Samsung Galaxy Buds2 Pro: 24bit met asterisk

© PXimport

Samsung Galaxy Buds2 Pro: 24bit met asterisk

Geplaatst: 10 augustus 2022 - 17:07

Aangepast: 25 november 2022 - 11:44

Joris Peterse

Opvouwbare smartphones, nieuwe smartwatches. De introductie van de Samsung Galaxy Buds2 Pro vallen een beetje in de schaduw van andere gelijktijdig aangekondigde innovaties. Toch hebben de draadloze oortjes van Samsung interessante eigenschappen.

De Samsung Galaxy Buds-series zijn niet zoals de AirPods van Apple, met een steeltje dat uit je oor steekt en ruisonderdrukking en pasvorm op maat dat alleen is weggelegd voor de Pro-uitvoering. Samsung’s oortjes zijn dopjes die je in je oor plaatst, die allemaal voorzien zijn van verwisselbare rubber tipjes en ruisonderdrukking. Daardoor lijken de Pro-uitvoeringen wat lastiger te onderscheiden van de reguliere Buds.

Versie twee van de Galaxy Buds verscheen vorig jaar gelijktijdig met de nieuwste vouwbare smartphones en smartwatches van Samsung. In 2022 zijn de nieuwe Pro-oortjes uit de doeken gedaan, gelijktijdig met de Samsung Galaxy Z Flip4 en Galaxy Z Fold4 vouwbare smartphones en de vijfde generatie van de Galaxy Watch.

Samsung Galaxy Fold 4 en Flip 4

© PXimport

Samsung Galaxy Fold 4 en Flip 4

© PXimport

Samsung Galaxy Fold 4 en Flip 4

© PXimport

Mat of glimmend

De reguliere Galaxy Buds2 zijn te onderscheiden van de nieuwe Buds2 Pro omdat ze een matte afwerking hebben van zowel de oortjes als het doosje. Ook zijn er wat grotere donkere gaasvlakken voor de microfoons op de oortjes. Die microfoons zorgen voor onder meer de ruisonderdrukking en maken telefoon- of videogesprekken mogelijk. De matte afwerking geeft de Pro-oortjes wat klasse mee, ten opzichte van de glanzende reguliere oortjes. Terwijl het ontwerp verder behoorlijk gelijk ligt, met name bij het rechthoekige oplaaddoosje.

Natuurlijk is de afwerking niet het enige waarmee Samsung de Buds2 Pro laat onderscheiden. Los van verbeteringen op het gebied van ruisonderdrukking en de afspeelmodus die juist geluidskwaliteit doorlaat, kunnen oortjes van Samsung nu ook 360 audio aan. Een soort ruimtelijk geluid, waar ook andere fabrikanten als Apple en Sony op hun eigen manier aan werken. Deze fabrikanten gebruiken echter in hun demo’s vaak muziek om deze geluidsbeleving te demonsteren. Samsung lijkt het beter te begrijpen door de oortjes juist te koppelen aan een (Samsung) televisie, zodat je een soort surroundbeleving hebt met je oortjes.

Samsung Galaxy Fold 4 en Flip 4

© PXimport

24bit met een catch

De meest opvallende nieuwe eigenschap is dat de oortjes nu audio in 24bit af kunnen spelen, in plaats van het gebruikelijke 16bit. Kortom, hoogwaardigere geluidskwaliteit. Dat is interessant, want de geluidskwaliteit van draadloze in-ears mag wel wat omhoog. De uitdaging zit, naast het kleine formaat voor de speakertjes, ook in de bluetooth-verbinding. Omdat geen hoge datasnelheden mogelijk zijn, moet deze gecomprimeerd worden. Die compressie gebeurt met codecs.

Apple gebruikt zijn eigen codecs, zodat de AirPods de beste geluidskwaliteit mogelijk maken met iPhones. Maar oortjes van andere merken hebben een andere interessante troef: LDAC. Deze codec zorgt voor de hoogst mogelijke geluidskwaliteit en is ontwikkeld door Sony, die het in zijn (immens populaire) koptelefoons verwerkt. Sony heeft ervoor gezorgd dat alle moderne Androidtelefoons LDAC ondersteunen door het vrij te geven aan Google. Hierdoor kunnen ook koptelefoons en oortjes van andere merken LDAC ondersteunen.

De Galaxy Buds2 Pro ondersteunen geen LDAC. Samsung heeft een eigen codec ontwikkeld om deze 24bits-geluidskwaliteit te produceren. Maar Samsung bewaart (net als Apple) de codec alleen voor eigen apparatuur. Wil je dus genieten van de optimale geluidskwaliteit, dan moet je de oortjes koppelen aan een Samsung Galaxy-apparaat, of andere apparatuur van Samsung, zoals een televisie. Gebruik je een iPhone of een Android-smartphone van een ander merk zoals Google Pixel, OnePlus of Motorola. Dan kun je 24bit geluidskwaliteit niet gebruiken.

Desgevraagd liet Samsung weten nog geen plannen te hebben om de codec vrij te geven voor Android of andere fabrikanten. Samsung wilde dit echter ook niet uitsluiten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000