Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar

© WA | ID.nl

Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar

Geplaatst: 31 januari 2024 - 09:31

Wesley Akkerman

Met de Teufel Ultima 25 Active zet het Duitse audiomerk een soort soundbar-alternatief op de markt. De Ultima 25 Active bestaat uit twee speakers die je naast de tv kunt installeren en via HDMI aan de televisie kunt koppelen. Maar er zijn ook nog meer verbindingsopties beschikbaar. De speakers kosten net geen 550 euro en zijn daarmee niet duurder dan een soundbar van gelijkwaardige kwaliteit.

8,5

Teufel Ultima 25 Active

Pluspunten

Fijne soundbarvervanger

Vol en rijk geluid

Past bij veel muziekgenres

Simpel in opzet

Toegankelijk systeem

Minpunten

Geen wifi-streaming

Speakers met draad verbinden

Past niet bij elke opstelling

Conclusie

Al met al zijn we zeer positief over de Teufel Ultima 25 Active. Er zijn wat persoonlijke dingen waar je je wellicht ook in kunt vinden (zoals het installeren van de speakers) die roet in het eten kunnen gooien. Maar over het algemeen bewijzen deze boekenplankspeakers zich als een waardig alternatief voor soundbars. Het geluid klinkt verfijnd en warm, en je hebt veel aansluitopties tot je beschikking. Een extra HDMI-poort was misschien wenselijk geweest, maar is geen must. Het gebrek aan wifi vinden we daarentegen een groter probleem. Al kun je dat oplossen door te investeren in een wifi-dongel, die je zelf aansluit. Voor een prijs van 550 euro zul je echter niet snel beter aantreffen als het gaat om een soundbar of goed audiosysteem voor je tv met dit scala aan mogelijkheden, waardoor het systeem een aanbeveling verdient....
Lees meer

Niet iedereen mag dan overtuigd zijn van het geluid dat een soundbar kan produceren, veel mensen zien wel het gemak van die audioapparaten in. En eerlijk is eerlijk: soundbars worden steeds beter en beter, ook wanneer je daar niet de hoofdprijs voor betaalt. Het grootste voordeel van een soundbar is dat je eigenlijk een soort alles-in-één-systeem koopt, dat soms nog uitbreidbaar is met achterspeakers. Uitgebreidere soundbars bieden HDMI aan (soms twee of meer poorten), evenals bluetooth en wifi (voor muziekstreaming). Daardoor heb je bijvoorbeeld geen receiver nodig.

Audiopuristen zullen waarschijnlijk gruwelen van dat idee. Maar niet iedereen hecht zó veel waarde aan zijn audiobeleving om bereid te zijn daarvoor a) diep in de buidel te tasten en b) in het diepe te duiken met allerlei termen, technologieën, kabels en zeepbellen. Soms mag het wat simpeler en dan kom je dus op een soundbar uit. Maar er is nu een alternatief dat kan fungeren als een oplossing voor mensen die boekenplankspeakers tof vinden maar geen gedoe willen hebben met allerlei extra kabels, kastjes of audio-ontwikkelingen waar ze geen verstand van hebben.

Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar-AYXcmD8BT2e7_Bk36lqbog

© WA | ID.nl

Dit is de Teufel Ultima 25 Active

Dat alternatief is de Teufel Ultima 25 Active, een set actieve boekenplankspeakers. De term ‘actief’ duidt op het feit dat de speakers geen losse versterker nodig hebben om te kunnen werken; die technologie zit immers ingebouwd. Dat betekent dat je de Teufel Ultima 25 Active zonder extra receiver of versterker kunt gebruiken in combinatie met een televisie (via HDMI) of een smartphone, laptop of tablet (via bluetooth). Daarnaast is er een optische kabelingang, een gewone audiojack en tot slot een usb-c-aansluiting voor de koppeling met een pc.

Dat maakt de Teufel Ultima 25 Active enorm breed inzetbaar. Want je kunt de speakers naast de televisie installeren en via HDMI aansluiten, en zo genieten van een vol en krachtig tv-geluid. Maar je kunt ze daarnaast ook los als bluetoothspeakers gebruiken vanaf je telefoon. Dit werkt echt heel fijn. Zolang de speakers in het stopcontact zitten en op standby staan, reageren ze meteen op je smartphone zodra je bluetooth activeert, mits je niet ondertussen een ander bluetoothapparaat gekoppeld hebt. Heb je dat wel gedaan, dan moet je de koppeling met de speakers handmatig verrichten, door de speakers simpelweg in de lijst met gekoppelde apparaten te selecteren. Verder kun je ze dus op een bureau gebruiken, in combinatie met een pc of laptop.

Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar-KXEEtBFUQI-lLBrpRqs6Yw

© WA | ID.nl

Het enige dat we nog echt missen aan dit systeem is ondersteuning voor muziekstreaming via wifi, bijvoorbeeld via Google Cast, Spotify Connect of Apple AirPlay. Die functionaliteit zit wel in de eerder uitgebrachte Teufel Motiv Home en de nieuwe Teufel Stereo M2-speakers; als deze optie aanwezig was, had je een nagenoeg perfecte vervanger voor een soundbar gehad. Het feit dat de Teufel Ultima 25 Active ook digitale radio ondersteunt (middels DAB+) is een ontzettend fijne en unieke toevoeging, maar vangt het gemis van eigen nummers beluisteren via wifi helaas niet helemaal op.

Past dit wel bij je gebruikerssituatie?

