A/V-receiver: middelpunt van een thuisbioscoop

Iedereen die zowel van films als muziek houdt, kan niet om een A/V-receiver heen. Met dit apparaat richt je een volwaardige thuisbioscoop in. Je sluit meerdere speakers en hifi-apparaten hierop aan, zoals een bluray-speler, mediaspeler en gameconsole. Moderne AV-receivers integreren ook met je thuisnetwerk, zodat je probleemloos vanaf internet en netwerkbronnen muziek afspeelt. De Denon AVR-X2200W is onlangs bekroond met een What Hi-Fi Award en zeer geschikt om een mooie thuisbioscoop in te richten.

© CIDimport

  Dit is een partnerbijdrage. Lees hier wat dit betekent.

Een A/V-receiver is een onmisbare schakel in het opzetten van een thuisbioscoop. De ingebouwde eindversterkers verdelen het geluid over meerdere speakers, zodat je geniet van mooi surroundgeluid. Ondersteuning van vijf speakerkanalen en een subwoofer is het minimum. Tegenwoordig zijn er genoeg receivers die het geluidssignaal naar zeven of zelfs negen speakeruitgangen sturen. De AVR-X2200W heeft bijvoorbeeld zeven krachtige eindversterkers van 150 watt waarop je evenzoveel speakers kunt aansluiten. Voor de lagen tonen is er bovendien plek om twee subwoofers te koppelen.

Aansluitingen

De aansluitingen op een receiver bepalen welke audio- en videobronnen je met de thuisbioscoop kunt verbinden. Belangrijk is dat er in elk geval voldoende hdmi-poorten aanwezig zijn, aangezien ieder hedendaags videoapparaat via deze aansluiting beeld en geluid doorstuurt. Wie audiocomponenten wilt aansluiten, heeft ook optische, coaxiale en/of analoge ingangen nodig. Denk hierbij aan een cd-speler of netwerkspeler. Een A/V-receiver waarmee je alle kanten op kunt, is de AVR-X2200W. Naast zeven hdmi-poorten aan de achterzijde, bevat dit exemplaar ook op het voorpaneel een hdmi-poort. Handig voor het geval je bijvoorbeeld een mediaspeler of gameconsole tijdelijk wilt aansluiten. Verder zijn er op dit component legio overige digitale en analoge ingangen beschikbaar.

Filmcodecs

Let bij de aanschaf van een A/V-receiver ook op de aanwezige filmcodecs. DTS:X en Dolby Atmos hebben de toekomst en laten filmliefhebbers zelfs genieten van geluiden die van boven de zitpositie komen. Daarnaast zorgen Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio eveneens voor weergaloze geluidseffecten. A/V-receivers van Denon beschikken over de juiste Dolby- en DTS-licenties, terwijl de producten evengoed nog betaalbaar zijn. Zo is de adviesprijs van de veelzijdige AVR-X2200W slechts 699 euro. DTS-X komt overigens pas later beschikbaar via een software-update. Naast geluid is de A/V-receiver ook verantwoordelijk voor de doorgifte van beeld. Zeker wanneer je een ultra hd-tv hebt staan of binnenkort aanschaft, is de ondersteuning van 4k-resolutie een absolute meerwaarde. Hiermee heb je viermaal scherper beeld ten op zichte van full hd. Hoewel er op dit moment nog weinig films beschikbaar zijn in ultra hd-kwaliteit, zal dat in de toekomst veranderen. Wees dus voorbereid en kies voor een 4k-receiver, zoals de AVR-X2200W.

Netwerkfunctie

Tegenwoordig maken ook A/V-receivers onderdeel uit van het thuisnetwerk. De AVR-X2200W verbind je bijvoorbeeld via ethernet of wifi met het netwerk. Het voordeel hiervan is dat je muziek vanaf online diensten kunt afspelen. Daarnaast is Denon in staat om op afstand software-updates met nieuwe functies aan te bieden. Als alternatief lukt het ook om mobiele apparaten middels bluetooth te verbinden. Liedjes van Spotify Connect of eigen audiobestanden speel je eenvoudig af op de A/V-receiver. Dankzij de netwerkfunctie is het ook mogelijk om muziekbestanden via netwerkbronnen te streamen, zoals een NAS of pc. De AVR-X2200W heeft als voordeel dat het muziekbestanden in een hoge resolutie ondersteunt, zodat geluiden in de beste kwaliteit je woonkamer binnen knallen.

Wil jij alles te weten komen over audio van Denon? Ga dan naar onze website!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000