ID.nl logo
Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu
© Wesley Akkerman
Huis

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu

De Teufel Motiv Home is een grote bluetooth- en wifi-speaker voor in huis, die voorzien is van een gigantische accu. Daardoor zit je niet gekluisterd aan een stopcontact en kun je overal waar je wilt naar je favoriete muziek luisteren. Maar die prijs van 550 euro ... is die het waard?

Uitstekend
Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen waarover we bij de Teufel Motiv Home echt kunnen klagen. Is het jammer dat er geen andere bluetooth-audiocodecs aanwezig zijn? Zeker. Is dat bepalend voor de ervaring? Niet echt, aangezien je genoeg andere opties tot je beschikking hebt. Je zou nog kunnen denken dat het design niet bij de rest van het meubilair past, maar dat is heel persoonlijk. Verder kunnen we ons voorstellen dat je soms via een usb-bron audio wilt afspelen en dat kan dan net niet met deze draadloze speaker. Ook is het een beetje stom dat je hem niet via usb-c kunt opladen. Maar dat zijn kleine dingetjes die een positieve ervaring niet in de weg zitten. De Teufel Motiv Home is simpelweg behoorlijk uitgebreid qua functies en ontzettend toegankelijk door de meerdere manieren van bedienen. Bovendien klinkt de audio helder, warm, breed, vol en onaangetast (via wifi en aux). Dan blijft het grootste struikelblok helaas over: de prijs… Niets aan dit model schreeuwt dat het meer dan 500 euro waard is. We snappen dat dingen duurder worden en de speaker zit echt bomvol technologie, maar daar heeft een gemiddelde luisteraar geen boodschap aan.

Plus- en minpunten
  • Audioweergave
  • Toegankelijkheid
  • Draadloos en bedraad
  • Voorkeursknoppen
  • Geen uitgebreide equalizer
  • Alleen aac (via bluetooth)
  • Usb-poort alleen voor opladen smartphones
  • Eigen stekker (geen usb-c)
  • De prijs

Teufel is een Duitse audiofabrikant die we kennen van flink wat consumentenproducten en audioapparaten voor hifi-liefhebbers. Op ID.nl testen we geregeld verschillende speakers en koptelefoons. De Teufel Motiv Home is een recente toevoeging aan het Motiv-assortiment, bestaande uit onder meer de Teufel Motiv Go (een compacte bluetooth-speaker) en Teufel Motiv Voice (een wifi-speaker met spraakassistent aan boord). De overtreffende trap binnen deze reeks is de Motiv Home. Daar waar de Voice al vrij prijzig was voor 300 euro, kost de Home 549,99 euro.

©Wesley Akkerman

Teufel Motiv Home is zeer uitgebreid

De prijs is fors, maar je krijgt daar een flinke speaker voor terug. De Teufel Motiv Home speelt muziek af bluetooth (helaas alleen via de basale aac-audiocodec), wifi (via Google Cast en Apple AirPlay 2) en de aux-poort achterop. Je kunt audio dus zowel draadloos als bedraad beluisteren, waardoor de luidspreker breed inzetbaar is. Achterop zit tevens een usb-poort, maar daar kun je geen audiobron op aansluiten. Die poort is puur bedoeld voor het opladen van bijvoorbeeld een smartphone of tablet die je onderweg meeneemt ... want ondanks het formaat is dit een draagbare speaker.

Aan boord zit namelijk een accu met een vermogen van 5200 mAh, en die is goed voor veertien tot vijftien uur muziek afspelen (afhankelijk van het volume). Met een gewicht van bijna viereneenhalve kilo zul je de Teufel Motiv Home wellicht niet óveral mee naartoe willen nemen. Maar als je even in de slaapkamer staat om wat was op te vouwen en je wilt vergezeld worden door fijne tunes, dan kun je de 2.1-speaker oppakken en meenemen. Niets staat je in de weg hem op andere plekken te gebruiken, zoals op het balkon, in de tuin of een plek als het thuiskantoor.

©Wesley Akkerman

Vergelijking met de Motiv Voice

In tegenstelling tot de eerder geteste Teufel Motiv Voice kun je geen spraakassistent gebruiken op de Teufel Motiv Home. Het is misschien een beetje vreemd dat het duurdere product zo’n functie niet heeft, maar voor ons is het geen functie die we echt missen. Bovendien is het ook gewoon fijn een slimme speaker te hebben die niet heel de tijd meeluistert naar commando’s.

De bluetooth-verbinding is stabiel, maar dit keer lopen we tegen een ander vervelend probleem aan. De wifi-speaker heeft vaak de neiging het eerste nummer van een afspeellijst over te slaan, nadat zo’n nummer net een paar seconden draait. Dit kwam vrijwel iedere keer voor.

Hoewel de Teufel Motiv Home en Motiv Voice in de basis wat op elkaar lijken, lopen ze qua formaat en audio toch wat uit elkaar. De Motiv Home is met veertig centimeter breed behoorlijk groot, waardoor je echt een plekje vrij moet maken om hem neer te kunnen zetten. Daarnaast moet je rekening houden met de handgreep achterop, waarmee je hem comfortabel draagt, aangezien je die bereikbaar wilt houden.

