Ergonomische muis op het oog? Hier moet je op letten
Of je nu thuis werkt of op kantoor, een goede muis kan het verschil maken. Een goede muis is in bijna alle gevallen een ergonomische muis, maar daarvan bestaan verschillende soorten. We nemen in dit artikel de opties met je door.
Het is geen geheim dat traditionele muizen voor polsproblemen zorgen. Ergonomische muizen hebben een aangepaste vorm, waardoor je pols tijdens het werk veel rust krijgt. Maar ook daar heb je verschillende gradaties in. Soms moet je even opnieuw leren hoe je de muis bedient, maar in die extreme gevallen weet je wel zeker dat je pols maximaal ontlast wordt.
Horizontale, ergonomische muizen
Voordat we de zogenaamde verticale muizen behandelen, bekijken we eerst nog de horizontale muis. Dergelijke ergonomische muizen zijn voor veel mensen handig, omdat het een ‘beste-van-twee-werelden-scenario’ opwerpt. Je hebt én een ergonomische muis en een muis waarmee je al bekend bent. Overschakelen op de nieuwe manier van werken is er dus niet echt bij.
Dergelijke muizen bieden vaak extra knoppen en scrolwieltjes aan, waardoor je je hand amper tot niet hoeft te verplaatsen tijdens het werk. Bovendien is er vaak ook ruimte voor je duim om op te rusten. Het nadeel van dit soort muizen is dat je pols niet helemaal ontzien wordt. Je moet namelijk nog steeds zelf de polsbeweging maken om de muisaanwijzer te verplaatsen.
10 tips om je perfecte muis en toetsenbord te vinden
©PXimport
Verticale, ergonomische muis
De verticale, ergonomische muis kan dat laatste probleem oplossen. Deze muizen hebben een verticale opstelling, waardoor je hand in een natuurlijk positie de muis kan vastpakken. Je hand wordt zo geforceerd om in een rechte lijn ten opzichte van je arm gepositioneerd te zijn. De layout van de knoppen is natuurlijk aangepast aan het design van deze speciale muis.
Het voordeel van deze muis is dat je geen polsbeweging maakt voor het bewegen. Je beweegt namelijk heel je arm, waardoor je pols dus helemaal niet belast wordt. Het grote nadeel is dat je waarschijnlijk opnieuw moet leren hoe je een muis gebruikt, omdat het design zo drastisch anders is. Wil je de kans op RSI echter verkleinen, dan doe je er goed aan te investeren in zo’n muis.
©PXimport
Andere ergonomische muizen
Dan hebben we nog de hybride muis. De voorkant bestaat uit een trackpad waar je met je vinger overheen gaat, waarmee je de muisaanwijzer bedient. Verder heeft deze muis het design van een traditionele muis, waardoor er iets aan ergonomie verloren gaat – maar je beweegt je pols niet onnatuurlijk, dus dat gebrek wordt enigszins weer opgevangen.
De trackballmuis is eveneens een muis waar je geen polsbewegingen voor hoeft te maken. Je bedient de trackball met je duim of twee vingers. Soms is er ook een scrolwiel aanwezig, zodat je gemakkelijker pagina’s bekijkt. Ook voor deze muis geldt dat er een wenperiode is. Maar als je op zoek bent naar een ergonomische opstellen, dan kan dit zeker wel helpen.
Tot slot is er nog de joystickmuis. Dit is een muis in de vorm van een ouderwetse joystick (denk dan aan die ouderwetse controllers van gameconsoles uit de jaren tachtig). Ze zijn vergelijkbaar met verticale muizen, maar dan wellicht net even wat comfortabeler in de hand. Ook hier hoef je dus geen gekke polsbewegingen te maken, maar moet je wel de muis opnieuw leren te bedienen.