Stream naar Chromecast Audio vanaf Windows of macOS

Chromecast Audio is een erg handige oplossing om eenvoudig muziek vanaf je smartphone of tablet op veel betere speakers te luisteren. Met handige software is het mogelijk nu alle audio vanaf je pc of laptop naar Chromecast te streamen.

Het gebruik van Chromecast is erg handig, maar helaas is het zo dat het een gesloten platform is van Google. Dat is fijn als je Android gebruikt, of zelfs iOS waar al veel apps het ondersteunen, maar het is wat minder fijn als je nog vaak achter je pc zit of je laptop. Het zou fijn zijn als je dan bijvoorbeeld direct muziek naar Chromecast Audio zou kunnen streamen. Gelukkig is dat nu op Windows, OS X en Ubuntu mogelijk door middel van een aantal handige tooltjes.

Windows

Op Windows maak je hiervoor gebruik van een programmaatje genaamd Chromecast Audio Stream, dat je downloadt vanaf GitHub. Download de nieuwste versie, genaamd ­audio-cast-1.x.x.-win32-ia32.zip. Pak het zip-bestand uit naar een makkelijk te onthouden map. Klik op audio-cast.exe om het programma te starten. In het systeemvak onderin klik je met de rechtermuisknop op het Cast-icoon en kies je voor de Chromecast waarmee je wilt verbinden. Je hoort het Chromecast-geluidje dat je verbonden bent en kunt nu in elke programma muziek afspelen. Deze muziek wordt automatisch op de Chromecast Audio afgespeeld.

© PXimport

Via de taakbalk van Windows selecteer je eenvoudig de Chromecast om muziek op af te spelen

Audiocast heeft een klein probleem, namelijk dat het pictogram in het systeemvak zwart is en daardoor bijna onzichtbaar is in de Windows-taakbalk. Als je naar deze issue gaat staan daar twee nieuwe plaatjes. Als je deze opslaat in de audiocast-map van eerder en vervangt met de bestanden cast.png en cast-connected.png kun je daarna het icoon wel duidelijk zien.

macOS

Op OS X kun je gebruikmaken van SoundCast. Daarvoor is het eerst nodig om Soundflower te installeren, dat je downloadt via deze link. Open het bestand en klik op Soundflower.pkg om de installatiewizard te starten. Klik op Ga door, Installeer. Voer je wachtwoord in en klik op Installeer. Sluit daarna de installatie. Download daarna Soundcast via GitHub, door de versie met Soundcast_v1.x.zip te kiezen. Sleep het bestand soundcast.app naar de map Programma’s in de Finder en open het daarna. Er verschijnt een cast-icoon in de menubalk. Klik erop, kies voor Cast to en kies je Chromecast om ermee te verbinden en om muziek af te spelen.

Ubuntu

Op Ubuntu kun je gebruikmaken van pulseaudio-dlna. Je installeert dit door op de Ubuntu-knop te klikken, Terminal te typen en op enter te drukken. Voer nu het volgende commando in en druk op enter: sudo add-apt-repository ppa:qos/pulseaudio-dlna. Voer je wachtwoord in en druk op enter om het toevoegen te bevestigen. Hiermee wordt de repository voor pulseaudio-dlna toegevoegd. Voer daarna sudo apt update && sudo apt install pulseaudio-dlna -y uit. Na de installatie kun je pulseaudio-dlna direct starten door het commando pulseaudio-dlna uit te voeren. Als je vervolgens bovenin op het geluidsicoon klikt en kiest voor Geluidsinstellingen zie je links de Chromecast-apparaten staan. Klik erop om er verbinding mee te maken en daarop muziek af te spelen.

© PXimport

Met pulseaudio-dlna op Ubuntu kun je direct vanuit de geluidsinstellingen je Chromecast selecteren

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000