ID.nl logo
KEF LS50 Wireless II - Actieve speakerset voor fijnproevers
© PXimport
Huis

KEF LS50 Wireless II - Actieve speakerset voor fijnproevers

Voor een hoogwaardig audiosysteem heb je allang geen afzonderlijke versterker of receiver met losse luidsprekers nodig. De KEF LS50 Wireless II bevat namelijk van zichzelf geïntegreerde versterkers. Geef deze chique boekenplankspeakers een plekje in de luisterruimte en stream je favoriete liedjes. Hoe bevalt dit alles-in-één-audiosysteem in de praktijk? Lees het in deze KEF LS50 Wireless II review.

Ondanks de relatief compacte behuizing weegt elke klankkast van de KEF LS50 Wireless II tien kilo. Voor monitorspeakers is dat behoorlijk zwaar. Dat belooft wat, want kennelijk zijn er krachtige voedingen ingebouwd. Positioneer de luidsprekers op een televisiemeubel, een plank of los verkrijgbare standaards.

De klankkast oogt sober, maar stijlvol. KEF heeft tierelantijntjes namelijk zoveel mogelijk achterwege gelaten. Het gerenommeerde speakermerk richt zich met dit product op kritische luisteraars. De stevige adviesprijs van 2799 euro is er dan ook naar. De voorzijde bevat een ruime middentoner/woofer van 13 centimeter waarbinnen een ontkoppelde tweeter van 2,5 centimeter is gehuisvest. Een beschermkap ontbreekt, dus wees voorzichtig met de kwetsbare audiodrivers. Geïnteresseerden hebben keuze uit de kleurstellingen zwart, grijs, wit en rood.

De bovenzijde van de rechterspeaker heeft een bescheiden bedieningspaneel met aanraaktoetsen. Wissel daarmee van audiobron of pas het volume aan. Overigens levert de fabrikant ook een compacte afstandsbediening mee. Deze afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en past eigenlijk niet zo goed bij deze luxueuze speakerset

©PXimport

Speakers aansluiten en audiobron kiezen

Het aansluiten van de KEF LS50 Wireless II is snel gepiept. Bedenk wel dat beide luidsprekers een voeding bezitten, waardoor je twee stopcontacten dient te reserveren. De Engelstalige KEF Connect-app loodst luisteraars door de configuratie. Download deze toepassing uit de Play of App Store. Na het aanmaken van een account detecteert de app de speakers vrijwel meteen in het thuisnetwerk

Bepaal of je de luidsprekers via ethernet of wifi wilt verbinden. In dat laatste geval kies je de juiste netwerknaam, waarna je desgevraagd het bijbehorende wachtwoord opgeeft. Via een knopje aan de achterzijde is het mogelijk om beide speakers draadloos met elkaar te verbinden, al kun je hiervoor ook een netwerkkabel gebruiken.

©PXimport

Zodra deze actieve speakerset is aangesloten, stream je via het thuisnetwerk rechtstreeks muziek. De KEF Connect-app verwijst je hiervoor onder meer naar de online muziekdiensten Spotify, Tidal, Deezer en Qobuz. Dankzij UPnP-ondersteuning speurt de app op jouw verzoek naar muziekservers in het netwerk. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld een audiocollectie op een computer, mediaspeler of NAS beheert.

Als alternatief speel je net zo gemakkelijk audio van lokaal aangesloten bronnen af. Koppel via HDMI een televisie en voorzie tv-programma’s voortaan van een goed geluid. Verder bevat de achterkant van de rechterspeaker een optische, coaxiale en analoge ingang. Sluit hiermee bijvoorbeeld een computer, cd-speler, gameconsole of platenspeler (met phono-voorversterker) aan. 

Geluidskwaliteit

Zoals je van een actieve speakerset in deze prijsklasse mag verwachten, is de audiokwaliteit uitstekend. Zet de boekenplankspeakers ver genoeg uit elkaar en ervaar een prachtig stereobeeld met een hoge detaillering. De liedjes sprankelen, waardoor er van luistermoeheid zelfs na urenlange sessies totaal geen sprake is. 

Het hoog klinkt loepzuiver, terwijl de relatief kleine klankkast ook een behoorlijke bas weet te produceren. Hecht je veel waarde aan opzwepende genres als dance en hiphop? Wellicht schiet de laagweergave in dat geval iets tekort. Sluit voor een nadrukkelijkere basweergave optioneel een subwoofer aan.

Zelfs met sterk gecomprimeerde Spotify-streams laat de KEF LS50 Wireless II moeiteloos horen wat hij in huis heeft. Het verschil met goedkope audiosetjes is erg groot.

©PXimport

 Voor een nóg beter geluid vuur je streams of muziekbestanden van een hogere kwaliteit op de speakers af. Dat blijkt wel als we via ons testsysteem een album met hoogwaardige flac-bestanden streamen. De liedjes klinken zeer open en dynamisch, waardoor de muziek als het ware tot leven komt. Bij een bekabelde netwerkverbinding kunnen de luidsprekers overweg met een maximale kwaliteit van 192 kHz/24bit. 

Conclusie

De KEF LS50 Wireless II bevalt in de praktijk uitstekend, al hikken we wel tegen de forse vraagprijs aan. Daar komen wellicht ook nog kosten voor luidsprekerstandaards bij. Toch bevelen we deze alleskunner vanwege de gebruiksvriendelijke configuratie, vele aansluitopties en hoge geluidskwaliteit van harte aan. 

Het maakt niet uit of je nou naar een Netflix-filmpje kijkt, een Spotify-afspeellijst streamt of een cd luistert. Deze actieve speakerset promoveert het geluid van elke bron namelijk tot een prettige luisterervaring, waarbij de kleinste audiodetails komen bovendrijven. Wel mist er bij opzwepende muziekstijlen een stevige basweergave. 

Fantastisch
Conclusie

**Prijs** € 2799,- per speakerset **Audiodrivers** Middentoner/woofer (13 cm), tweeter (2,5 cm) **Frequentiebereik** 40 Hz - 47 kHz **Maximale (speelbare) audiokwaliteit** 192 kHz/24bit (pcm) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), bluetooth 4.2 **Aansluitingen** HDMI, s/pdif (optisch/coaxiaal), 3,5mm-audio-input, ethernet **Audioformaten** Mp3, m4a, aac, flac, wav, aiff, alac, wma, lpcm, ogg, mqa, dsd **Protocollen** AirPlay 2, Google Chromecast, Roon, UPnP **Afmetingen** 30,5 × 20 × 31,1 centimeter per speaker **Gewicht** 10 kilo per speaker **Website** [https://nl.kef.com/](https://nl.kef.com/products/ls50-wireless-2)

Plus- en minpunten
  • Eenvoudige configuratie
  • Stijlvolle vormgeving
  • Veel aansluitopties
  • Prima geluidskwaliteit
  • Brede bestandsondersteuning
  • Duur
  • Geen beschermkap
  • Karige afstandsbediening
  • Vereist twee stopcontacten
  • Engelstalige app
  • Mist een stevige bas
▼ Volgende artikel
Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder
© Wesley Akkerman
Huis

Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Wanneer Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, dan kun je rekenen op een sloot aan nieuwe mogelijkheden. Android 15 gaat niet de boeken in als een extreem uitgebreide upgrade, maar deze vier functies vinden we wel ontzettend waardevol.

Twee functies hebben we al eerder uitgelicht op ID.nl, dus daar wijden we minder over uit. Maar dit zijn de vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 bijzonder maken:

  1. Diefstalbeveiliging
  2. Scherpopname beperken
  3. De privéruimte
  4. De uitgebreide volumebediening

Het zijn leuke momenten om naar uit te kijken: upgrades voor een (mobiel) besturingssysteem. Of het nu om Windows, iOS of Android gaat, dat maakt niet uit. Voor dit artikel focussen we ons echter op vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 aanbiedt. Dit zijn overigens unieke opties, waar bijvoorbeeld iOS (nog) niet over beschikt. Nu kopiëren Google en Apple elkaar ieder jaar, dus zal het een kwestie van tijd zijn voordat iOS aan de haal gaat met deze mogelijkheden. Maar de vier functies uit dit artikel maken Android 15 tot dusver bijzonder.

1- Diefstalbeveiliging van Android 15

Eén van de eerste opties die een notering verdient, is diefstalbeveiliging. Let op: dit is géén diefstalpreventie, want dat is vrijwel onmogelijk. Maar met deze optie is het mogelijk dat de smartphone zichzelf op slot gooit op het moment dat die onverwachte bewegingen registreert (zoals een spontane sprint over straat). Met dit soort onderdelen hoopt Google dieven te ontmoedigen: want wat heb je aan een telefoon die niet ontgrendelt? Hoe dan ook, als je hier meer over wilt lezen, dan kun je terecht in dit uitgebreide achtergrondartikel.

©Wesley Akkerman

2- Schermvideo beperken

Een andere mogelijkheid waar we extreem vrolijk van worden, is het kunnen beperken van schermvideo's. Dan hebben we het over een video die je maakt van je scherm, die je kunt delen met anderen. Voorheen nam je dan alles op dat je deed op je smartphone, maar met Android 15 kun je dat beperken tot alleen één app. Zo voorkom je dat er persoonlijke of gevoelige informatie bij anderen terechtkomt. Het mooie aan de optie is dat wanneer je naar het thuisscherm gaat of een andere app opent, de opname automatisch stopgezet wordt totdat je de app die je aan het filmen was, weer opent.

Stop jij je telefoon nog steeds los in je zak of tas?

Doe hem in een hoesje, dan blijft je toestel langer mooi

3- De privéruimte

Waar Android 15 zich onder meer mee onderscheidt is de privéruimte, of het privégedeelte. Dat er twee namen voor dezelfde functie bestaan is een beetje verwarrend; maar we komen allebei de termen tegen op onze Pixel-telefoons. De privéruimte is niet zomaar een afgebakend en afgesloten stukje Android, maar vormt echt een volledig andere omgeving binnen het systeem. Je zou dit het beste kunnen omschrijven als een tweede smartphone op je smartphone, omdat je er een ander account voor nodig hebt. Meer hierover lees je in ons achtergrondverhaal.

4- De uitgebreide volumebediening

Tot slot zijn we erg te spreken over de uitgebreide volumebediening binnen Android 15. Ja, soms kan het heel simpel zijn. Wanneer je de extra opties van het volumebeheer opent (druk op het pijltje omhoog of omlaag en daarna op de drie puntjes onder de slider) dan krijg je alle opties te zien die je nodig hebt. Met een enkele veegbeweging regel je het geluid voor media, je beltoon, het bellen zelf, de wekken en meldingen. Je hoeft daarvoor niet meer in de instellingen te duiken. Mocht je dat toch willen doen, dan tref je daar linksonder een snelkoppeling voor aan.


▼ Volgende artikel
Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies
© Irwin Versteegh - Duijnstee
Mobiliteit

Rij-impressie Ford Explorer EV - Compacte SUV met slimme functies

Volkswagen en Ford slaan opvallende wegen in: de Volkswagen Transporter deelt nu zijn DNA met de Ford Transit, terwijl de Ford Explorer EV gebruikmaakt van Volkswagens MEB-platform; de basis voor populaire modellen zoals de Volkswagen ID-serie en Audi Q4 e-Tron. Hoe presteert de Ford Explorer EV? Irwin van InstaAutoVlog nam de proef op de som.

Dit artikel in het kort:

  • Design: De Ford Explorer EV combineert stoer uiterlijk met eigen identiteit.
  • Platform: Gebaseerd op het MEB-platform van Volkswagen.
  • Prestaties: 286 pk en een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km.
  • Praktisch: Handige opbergruimte en modulair interieurdesign.
  • Energieverbruik: Gevoelig voor wind en ontbrekende warmtepomp verhoogt verbruik.

Lees ook: Rijtest Volkswagen ID.4 (2023): opgefrist en vol nieuwe energie!

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Compact formaat, grootse uitstraling

De Ford Explorer EV meet 4,46 meter in lengte, 1,86 meter in breedte en 1,63 meter in hoogte. Daarmee is hij iets compacter dan een Volkswagen ID.4, maar aanzienlijk groter dan een ID.3. Een qua afmetingen directe concurrent? De Volvo EX40

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijke standaarduitrusting

Tijdens de testperiode stond een Magnetic Grey Extended Range-model klaar, voorzien van het Driver Assistance Pack à 1800 euro, waarmee de aanschafprijs uitkomt op 48.750 euro. Ondanks dat dit de instapversie is, voelt de auto allesbehalve basic aan. Met standaardvoorzieningen zoals 19inch-lichtmetalen velgen, stoel- en stuurwielverwarming en zelfs een massagefunctie, biedt de Explorer een premium-ervaring.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Aangename zitpositie

De comfortabele stoelen, hoge zitpositie en praktische opbergmogelijkheden maken het interieur bijzonder aangenaam. En die stoelen zijn goed bevallen. Ze bieden een prima ondersteuning en samen met de prettig hoge instap en uitstekende zitpositie in de cabine zorgt dit voor een comfortabel geheel.

Een van de highlights in het interieur is de enorme, modulair in te delen middentunnel. Hier kunnen spullen eenvoudig en overzichtelijk worden opgeborgen. Het 15inch-infotainmentsysteem, verticaal geplaatst en aanpasbaar, voegt extra gebruiksgemak toe en draagt bij aan een moderne uitstraling.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Krachtige en zuinige elektromotor

De Explorer Extended Range beschikt over de nieuwste generatie elektromotor van 286 pk en 540 Nm koppel, afkomstig uit Volkswagens nieuwste generatie aandrijflijnen. Met een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 6,4 seconden levert de Explorer uitstekende prestaties. Bovendien scoort hij met een gemiddeld verbruik van 16,2 kWh/100 km goed op efficiëntie.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijprestaties: wind van grote invloed

Wel blijkt de Ford gevoelig voor wind mee of tegen. Zo reed ik gedurende de testweek twee keer dezelfde route. Wind mee resulteerde in een gemiddeld energieverbruik van 14kWh/100km terwijl ik drie dagen later met tegenwind zo'n 19,3kWh/100 km noteerde.

Ook viel het mij op dat het energieverbruik op korte trajecten vrij hoog was. Elke keer schommelde dit rond de 22 a 23kWh/100 km. Met een buitentemperatuur van 6 graden ongetwijfeld het resultaat van de 1000 euro kostende warmtepomp die de testauto ontbeerde.  

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Video

Weten wat nog meer uit de 1000 kilometer durende duurtest naar voren is gekomen? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube