5 tips voor … de beste plek voor je tv (én het beste geluid)

© Svetlana Rey - stock.adobe.com

5 tips voor … de beste plek voor je tv (én het beste geluid)

Televisie

Geplaatst: 12 februari 2023 - 13:02

Aangepast: 16 maart 2023 - 15:45

Toon van Daele

Wil je weten waar je je televisie het beste kunt neerzetten voor de beste kijkervaring? ID.nl legt het uit – en we laten je óók meteen zien hoe je het beste geluid uit je televisie haalt

Tip 1: Kijkafstand tv 

Hoe groter je tv, hoe verder weg je doorgaans moet gaan zitten om prettig te kijken. De Consumentenbond gebruikt voor een optimale kijkafstand 2,4 keer de schermdiagonaal. Wil je een toestel kopen en staat je bank bijvoorbeeld 3 meter van de plek waar je van plan bent de televisie te gaan neerzetten, dan zou de beelddiagonaal rond 125 cm uitkomen, oftewel circa 49 inch (1 inch = 2,54 cm). 

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Tip 2: Kijkhoek tv 

Een andere vaak gebruikte manier om de juiste plek voor je televisie te vinden, is op basis van kijkhoek. Daarbij zou je moeten streven naar een kijkhoek van minimaal 30 graden. Je zou dan bij een scherm van 49 inch op een afstand van circa 2 meter moeten zitten (zie ook Koopgids.net). Dit lijkt ons persoonlijk wel wat dichtbij. 

 

Tip 3: Kijkhoogte tv 

Niet alleen de kijkhoek en -afstand zijn van belang, maar ook de kijkhoogte. In de praktijk worden televisies vaak iets te hoog opgehangen. Voor een optimale kijkervaring positioneer je de tv zó dat het midden van het scherm ongeveer op ooghoogte komt. Een muurbeugel met kantelfunctie is hierbij handig. 

Tip 4: Geluid tv 

De ingebouwde geluidsweergave van televisies is vaak ondermaats. De makkelijkste manier om deze een boost te geven, is met een soundbar (bij voorkeur inclusief virtuele surround-weergave). Idealiter ook met losse surround-luidsprekers, maar deze modellen zijn doorgaans stevig geprijsd. 

Tip 5: Plaatsing soundbar 

Veel mensen plaatsen hun soundbar in een open kastje van het televisiemeubel, maar dat is zelden een goed idee, al helemaal niet wanneer de soundbar ook speakers aan de zijkant heeft of zelfs bovenop. Je legt de soundbar daarom beter vrij op het meubel of je monteert hem aan de muur. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000