KEF LS50 Wireless II - Actieve speakerset voor fijnproevers

© PXimport

KEF LS50 Wireless II - Actieve speakerset voor fijnproevers

Audio

Geplaatst: 21 december 2021 - 11:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:21

Redactie

Voor een hoogwaardig audiosysteem heb je allang geen afzonderlijke versterker of receiver met losse luidsprekers nodig. De KEF LS50 Wireless II bevat namelijk van zichzelf geïntegreerde versterkers. Geef deze chique boekenplankspeakers een plekje in de luisterruimte en stream je favoriete liedjes. Hoe bevalt dit alles-in-één-audiosysteem in de praktijk? Lees het in deze KEF LS50 Wireless II review.

Ondanks de relatief compacte behuizing weegt elke klankkast van de KEF LS50 Wireless II tien kilo. Voor monitorspeakers is dat behoorlijk zwaar. Dat belooft wat, want kennelijk zijn er krachtige voedingen ingebouwd. Positioneer de luidsprekers op een televisiemeubel, een plank of los verkrijgbare standaards.

De klankkast oogt sober, maar stijlvol. KEF heeft tierelantijntjes namelijk zoveel mogelijk achterwege gelaten. Het gerenommeerde speakermerk richt zich met dit product op kritische luisteraars. De stevige adviesprijs van 2799 euro is er dan ook naar. De voorzijde bevat een ruime middentoner/woofer van 13 centimeter waarbinnen een ontkoppelde tweeter van 2,5 centimeter is gehuisvest. Een beschermkap ontbreekt, dus wees voorzichtig met de kwetsbare audiodrivers. Geïnteresseerden hebben keuze uit de kleurstellingen zwart, grijs, wit en rood.

De bovenzijde van de rechterspeaker heeft een bescheiden bedieningspaneel met aanraaktoetsen. Wissel daarmee van audiobron of pas het volume aan. Overigens levert de fabrikant ook een compacte afstandsbediening mee. Deze afstandsbediening voelt wat goedkoop aan en past eigenlijk niet zo goed bij deze luxueuze speakerset

© PXimport

Speakers aansluiten en audiobron kiezen

Het aansluiten van de KEF LS50 Wireless II is snel gepiept. Bedenk wel dat beide luidsprekers een voeding bezitten, waardoor je twee stopcontacten dient te reserveren. De Engelstalige KEF Connect-app loodst luisteraars door de configuratie. Download deze toepassing uit de Play of App Store. Na het aanmaken van een account detecteert de app de speakers vrijwel meteen in het thuisnetwerk

Bepaal of je de luidsprekers via ethernet of wifi wilt verbinden. In dat laatste geval kies je de juiste netwerknaam, waarna je desgevraagd het bijbehorende wachtwoord opgeeft. Via een knopje aan de achterzijde is het mogelijk om beide speakers draadloos met elkaar te verbinden, al kun je hiervoor ook een netwerkkabel gebruiken.

© PXimport

Zodra deze actieve speakerset is aangesloten, stream je via het thuisnetwerk rechtstreeks muziek. De KEF Connect-app verwijst je hiervoor onder meer naar de online muziekdiensten Spotify, Tidal, Deezer en Qobuz. Dankzij UPnP-ondersteuning speurt de app op jouw verzoek naar muziekservers in het netwerk. Nuttig voor het geval je bijvoorbeeld een audiocollectie op een computer, mediaspeler of NAS beheert.

Als alternatief speel je net zo gemakkelijk audio van lokaal aangesloten bronnen af. Koppel via HDMI een televisie en voorzie tv-programma’s voortaan van een goed geluid. Verder bevat de achterkant van de rechterspeaker een optische, coaxiale en analoge ingang. Sluit hiermee bijvoorbeeld een computer, cd-speler, gameconsole of platenspeler (met phono-voorversterker) aan. 

Geluidskwaliteit

Zoals je van een actieve speakerset in deze prijsklasse mag verwachten, is de audiokwaliteit uitstekend. Zet de boekenplankspeakers ver genoeg uit elkaar en ervaar een prachtig stereobeeld met een hoge detaillering. De liedjes sprankelen, waardoor er van luistermoeheid zelfs na urenlange sessies totaal geen sprake is. 

Het hoog klinkt loepzuiver, terwijl de relatief kleine klankkast ook een behoorlijke bas weet te produceren. Hecht je veel waarde aan opzwepende genres als dance en hiphop? Wellicht schiet de laagweergave in dat geval iets tekort. Sluit voor een nadrukkelijkere basweergave optioneel een subwoofer aan.

Zelfs met sterk gecomprimeerde Spotify-streams laat de KEF LS50 Wireless II moeiteloos horen wat hij in huis heeft. Het verschil met goedkope audiosetjes is erg groot.

© PXimport

 Voor een nóg beter geluid vuur je streams of muziekbestanden van een hogere kwaliteit op de speakers af. Dat blijkt wel als we via ons testsysteem een album met hoogwaardige flac-bestanden streamen. De liedjes klinken zeer open en dynamisch, waardoor de muziek als het ware tot leven komt. Bij een bekabelde netwerkverbinding kunnen de luidsprekers overweg met een maximale kwaliteit van 192 kHz/24bit. 

Conclusie

De KEF LS50 Wireless II bevalt in de praktijk uitstekend, al hikken we wel tegen de forse vraagprijs aan. Daar komen wellicht ook nog kosten voor luidsprekerstandaards bij. Toch bevelen we deze alleskunner vanwege de gebruiksvriendelijke configuratie, vele aansluitopties en hoge geluidskwaliteit van harte aan. 

Het maakt niet uit of je nou naar een Netflix-filmpje kijkt, een Spotify-afspeellijst streamt of een cd luistert. Deze actieve speakerset promoveert het geluid van elke bron namelijk tot een prettige luisterervaring, waarbij de kleinste audiodetails komen bovendrijven. Wel mist er bij opzwepende muziekstijlen een stevige basweergave. 

9,0

ONS OORDEEL

KEF LS50 Wireless II

Pluspunten

Eenvoudige configuratie

Stijlvolle vormgeving

Veel aansluitopties

Prima geluidskwaliteit

Brede bestandsondersteuning

Minpunten

Duur

Geen beschermkap

Karige afstandsbediening

Vereist twee stopcontacten

Engelstalige app

Mist een stevige bas

Conclusie

**Prijs** € 2799,- per speakerset **Audiodrivers** Middentoner/woofer (13 cm), tweeter (2,5 cm) **Frequentiebereik** 40 Hz - 47 kHz **Maximale (speelbare) audiokwaliteit** 192 kHz/24bit (pcm) **Draadloos** 802.11a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), bluetooth 4.2 **Aansluitingen** HDMI, s/pdif (optisch/coaxiaal), 3,5mm-audio-input, ethernet **Audioformaten** Mp3, m4a, aac, flac, wav, aiff, alac, wma, lpcm, ogg, mqa, dsd **Protocollen** AirPlay 2, Google Chromecast, Roon, UPnP **Afmetingen** 30,5 × 20 × 31,1 centimeter per speaker **Gewicht** 10 kilo per speaker **Website** [https://nl.kef.com/](https://nl.kef.com/products/ls50-wireless-2)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000