Daarnaast is het nog even de vraag of de Teufel Ultima 25 Active past in jouw woonkamer of gebruiksscenario. Wij hadden moeite met het opstellen van de speakers bij de televisie. De tv hangt hier aan de muur en het tv-meubel staat eronder. Op dat meubel staan onder meer een Nintendo Switch en Xbox Series X. Die kunnen aan de kant geschoven worden om ruimte te maken, maar daardoor stonden de speakers wel deels voor het beeld. Toegegeven: dat komt door de kast en ligt natuurlijk niet aan de speakers, maar we vermelden het toch zodat je daar scherp op bent.

Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar-UhdwE0wlQoCxwf460rVo5Q

© WA | ID.nl

Het ligt namelijk ook weer niet helemaal (of alleen) aan de tv-kast. Want de speakers hebben een behoorlijke omvang. Ze zijn 36,5 centimeter hoog, waardoor ze mogelijk snel in de weg staan als je ze niet direct naast een televisie kunt plaatsen (eventueel middels een los verkrijgbare voet). Ook zijn ze 21,5 centimeter breed en 25 centimeter diep, waardoor je dus wel echt rekening moet houden met beschikbare ruimte. Wij hebben de speakers daardoor voornamelijk ingezet om muziek mee af te spelen, maar dat is eigenlijk zonde – want de Teufel Ultima 25 Active heeft veel in z’n mars.

En zelfs dat had hier haken en ogen. Omdat de Teufel Ultima 25 Active geen muziekstreaming via wifi ondersteunt, waren we tijdens onze test dus altijd aangewezen op bluetooth. En dat betekent wellicht dat de accu van je smartphone sneller leeg raakt of dat je constant je geluid uit hebt staan (anders hoor je elk bericht door de speakers komen). We zijn ons ervan bewust dat dit een persoonlijke gebruikerservaring, maar we kunnen ons voorstellen dat meerdere mensen hier tegenaan lopen. Bij ons kwam de Teufel Ultima 25 Active daardoor, ondanks alle specificaties, wat ouderwets over.

Aan de geluidskwaliteit ligt het niet

Zodra we echter de Teufel Ultima 25 Active aanzetten, dan is vooral dat laatste snel vergeven. Als dit je eerste set boekenplankspeakers is dan moet je er nog wel even rekening mee houden dat je ze goed neerzet, anders heb je het idee dat het geluid slechts uit één speaker komt. Dat is voor een groot deel ook zo (zo werkt het master/slave-principe nou eenmaal); maar door ze schuin te installeren merk je daar vrij weinig van. Als je het eenmaal hoort is het aanvankelijk moeilijk je daaroverheen te zetten, maar mettertijd verdwijnt het idee dat het geluid uit balans is. Dat is een fijne gewaarwording.

Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar-fABBastyTXarXpr537cGcw

© WA | ID.nl

Want de Teufel Ultima 25 Active laat je muziekverzameling (digitaal of fysiek) goed tot zijn recht komen. De audioweergave is over het algemeen heel schoon, helder en warm. De bas is niet overdreven aanwezig, maar vult de kamer met een aangename en warme ondertoon. Je kunt duidelijk de wat kleinere details horen, en nergens heb je het idee dat er een toon vroegtijdig afgemeten wordt. We hebben allerlei muziekgenres uitgeprobeerd op de boekenplankspeakers, en de wat gemakkelijkere genres (pop en rock) kwamen als beste uit de test. Al klinkt elektronische muziek ook niet slecht.

Zodra je de Teufel Ultima 25 Active inzet als verlengstuk van je televisie, dan haal je pas echt uit het systeem wat erin zit. Het is duidelijk dat het afspelen van muziek bij deze speakers op de tweede plaats staan. Als je dat geen probleem vindt, dan kun je prima genieten van een vol en rijk geluid, dat soms nog een beetje afstemming nodig heeft. Dat kan op verschillende manieren: bijvoorbeeld met de meegeleverde afstandsbediening of de knoppen op de speaker. Je kunt alle gegevens en informatie aflezen van een strak vormgegeven oled-scherm, waardoor het een tikkeltje futuristisch idee aandoet.

Review Teufel Ultima 25 Active – Overtuigend alternatief voor een soundbar-HrYc1s_IQdmDCP-wpbqUfg

© WA | ID.nl

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de speakers wellicht niet voor iedereen in de woonkamer optimaal kunnen klinken. Helemaal als je net buiten het bereik van de speakers zit. Daarom schreven we net al op dat je de speakers beter schuin kunt installeren (of met het speakerraster van de tv vandaan draaien), zodat ze het geluid breed de kamer in kunnen sturen. Zonder extra achterspeakers (zoals de Effekt van Teufel) is het niet mogelijk iets van surround sound te realiseren, maar voor een set stereospeakers komt er een indrukwekkend geluid uit.

Teufel Ultima 25 Active kopen?

Al met al zijn we zeer positief over de Teufel Ultima 25 Active. Er zijn wat persoonlijke dingen waar je je wellicht ook in kunt vinden (zoals het installeren van de speakers) die roet in het eten kunnen gooien. Maar over het algemeen bewijzen deze boekenplankspeakers zich als een waardig alternatief voor soundbars. Het geluid klinkt verfijnd en warm, en je hebt veel aansluitopties tot je beschikking. Een extra HDMI-poort was misschien wenselijk geweest, maar is geen must. Het gebrek aan wifi vinden we daarentegen een groter probleem. Al kun je dat oplossen door te investeren in een wifi-dongel, die je zelf aansluit. Voor een prijs van 550 euro zul je echter niet snel beter aantreffen als het gaat om een soundbar of goed audiosysteem voor je tv met dit scala aan mogelijkheden, waardoor het systeem een aanbeveling verdient.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten