ID.nl logo
Logitech MX Keys - Eindelijk een MX-toetsenbord
© PXimport
Zekerheid & gemak

Logitech MX Keys - Eindelijk een MX-toetsenbord

Logitech heeft op IFA de MX Keys geïntroduceerd. De MX-muizen vormen al jarenlang Logitechs topmodellen draadloze muizen met een flinke schare fans. Logitech vond het tijd om deze muis aan te vullen met een bijbehorend draadloos toetsenbord. Wij hebben hem getest.

De Logitech MX Keys is een fraai toetsenbord om te zien en lijkt sprekend op de Logitech Craft zonder draaiknop. Waarschijnlijk niet voor niets, want die relatief dure Craft werd tot nu toe gezien als hét MX-toetsenbord. De MX Keys is met een prijs van 109 euro maar liefst 90 euro goedkoper. Hoewel de behuizing volledig van kunststof is, heeft de MX Keys een prima bouwkwaliteit. Het toetsenbord weegt genoeg en dankzij zes rubberen strips ligt het stabiel op het bureau. De kleur van de MX Keys is een combinatie van zwart en antraciet. Deze kleuren komen volledig overeen met die van de muizen MX Master 3 en MX Master 2S in de donkere variant. Het toetsenbord past qua uiterlijk dus in ieder geval uitstekend bij de MX Master-muizen.

©PXimport

Een belangrijke eigenschap van de MX-muizen is dat het premium draadloze muizen zijn, logischerwijs is de MX Keys dan ook een premium draadloos toetsenbord. Net als de muizen MX Master, MX Master 2 en de tegelijkertijd gelanceerde MX Master 3 kun je het toetsenbord aan drie apparaten koppelen. Dat kan via een Logitech Unifying-ontvanger, maar ook via bluetooth. Het toetsenbord is geschikt voor Windows, Mac, Linux iOS en Android. Handig is dat op de relevante toetsen zowel de pc- als de Mac-functie weergegeven wordt. Je hoeft dus niet te kiezen tussen een pc- of Mac-variant. Via knoppen wissel je snel tussen deze apparaten. Het toetsenbord heeft een ingebouwde accu met genoeg energie voor 10 dagen tikken met verlichting of tot 5 maanden tikken zonder verlichting. Opladen doe je via een usb-c-poort, een kabel wordt meegeleverd.

©PXimport

Fijn tikken

We hebben behoorlijk wat tekst getikt op de MX Keys waaronder dit artikel en kunnen maar één ding zeggen: de MX Keys tikt subliem. Het toetsenbord is behoorlijk plat, iets dat wij op prijs stellen. Heb je liever een hoog toetsenbord, dan zitten er helaas geen uitklapbare pootjes op. Logitech verkoopt onder de naam MX Keys Plus het toetsenbord voor 10 euro extra ook met een losse zachte polssteun. Die hebben we heel kort kunnen proberen, maar de polssteun zat helaas niet bij het reviewexemplaar.

De toetsen maken gebruik van een schaarmechanisme zoals dat op veel laptops gebruikt wordt. De eilandtoetsen zijn voorzien van een holle inkeping waardoor je het midden van de toets op de tast prima kunt vinden. Het belangrijkste is uiteraard de aanslag en die durven we eigenlijk wel perfect te noemen. De toetsen met 1,8 mm travel bieden precies genoeg weerstand en een bevredigende klik. Hoewel dit een draadloos toetsenbord is, zijn de toetsen voorzien van achtergrondverlichting die in zeven niveaus in te stellen is. De verlichting wordt om energie te besparen door een nabijheidssensor automatisch ingeschakeld als je handen dicht bij het toetsenbord komen. Via de software kun je de verlichting ook compleet uitschakelen.

©PXimport

Geen platte enter

Jammer is dat Logitech in Nederland onder de noemer US International nog altijd vasthoudt aan de ISO-toetsenbordindeling oftewel de variant met grote enter-toets en kleine shift. De meeste toetsenbordfabrikanten gebruiken in Nederland de Amerikaanse ANSI-indeling met liggende enter en grote shift. Naast de Enter en Shift zijn er nog een paar verschillen qua plaatsing van speciale tekens. Hoewel officieel de ISO-indeling de échte Nederlandse indeling is, is de ANSI-indeling in de praktijk de meest voorkomende met als belangrijke grote uitzonderingen Logitech en Apple. Op zich zitten natuurlijk alle letters en accenttekens op het toetsenbord en kun je prima tikken, alleen voor blindtikkers is het lastig om aan een andere indeling te wennen. Zeker als je thuis een andere indeling gebruikt als op kantoor, zul je regelmatig mistikken.

©PXimport

Uitgebreide software

Net als de MX-muizen stel je de MX Keys in met Logitech Options. Met deze software geïnstalleerd kun je het toetsenbord geheel naar wens instellen. Hierbij kun je indien gewenst ook profielen voor verschillende programma’s maken, handig om per programma verschillende functies toe te kennen aan de functietoetsen.

©PXimport

De functietoetsen die standaard werken in de alternatieve modus met de software een andere functie geven waarbij je de keuze hebt uit allerlei functies die het besturingssysteem te beiden heeft. Ook kun je een programma starten, een toetscombinatie toekennen of een bestand openen. Standaard hebben de functietoetsen overigens al handige functionaliteit met fucnties voor vensterbeheer en mediabediening. De knoppen voor helderheid omhoog en omlaag (onder F1 en F2) zullen op veel Windows-systemen echter niets doen en die kun je dus sowieso al op iets anders instellen. Uiteraard kun je ook de klassieke functietoetsen F1 tot en met F12 gebruiken. Dat kan in combinatie met de FN-knop, maar je kunt de klassiek functies via de software ook de standaardfunctionaliteit maken.

©PXimport

Conclusie

Met de MX Keys wil Logitech een toetsenbord op de markt zetten wat recht doet aan hun MX Master-muizen. Dat is wat ons betreft gelukt. Het toetsenbord heeft een goede bouwkwaliteit en past qua uiterlijk perfect bij de muizen. Het tikcomfort is erg goed. Wij vinden het platte ontwerp prettig, maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen een verstelbaar voetje missen. Jammer is dat Logitech vasthoudt aan de ISO-indeling, dat had wat ons betreft ANSI moeten zijn. Het is een kleine smet op wat verder een uitstekend toetsenbord is.

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 109,- of € 119,- met palmsteun **Aansluiting** Unifying usb-ontvanger (meegeleverd) of bluetooth **Accuduur** 10 dagen met verlichting, 5 maanden zonder verlichting **Achtergrondverlichting** Ja **OS** Windows, macOS, Linux, Android, iOS **Website** **Website** [www.logitech.com](https://www.logitech.com/nl-nl)

Plus- en minpunten
  • Verlichte toetsen
  • Fijne aanslag
  • Goede bouwkwaliteit
  • Uitstekende software
  • ISO-indeling
  • Hellingshoek niet instelbaar
▼ Volgende artikel
Regendouches en sunshowers: wellness in je eigen badkamer
© HOOG.design
Huis

Regendouches en sunshowers: wellness in je eigen badkamer

Wil je écht ontspannen thuis? Met een regendouche of sunshower maak je van je badkamer een plek om even helemaal tot jezelf te komen. Een zachte, brede waterstraal of verwarmend infraroodlicht geeft je het gevoel van een spa, gewoon in je eigen huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met HOOG.design


HOOG.design biedt volop inspiratie om van je badkamer een plek te maken waar comfort en rust samenkomen. Hieronder lees je meer over regendouches, sunshowers en stoomcabines: alles voor de ultieme wellnessbadkamer.


Regendouches: ontstressen onder een waterval

De brede waterstraal van een regendouche doet denken aan een warme zomerse regenbui. Het ontspannen gevoel dat je hiervan krijgt maakt een regendouche ideaal om de dag stressvrij te beginnen of juist in alle rust af te sluiten.

Regendouches zijn verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, van plafondgemonteerde modellen tot wandvarianten. Wie nog iets meer luxe wil, kan kiezen voor regendouches met LED-verlichting, geïntegreerde aromatherapie of de mogelijkheid om meerdere straalstanden in te stellen, zodat je je douchebeleving kunt afstemmen op je persoonlijke voorkeur of stemming. Tip: Combineer je regendouche met een ingebouwde thermostaatkraan. Daarmee is je douche altijd meteen op jouw favoriete temperatuur. Comfortabel én slim: want zo wordt er geen water verspild terwijl de douche op temperatuur komt.

Sunshowers: ontspannen en opladen tegelijk

Een sunshower combineert infrarood- en UV-licht om je de voordelen van een sauna en een zonnebank te bieden, zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. Het infraroodlicht ontspant je spieren en bevordert de doorbloeding, terwijl het UV-licht zorgt voor een subtiele, natuurlijke teint.

Ideaal om te ontspannen dus – maar sunshowers zijn daarnaast ook goed voor je gezondheid. Het infraroodlicht kan spierpijn en stijfheid verminderen, terwijl UV-licht helpt bij de aanmaak van vitamine D.

Deze combinatie maakt een sunshower interessant voor wie comfort wil koppelen aan een gezonde levensstijl. Het systeem past naadloos in een moderne badkamer en kan worden geïntegreerd in de douchewand of als losstaand element worden geplaatst.

Stoomcabines: een complete spa-ervaring

Wil je echt alles uit je badkamer halen, dan is een stoomcabine het overwegen waard. Een stoomcabine biedt de weldadige warmte van een sauna maar dan in een compact formaat. De vochtige warmte helpt om spieren te ontspannen, poriën te reinigen en spanning los te laten.

Veel stoomcabines hebben prettige extra's zoals ingebouwde zitjes, aromatherapie en zelfs muziek. Hierdoor kun je jouw ideale wellnesservaring creëren. Wil je je badkamer een ruimtelijk en modern gevoel geven? Kies dan voor een stoomcabine met een glazen ontwerp.

Wellness die helemaal bij jou past: kies en combineer

Waarom kiezen tussen een regendouche, sunshower of stoomcabine als je ze kunt combineren? Moderne badkamerontwerpen bieden volop ruimte om meerdere wellness-elementen samen te brengen. Denk aan een regendouche met ingebouwde LED-verlichting en een sunshower, of een stoomcabine met aromatherapie en een geïntegreerd audiosysteem.

Met slimme bediening via een app of touchpad heb je de volledige controle over je wellnessmoment. Temperatuur, verlichting en geluid stel je af op wat jij op dat moment nodig hebt. Zo creëer je elke dag een moment van pure ontspanning in je eigen huis.

Laat je inspireren door HOOG.design

Bij het samenstellen van een wellnessbadkamer draait alles om comfort, functionaliteit en luxe. Met de juiste elementen, zoals regendouches, sunshowers en stoomcabines, kun je van je badkamer een ruimte maken die niet alleen functioneel is, maar vooral ook een plek waar je volledig tot rust komt. Laat je inspireren door de vele voorbeelden van badkamer-inspiratie op HOOG.design en ontdek hoe je jouw badkamer kunt transformeren tot een persoonlijke spa.

▼ Volgende artikel
6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer
© luismolinero
Huis

6 handige tips voor het gebruik van je staafmixer

Als je alles uit je staafmixer wilt halen, moet je wel weten hoe je ermee om moet gaan. Met deze tips krijg je niet alleen de beste (lees: lekkerste) resultaten, maar gaat je staafmixer ook langer mee. Win-win! 

In het kort: Een staafmixer is in principe een heel simpel apparaat. Je zet hem aan en hij pureert de boel voor je. Maar let op: een staafmixer kan overbelast raken en sneller stukgaan als je hem niet op de juiste manier gebruikt. Ook kunnen je gerechten er minder lekker op worden. Wil je weten hoe je je staafmixer optimaal benut? Lees dan de tips in dit artikel.

Lees ook: Dit kun je allemaal (nog meer) met een staafmixer

Tip 1: Ingrediënten voorsnijden

Hoewel staafmixers erg krachtig kunnen zijn, hebben ze ook relatief kleine mesjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een blender kan het voor een staafmixer daarom lastig zijn om grote stukken goed en gelijkmatig te verpulveren. Je kunt je staafmixer dus een handje helpen door je ingrediënten van tevoren in kleinere stukken te snijden. Hiermee verklein je de kans op klonten of stukjes in je soep of saus én raken de messen minder snel overbelast. 

Tip 2: Let op het vermogen

Het is altijd belangrijk om rekening te houden met het vermogen van je staafmixer, want dat bepaalt welke ingrediënten het apparaat kan pureren. Het pureren van harde ingrediënten zoals noten of ongekookte groenten met een staafmixer met een laag vermogen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Of het lukt wel, maar met een overbelaste motor tot gevolg. Voor harde ingrediënten is vaak een vermogen van minstens 600 watt nodig. Wil je vaak en veel gaan pureren, kies dan voor een vermogen van minstens 1000 watt. Maar let ook op het toerental, oftewel het aantal rotaties per minuut (RPM). Een staafmixer kan namelijk een laag vermogen hebben, maar wél een toerental van minstens 10.000 RPM. Dan is hij alsnog krachtig genoeg om harde ingrediënten te pureren. 

©Khaletski Siarhei | goffkein.pro

Tip 3: Niet te lang pureren

Lang achter elkaar pureren is funest voor de messen en de motor van een staafmixer. Beter is om in pulsen te pureren, waarbij je de motor tussen het pureren door steeds een paar seconden laat rusten. Vooral bij dikkere mengsels, zoals notenpasta, smoothies en dikke soepen, is dit belangrijk. Het is afhankelijk van het vermogen van een staafmixer hoe lang hij achter elkaar kan pureren. Vaak staat dit aangegeven bij de specificaties. Heb je geen idee? Pureer zachte ingrediënten dan niet langer dan 1,5 minuut en harde ingrediënten niet langer dan 45 seconden. Maakt je staafmixer een raar geluid of wordt hij erg warm, stop dan meteen met pureren. Dit zijn signalen dat het apparaat overbelast is. 

Tip 4: De juiste snelheid

De meeste staafmixers hebben meerdere snelheidsstanden en dat is niet zonder reden. Zo heb je voor het fijn pureren van dikkere mengsels en harde ingrediënten vaak een hogere snelheid nodig dan voor lichte bereidingen. En de turbostand kan handig zijn om harde ingrediënten kort maar krachtig te verpulveren of om een extra gladde soep te maken. Soms wil je een combi van snelheden gebruiken. Je begint bijvoorbeeld met een lage snelheid om spatten in de keuken te voorkomen en bouwt vervolgens geleidelijk op naar een hogere snelheid voor een glad resultaat. 

Tip 5: Ronddraaiende beweging

Beweeg je je staafmixer tijdens het pureren altijd gewoon op en neer? Op zich niks mis mee, want pureren doet het apparaat toch wel. Maar wil je zeker weten dat je geen plekken overslaat, maak dan tijdens het op en neer gaan óók een cirkelvormige beweging. Want op een mayonaise met klontjes zit natuurlijk niemand te wachten. 

©VI Studio

Tip 6: Schoonmaken

Een staafmixer neemt je veel werk uit handen, maar daar moet je wel iets voor terugdoen. Een staafmixer die niet goed schoongemaakt wordt, zal sneller vastlopen door aangekoekte etensresten. De motor moet dan tijdens het pureren harder werken en zal waarschijnlijk sneller overbelast raken. Daarnaast is een vieze staafmixer natuurlijk niet zo hygiënisch. Wil je geen bacteriën en nare geurtjes in je verse soep, maak je staafmixer dan na elk gebruik goed schoon. Dat kost je nauwelijks moeite: laat het apparaat even draaien in een maatbeker met warm water en wat afwasmiddel of doe hem, als dat kan, in de vaatwasser.

Nog meer doen met je staafmixer?

De beste accessoires, van gardes tot hakmolens