Spotify-playlists overzetten met Soundiiz

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Spotify-playlists overzetten met Soundiiz

Geplaatst: 9 augustus 2017 - 06:00

Aangepast: 23 april 2024 - 09:32

Maikel Dijkhuizen

Wanneer je van Spotify de overstap maakt naar een nieuwe muziekstreamingdienst, dan wil je het liefst ook je Spotify-playlists overzetten. Dat kan met een speciaal programmaatje, Soundiiz.

Soundiiz werkt volledig vanuit de cloud, dus het is niet nodig om software te installeren. Zodra je bent ingelogd, kom je in een online muziekspeler terecht. Vanzelfsprekend is die nog leeg en instructies om je op weg te helpen ontbreken. Kortom, het kost even tijd om aan de gebruikersinterface te wennen.

Na een tijdje rondsnuffelen vinden we een handige optie om afspeellijsten tussen verschillende online muziekdiensten uit te wisselen. Er is ondersteuning voor een tiental diensten, namelijk Spotify, Tidal, YouTube, Apple Music, Rdio, Qobuz, SoundCloud, Dailymotion, Deezer, Napster en Groove Music.

Inloggen en overzetten

Allereerst is het de bedoeling dat je bij de gewenste muziekdiensten inlogt. Soundiiz biedt hiervoor een handige overzichtspagina aan waarbij je bij iedere dienst afzonderlijk kunt inloggen. Dat gaat overigens verrassend soepel. Vervolgens verschijnen de aanwezige afspeellijsten in beeld. Het delen van afspeellijsten is kinderlijk eenvoudig. Klik op de naam van een playlist en sleep die naar de beoogde streamingdienst.

Na bevestiging met Convert, is het de bedoeling dat Soundiiz de afspeellijst overzet. Hoe lang dit proces precies duurt, is afhankelijk van het aantal nummers binnen de afspeellijst. Over het algemeen gaat het gelukkig vrij snel. Tijdens deze taak laat Soundiiz overigens wel reclame zien. Na afloop verschijnt er een lijstje in beeld voor welke nummers de overzetactie is geslaagd. Uiteraard is het een voorwaarde dat de juiste liedjes in de catalogus van de betreffende muziekdienst aanwezig zijn.

Soms zegt Soundiiz overigens dat het proces is geslaagd, terwijl in werkelijkheid niet alle nummers zijn overgezet. Door op de titel van een afspeellijst te klikken, opent de webversie van de betreffende streamingdienst. Er is ook ondersteuning van YouTube ingebouwd, waarbij de afspeellijst bestaat uit videoclips.

Spotify-playlists overzetten

© PXimport

Afspeellijsten bewerken

Voordat je een afspeellijst naar een andere dienst exporteert, pas je de inhoud hiervan eventueel aan. Door achter de titel van de lijst op het tandwieltje te klikken, verschijnen alle nummers in beeld. Je gebruikt vervolgens de afvalemmer om ongewenste liedjes weg te gooien. Opvallend genoeg voert Soundiiz lang niet altijd de gevraagde wijzigingen door, want verwijderde nummers zijn op een later moment tóch nog aanwezig binnen de playlist. Daarnaast is het ook mogelijk om de volledige afspeellijst weg te gooien.

Soundiiz biedt verder een optie om handmatig playlist-bestanden toe te voegen. Handig voor het geval je in een programma als Windows Media Player of VLC een muziekcollectie bijhoudt. Je sleept een m3u-, pls- of xspf-bestand naar de juiste plek en deelt deze afspeellijst daarna met alle verbonden diensten. In de praktijk lukt het helaas niet in alle gevallen om via deze functie muziek over te zetten.

Eigen aanbod

Soundiiz heeft ook een ‘eigen catalogus’ met zo’n 3,4 miljoen liedjes. Het aanbod is voor het grootste gedeelte gekopieerd vanaf YouTube. Soundiiz heeft dus zelf geen afspraken gemaakt met platenmaatschappijen en het is niet mogelijk om eigen muziek naar de servers van deze webdienst te uploaden. Leuk is dat je de bijbehorende YouTube-video’s kunt opvragen door op het televisie-pictogram binnen de muziekspeler te klikken.

Een nadeel is dat Soundiiz soms veel tijd nodig heeft om zoekopdrachten te verwerken. Verder klopt de catalogus op bepaalde punten niet. Zodra we bijvoorbeeld het nummer One van Metallica starten, horen we ineens The Unforgiven uit de speakers knallen. Je creëert eventueel een tijdelijke of permanente afspeellijst, waarbij je de mogelijkheid hebt om playlists naar andere muziekdiensten te converteren. De bediening van de muziekspeler binnen de webinterface werkt overigens erg prettig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten