variant net iets hoger, vermoedelijk om een accu met genoeg capaciteit te kunnen plaatsen. Het toetsenbord weegt 506 gram en blijft dankzij rubberen voetjes goed op het bureau liggen. 

©PXimport

©PXimport

Prettig tikken 

Qua tikcomfort is de MX Keys Mini net als de grote variant uitstekend. De platte toetsen maken gebruik van een schaarmechanisme zoals  je van laptops gewend bent. Dankzij een holle inkeping kun je het midden van de toetsen goed op de tast vinden. De toetsen hebben een travel van 1,8 mm en bieden genoeg weerstand voor een fijne klik. De toetsverlichting is net als op de grote variant in zeven niveaus instelbaar. Het enige minpuntje blijft dat Logitech hun toetsenborden in Nederland alleen in een ISO-indeling met rechtopstaande Enter levert. Zelf heb ik liever een in Nederland meer gebruikelijke ANSI-indeling met een liggende Enter. Net als de voorganger is het toetsenbord voorzien van toetsen die zowel van een Windows- als Mac-opdruk zijn voorzien. Handig, zeker omdat je het toetsenbord met drie apparaten kunt koppelen. Het is dan ook een beetje vreemd dat er ook nog een speciale Mac-variant van dit toetsenbord verkrijgbaar is met alleen een Mac-opdruk. Die Mac-variant is er alleen in zilvergrijs en juist niet echt geschikt voor Windows

©PXimport

©PXimport

Met de functietoetsen kun je behalve het volume bedienen ook emoticons invoegen, de dicteerfunctie starten en de microfoon dempen. Dat laatste werkt bij mij overigens niet zonder installeren van de Logitech Options-software, de rest van de knoppen heeft ook zonder software gewoon de bedoelde functionaliteit. Iets dat ik niet zo handig vind, is dat er geen normale printscreentoets is. De printscreentoets is vervangen door een toets die een schermknipsel-tool opent waarin je bijvoorbeeld lijnen kunt trekken om een screenshot te maken. Dat werk op zich wel, maar ik zou zelf liever gewoon de snelle toetscombinatie Alt + Printscreen kunnen gebruiken. Helaas is het is tegenstelling tot bij de normale MX Keys ook via de software niet mogelijk om de normale printscreenknop aan de toets toe te wijzen. 

©PXimport

Dongel-verwarring met Bolt 

Tot voorkort maakte Logitech gebruik van de Unifying-ontvanger voor het verbinden van draadloze toetsenborden en muizen. Daarnaast waren sommige producten zoals het normale MX Keys-toetenbord ook compatibel met Bluetooth. Dat Unifying werkte best goed, al is er in het verleden een kwetsbaarheid in het protocol ontdekt en zijn lang niet alle ontvangers hiervoor gepatcht. Unifying kan dus onveilig zijn en potentieel worden afgeluisterd. Recentelijk heeft Logitech daarom de nieuwe Bolt-ontvanger geïntroduceerd. Die is voornamelijk bedoeld voor zakelijke omgevingen en gebruikt een protocol gebaseerd op Bluetooth LE met extra versleuteling. De geteste MX Keys Mini is behalve met bluetooth ook compatibel met deze Bolt-ontvanger.

Kennelijk heeft de introductie van Bolt wel gevolgen voor Unifying, want de MX Keys Mini is niet langer compatibel met de Unifying-ontvanger. En de oudere producten zoals de normale MX Keys zijn ondanks de ondersteuning voor bluetooth dan weer niet compatibel met de Bolt-ontvanger. Wil je toch per se de grotere MX Keys met Bolt gebruiken, dan is die er wel weer in een nieuwe MX Keys for business-variant. Oftewel, met een beetje pech heb je opeens twee Logitech-ontvangers nodig als je met meerdere generaties Logitech-spullen door elkaar werkt. Al staat daar tegenover dat bluetooth tegenwoordig goed werkt en alle luxere Logitech-producten zoals de geteste MX Keys Mini ook via bluetooth werken. Sterker nog: bij de geteste consumentenversie wordt geen usb-ontvanger meer meegeleverd. Voor consumenten lijkt het er dus op dat we in de toekomst vooral Logitech-producten via bluetooth zonder dongels gaan zien.

©PXimport

Zowel de Unifying- als de Bolt-ontvanger (los te koop voor 13 euro) hebben nog een nadeel, want je hebt de bijbehorende software nodig om verbinding met de ontvanger te maken. Dat is vooral in een zakelijke omgeving een nadeel, want je hebt administratorrechten nodig om de Logitech Options software te installeren. Veel bedrijven geven hun medewerkers op de zakelijke pc's geen administratorrechten, dus het hangt van de organisatie af of werknemers Bolt echt kunnen inzetten. Heb je de software geïnstalleerd, dan werkt verbinden via Bolt niet veel anders dan Unifying en kun je een apparaat eenvoudig pairen met de ontvanger. Het geteste toetsenbord kun je overigens met drie verschillende apparaten verbinden. Volgens Logitech is Bolt veiliger dan bluetooth, dus voor sommige organisaties kan dit interessant zijn. Ik kan echter niet beoordelen of Bolt echt veiliger is dan bluetooth of Unifying. Via beide verbindingsmethoden werkt het toetsenbord in ieder geval probleemloos. 

©PXimport

©PXimport

Handige software 

Om alles uit het toetsenbord te halen, dien je Logitech Options te installeren. Hiervoor heb je wel adminrechten nodig. Behalve dat je op deze manier producten kunt koppelen via Bolt of Unifying, kun je ook de functionaliteit van de functietoetsen veranderen. Hierbij heb je uitgebreide mogelijkheden. Zelfs de toetsen voor de achtergrondverlichtingen en volume kun je iets anders laten doen. Je kunt allerlei Windows-functies kiezen, maar ook applicaties starten of toetscombinaties programmeren. Dit kan zelfs per toepassing, waardoor toepassingen met allerlei ingewikkelde toetscombinaties een stuk prettiger in gebruik worden. Het enige dat helaas zoals gezegd niet kan, is de normale printscreentoets gebruiken. 

©PXimport

Conclusie

Net als zijn grote broer is de MX Keys Mini een uitstekend toetsenbord. Het is een prima keuze voor wie iedere dag zijn eigen toetsenbord mee wil nemen naar kantoor. Een beetje vreemd is wel dat de MX Keys Mini hetzelfde kost als zijn grote broer terwijl je minder functies en geen dongel krijgt. Zeker omdat op het moment van schrijven de straatprijs van de normale variant een stuk lager is. Het blijft natuurlijk een premium toetsenbord, maar iets van een tientje prijsverschil had ik wel fair gevonden. Desalniettemin blijft dit wat mij betreft het interessantste compacte toetsenbord dat je momenteel kunt kopen als je niet van plan bent om te gamen. 

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 109,- **Aansluiting** Bluetooth LE of Logi Bolt **Accuduur** 10 dagen met verlichting, 5 maanden zonder verlichting **Achtergrondverlichting** Ja **OS** Windows, macOS, Linux, Android, iOS **Website** [www.logitech.com](https://www.logitech.com/nl-nl/products/keyboards/mx-keys-mini.html)

Plus- en minpunten
  • Uitstekend tikcomfort
  • Goede bouwkwaliteit
  • Toetsverlichting
  • Uitgebreide software
  • Prijs hetzelfde als grote variant
  • Alleen eenvoudig leverbaar met ISO-indeling
  • Toch grenzen aan software
▼ Volgende artikel
Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home
© Koen Barten | Philips
Zekerheid & gemak

Slim wonen zonder pottenkijkers: 5 tips voor privacy in je smart home

Vanuit je luie stoel de lampen aanzetten of de temperatuur in huis regelen: smart devices zijn er om het leven nét wat makkelijker te maken. Helaas vormen zulke IoT-apparaten ook een risico voor je privacy. Wil je niet alleen slim, maar ook veilig wonen? Met deze tips voorkom je pottenkijkers in je smart home.

In dit artikel lees je: 💡Wat IoT-apparaten oftewel slimme apparaten precies zijn 💡Hoe slimme apparaten aan hun data komen 💡Waarom slimme apparaten een gevaar kunnen vormen voor je privacy 💡Hoe je je slimme apparaten zo instelt dat de kans op een hack minimaal wordt

Lees ook: Slimme stekkers – welke modellen zijn echt zuinig?

IoT (Internet of Things) omvat alle huishoudelijke apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals slimme lampen, speakers en thermostaten. Zelfs gordijnen, deursloten en koelkasten kunnen tegenwoordig slim worden gemaakt door ze aan een netwerk te koppelen. Om jou als gebruiker zo goed mogelijk te kunnen bedienen, verzamelen IoT-apparaten de hele dag door data die je gedrag en gewoonten in kaart brengen. Ben je tussen negen en drie niet thuis? Dan weet je slimme thermostaat dat de verwarming omlaag moet, zal het beveiligingssysteem in die uren extra alert zijn op bewegingen rondom je huis en gaat je robotstofzuiger aan de slag om je vloer spic en span te maken. 

Ook jij hebt wat te verbergen

Slimme apparaten komen op allerlei manieren aan hun data, bijvoorbeeld via spraakopdrachten ('Hé Alexa, speel jazzmuziek af'), commando's die je in een app geeft en zelfs via sensoren die beweging, licht en temperatuur detecteren. Al die gegevens worden ergens opgeslagen, en het probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben wat er met die data gebeurt. Vaak vinden we dat ook helemaal niet zo interessant: we denken immers al snel dat criminelen niets met onze data kunnen. Maar als je denkt dat je niets te verbergen hebt, heb je het mis. Cybercriminelen die toegang krijgen tot je smart home kunnen veel meer dan alleen je lampen bedienen. Ze kunnen je bankgegevens stelen (bijvoorbeeld via een gehackt apparaat dat toegang geeft tot je thuisnetwerk), het alarmsysteem van je woning uitschakelen en persoonlijke gesprekken afluisteren via je slimme speaker – om maar een paar voorbeelden te noemen. Hoe meer slimme apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat er ergens een datalek ontstaat. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

©StockPhotoPro

Er zijn allerlei manieren om je smart home te beschermen tegen pottenkijkers. Als je niet zo technisch aangelegd bent, kunnen zulke tactieken je al snel overweldigen. Daarom houden we het bij een aantal algemene tips die voor iedereen makkelijk uit te voeren zijn en die toch een groot verschil kunnen maken in de beveiliging van je smart home.

Tip 1: Kies voor een betrouwbare fabrikant

Het merk van je slimme apparaten kan veel zeggen over hoe goed deze apparaten van zichzelf beveiligd zijn. Gerenommeerde merken zoals Philips, Homey en Amazon hebben immers een reputatie hoog te houden als het om veiligheid gaat. Bovendien moeten producten van A-merken in Europa aan strenge eisen voldoen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een merkloos model van een Chinese fabrikant. Laat je dus niet verleiden door aantrekkelijke deals terwijl je aan het browsen bent: als ze te mooi lijken om waar te zijn, zijn ze dat waarschijnlijk ook. Als je twijfelt of een merk betrouwbaar is, doe dan eerst uitgebreid onderzoek. Lees onafhankelijke reviews, onderwerp de webshop van het betreffende merk aan een kritische blik en controleer of het merk voldoet aan Europese keurmerken. 

Tip 2: Kies sterke wachtwoorden

Slimme apparaten worden doorgaans geleverd met een standaard wachtwoord waarmee je op de bijbehorende app kunt inloggen. Veilig zijn deze wachtwoorden niet. Sterker nog: een standaard wachtwoord aanhouden is haast net zo onveilig als helemaal geen wachtwoord op je smart device hebben. Het is dus belangrijk dat je het wachtwoord al tijdens de installatie van het product verandert in een unieke en sterke variant. Een sterk wachtwoord bestaat uit letters, cijfers én speciale tekens. Verwerk nooit je naam, geboortedatum of adres in het wachtwoord. Geef ook elk slim apparaat een uniek wachtwoord, zodat je andere apparaten bij een hack veilig zijn. En schakel tweestapsverificatie in als dat kan: hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe, zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen als ze je wachtwoord weten. 

Tip 3: Maak gastnetwerken aan 

Je wifi-netwerk is voor criminelen een ware goudmijn. Krijgen criminelen toegang tot je wifi, dan kunnen ze niet alleen alles zien wat jij op het internet doet, maar ze kunnen ook slimme apparaten overnemen die op dat netwerk zijn aangesloten. Het is daarom verstandig om gastnetwerken aan te maken voor je slimme apparaten. Hiermee isoleer je het netwerk van deze apparaten van het hoofdnetwerk, wat de kans op een datalek flink verkleint. Ook verklein je op deze manier het risico dat hackers via een zwak beveiligd slim apparaat toegang krijgen tot bijvoorbeeld je laptop, e-mail of bankzaken op het hoofdnetwerk. 

Ook slim is het uitschakelen van de functie Universal Plug and Play (UPnP) op al je slimme apparaten. Deze functie helpt om via wifi automatisch met andere smart devices te verbinden, maar vergroot ook het risico dat je apparaten van buitenaf toegankelijk worden. 

©TStudious - stock.adobe.com

Tip 4: Houd je apparatuur up-to-date

Wacht je altijd weken of zelfs maanden voordat je een nieuwe software-update op je apparaten uitvoert? Foute boel! Updates hebben niet alleen als doel de functionaliteiten van je slimme apparaten te verbeteren, maar zijn er ook om beveiligingslekken te dichten die in eerdere versies zijn opgemerkt. Download je deze updates niet, dan laat je in feite de digitale achterdeur openstaan voor criminelen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere week te checken of er nieuwe updates beschikbaar zijn en download deze dan direct. Het is slechts een kleine moeite die een groot effect kan hebben op je privacy.

Tip 5: Controleer de privacy-instellingen

Slimme apparaten komen doorgaans met standaardinstellingen die toestemming geven om bepaalde gegevens te verzamelen of op te slaan. Dat is vaak gunstig voor de fabrikant, maar als je geen pottenkijkers in huis wilt, is het zaak dat er zo min mogelijk gegevens van jou in de cloud terechtkomen. Gelukkig kun je de privacy-instellingen van je slimme apparaten meestal wijzigen. Zo kun je op veel slimme apparaten instellen dat de opnamegeschiedenis direct verwijderd wordt. Sommige apparaten sturen automatisch gegevens naar de fabrikant voor verbeteringsdoeleinden; ook dit kun je vaak uitschakelen. Zet ook altijd functies uit die je niet gebruikt. Gebruik je de spraakbediening op je slimme speaker niet? Schakel de microfoon dan helemaal uit. Zo verklein je in elk geval de kans dat je wordt afgeluisterd.

Je huis slimmer maken?

Slimme stekkers!

▼ Volgende artikel
Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto’s verkleinen, zo doe je dat zonder extra software

Afbeeldingbestanden kunnen behoorlijk groot zijn. Om afbeeldingen te verkleinen, hoef je geen gebruik te maken van externe software. Zowel in Windows 10 als Windows 11 kun je dat doen met de ingebouwde programma’s Paint en Foto’s. Het proces verloopt in beide programma’s vergelijkbaar, maar we tonen het hier in Foto’s.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows afbeeldingen kunt verkleinen:

  • Open de afbeelding met Foto’s
  • Verklein de afbeelding door een lagere pixelgrootte of percentage in te voeren
  • Kies het gewenste bestandsformaat en pas de kwaliteit aan

Ook leuk: Supersimpel: van foto's naar filmpjes met Google Foto's

Formaat van afbeelding wijzigen

Er zijn allerlei redenen waarom je een afbeelding zou willen verkleinen. Meestal wil je op die manier de bestandsgrootte verkleinen om het plaatje te delen via e-mail of via social media. De afmetingen van een foto zijn bepalend voor de bestandsgrootte. Om te beginnen, navigeer je naar de afbeelding waar de afbeelding staat waarvan je het formaat wilt aanpassen. Klik er met de rechtermuisknop op en kies in het contextmenu de opdracht Openen met / Foto’s. Wanneer deze app al ingesteld is als standaard-applicatie om afbeeldingen te openen, kun je ook dubbelklikken op de afbeelding. Terwijl de afbeelding geopend is in Foto’s klik je op de drie puntjes op de menubalk. Kies Formaat van afbeelding wijzigen.

Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Formaat van afbeelding wijzigen.

Goede kwaliteit foto's maken?

Een digitale camera is daar het beste in

Via pixelgrootte of percentages

Een dialoogvenster opent, waarin je de huidige afmetingen van de afbeelding leest. Die afmetingen staan weergegeven in pixels. Je kunt het formaat wijzigen door een andere pixelgrootte te typen. Veronderstel dat de afbeelding niet breder mag zijn dan 1200 pixels. Dan typ je deze waarde in het vak Breedte. Je hoeft slechts voor één dimensie een nieuwe maat in te geven. De andere dimensie, in dit geval Hoogte, wordt automatische aangepast. Op die manier respecteert Foto’s de oorspronkelijke beeldverhouding. Het is ook mogelijk om het formaat te wijzigen via een percentage. Als je Percentage aanvinkt en je geeft bij Hoogte de waarde 50% in, dan zal de afbeelding de helft kleiner worden.

Hier passen we de grootte via absolute waarden aan.

Het juiste bestandsformaat

Nog voor je de verkleining bevestigt, lees je onderaan de huidige afmetingen en de nieuwe afmetingen. Het valt daarbij op dat de bestandsgrootte veel kleiner is geworden. Bij Bestandstype kies je de indeling waarin de afbeelding wordt weggeschreven: jpg, png, tif of bmp. Bij de eerste twee opties, jpg en png, wordt compressie toegepast om de bestandsgrootte nog kleiner te maken. Met de schuifregelaar bepaal je de kwaliteit. Houd er rekening mee dat jpg geschikter is voor grafische afbeeldingen met veel kleurovergangen en nuances, zoals foto’s. Png is meer geschikt voor afbeeldingen die ook tekst bevatten.

Bij jpg kun je de sterkte van de compressie regelen.

Watch on YouTube