De Teufel Motiv Home biedt ook nog toegang tot internetradio, via een app als TuneIn, waardoor je dus niet per se vastzit aan diensten als Spotify, Tidal of Qobuz.

©Wesley Akkerman

Kamervullend en breed geluid

Het 2.1-kanaalssysteem beschikt over vier fullrange speakers, gemaakt van aluminium, van net geen 5,1 centimeter in diameter. Ook is er een subwoofer van 12,7 centimeter groot. Die produceren samen een aangenaam, vol en breed geluid. Dat is even wennen na het testen van andere, recente Teufel-producten, die zich met name richten op een wat compacter en intiemere geluidservaring. Echter, gezien het gebruikersscenario van de Teufel Motiv Home zijn we er ontzettend blij mee. Je kunt namelijk gemakkelijk een huiskamer vullen met geluid.

Tijdens het testen van de Motiv Home hebben we het geluid over het algemeen niet over de helft hoeven draaien om een kamer van net geen dertig vierkante meter te vullen. Het is wel de bedoeling dat je hem de ruimte geeft. Zet hem niet in een hoekje, maar probeer hem echt centraal op een kast, plank of vensterbank te plaatsen om de audioweergave volop tot z’n recht te laten komen. Zeker wanneer je van plan bent de gepatenteerde Dynamore-technologie te gebruiken, die echt ruimtelijkheid geeft aan muziek, zonder die al te veel (of merkbaar) te verstoren.

Dat is – moeten we er eerlijk bij vermelden – ook weleens anders. Vooral de audioproducten met wat kleinere luidsprekers profiteren niet volop van deze Dynamore-audiotechnologie, omdat ze simpelweg het bereik er niet voor hebben. Aangezien de Teufel Motiv Home genoeg ruimte aanbiedt voor flinke luidsprekers, hebben we daar hier geen last van. De audio klinkt aangenaam helder en warm waar de tonen warm moeten zijn. Via de app kun je zowel de bas als de treble nog verhogen of verlagen, en eventueel andere presets activeren die bij je smaak passen.

©Wesley Akkerman

Bediening op vier manieren

Over die die app gesproken, dat is één van de vier manieren waarop je de Teufel Motiv Home bedient. Binnen de app tref je basale afspeelfuncties aan, evenals de opties met betrekking tot audio. Het is allemaal niet ontzettend uitgebreid, dus verwacht geen equalizer die je helemaal zelf kunt afstemmen. Dat geeft niet, omdat er dus andere opties beschikbaar zijn. Verder kun je de speaker bedienen via Google Home of AirPlay 2, en natuurlijk via de app van de muziekstreamingdienst die je gebruikt. Bovendien kun je de speaker opnemen in een groep, via apps als Google Home.

Bovenop de speaker zitten nog wat handige knoppen. Niet alleen kun je de muziek daarmee pauzeren, naar een volgend of vorig nummer gaan, of van bron wisselen, ook kun je een favoriete playlist of radiostation opstarten zonder dat daar een app aan te pas komt. Oké, je moet je voorkeur nog wel even via de app instellen, maar vanaf dat moment bereik je die lijst of dat station met een druk op een van de drie voorkeursknoppen. Verder is het tof dat je het volume bedient middels een draaiwiel. Zo’n wiel is niet bijzonder, maar geeft toch net wat meer gevoel van controle.

Teufel Motiv Home kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen waarover we bij de Teufel Motiv Home echt kunnen klagen. Is het jammer dat er geen andere bluetooth-audiocodecs aanwezig zijn? Zeker. Is dat bepalend voor de ervaring? Niet echt, aangezien je genoeg andere opties tot je beschikking hebt. Je zou nog kunnen denken dat het design niet bij de rest van het meubilair past, maar dat is heel persoonlijk. Verder kunnen we ons voorstellen dat je soms via een usb-bron audio wilt afspelen en dat kan dan net niet met deze draadloze speaker. Ook is het een beetje stom dat je hem niet via usb-c kunt opladen.

Maar dat zijn kleine dingetjes die een positieve ervaring niet in de weg zitten. De Teufel Motiv Home is simpelweg behoorlijk uitgebreid qua functies en ontzettend toegankelijk door de meerdere manieren van bedienen. Bovendien klinkt de audio helder, warm, breed, vol en onaangetast (via wifi en aux).

Dan blijft het grootste struikelblok helaas over: de prijs… Niets aan dit model schreeuwt dat het meer dan 500 euro waard is. We snappen dat dingen duurder worden en de speaker zit echt bomvol technologie, maar daar heeft een gemiddelde luisteraar geen boodschap aan.

▼ Volgende artikel
Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sony WF-C710N – Upgrade om enthousiast over te worden

Met de WF-C710N geeft Sony zijn betaalbare oordoppen een frisse update. De nieuwe set kost 119 euro – niet het allergoedkoopste, maar zeker interessant als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt.

Uitstekend
Conclusie

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

Plus- en minpunten
  • Cool ontwerp
  • Lange accuduur
  • Multipoint
  • Verbeterde bediening
  • Pasvorm
  • Equalizer
  • Draagcomfort
  • Met draagdetectie
  • Geen hi-res audio
  • IPX4-certificaat
  • Weinig codecs

Hoewel voorganger C700N momenteel voor minder dan 80 euro te koop is, vinden we de 119 die je voor de CF710N betaalt niet ontzettend hoog. Niet alleen omdat de C700N een tientje duurder was tijdens de introductie, maar ook omdat je veel kwaliteit in huis haalt. Komt de nieuwe set in de buurt van de veel duurdere marktleider WF-1000XM5? Nee, dat niet, maar daar betaal je dan ook het dubbele voor. De CF710N wil in elk geval wat problemen oplossen van de C700N, door verbeteringen door te voeren op het gebied van ruisonderdrukking, bediening en meer.

©Wesley Akkerman

Onvervalste 90's-vibe

De versie die wij testen beschikt over een unieke kleur en vormgeving. Zowel de oplaadcase als de oordoppen zijn gemaakt van transparant, blauw plastic. Daardoor stralen de oordopjes een onvervalste 90’s-vibe uit. Toegegeven, het moet net je ding zijn. Maar eerlijk is eerlijk: op een markt waar veel oortjes er saai en veilig uitzien, zijn we blij dat Sony het anders doet. Je kunt ze ook in het roze kopen als je wilt, en anders zijn wit en zwart nog beschikbaar. Mocht je het toch wat strakker en zakelijker willen houden, dan is dat dus nog steeds goed mogelijk.

Ten opzichte van de vorige versie heeft Sony een aantal belangrijke dingen aangepast. Als we nog even bij de case blijven, dan is het goed om te zien dat die nu tot dertig uur aan luistertijd biedt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de voorganger. Waarbij wel aangetekend dat dit alleen geldt als je géén actieve ruisonderdrukking activeert. Als je die modus aanzet, dan heb je pakweg 25 uur tot je beschikking. Nog steeds erg respectabel, aangezien de voorganger het met ongeveer 20 uur moest doen. Daarnaast kun je nu met 5 minuten laden 60 minuten luisteren.

©Wesley Akkerman

Nieuwe sensoren aan boord

Verder heeft Sony goed gekeken naar verschillende sensoren. Zo zijn we erg blij dat de oordoppen de muziek pauzeren op het moment dat je ze uit je oren haalt. Dat deed de C700N niet. Ook zijn de knopjes ingeruild voor een aanraakgevoelig oppervlakte. Daarmee pas je het volume aan, kun je muziek pauzeren en meer. Je hoeft hiervoor niet hard op de dopjes te drukken, zoals bij de voorganger nog wel eens het geval kon zijn. Door de nieuwe bediening druk je ze dus niet meer zo vaak de gehoorgang in, wat voor een comfortabele fit zorgt.

De water- en stofbestendigheid is er niet op vooruitgegaan (die blijft steken op IPX4), maar Sony heeft wel multipointverbinding toegevoegd. Daardoor kun je de WF-C710N aan twee apparaten koppelen, en daar heel gemakkelijk tussen wisselen. Daarnaast helpt een AI-algoritme met het oppakken van je stem tijdens het bellen. De mensen met wie we gebeld hebben geven aan dat ze ons goed kunnen verstaan, en dat ze geen last hebben van achtergrondherrie. Klinkt allemaal goed tot nu toe, maar hoe zit het met de audiokwaliteit?

©Wesley Akkerman

Dezelfde audiokwaliteit?

Voor zover wij opgemerkt hebben, bieden zowel de WF-700N als de WF-C710N dezelfde audiokwaliteit. Sony claimt wel wat wijzigingen te hebben doorgevoerd aan de DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), maar eerlijk is eerlijk – we zouden niet weten wat er dan anders is. Maar geen nood, want allebei de setjes oordoppen klinken fantastisch, helemaal als je de prijs in acht neemt. Je moet nog wel even de app in duiken om het geluid naar eigen gehoor aan te passen. Maar als je dat gedaan hebt, dan zit er weinig in de weg van het genieten.

Binnen de app tref je verschillende opties aan voor het versterken of aanpassen van het geluid. Er zijn allerlei presets, waarvan Enthousiast nog steeds onze favoriet is, evenals een handmatig in te stellen equalizer. Koppel dat aan de eerdergenoemde DSEE-basis en je houdt een over het algemeen zachte, warme weergave over. Hogere tonen kunnen hier en daar wat afgemeten klinken, maar we hebben niet het idee dat we echt iets missen tijdens het luisteren. Zeker niet als we ondertussen werken, in de trein of bus zitten of over straat lopen. Dit klinkt gewoon goed.

Tot slot werpen we nog een blik op die verbeterde actieve ruisonderdrukking. Die is, in vergelijking met zijn voorganger, reusachtig verbeterd. Aangezien de ruisonderdrukking van de voorganger nog wat te wensen overliet, is dit dus een waardevolle upgrade. Wanneer je de modus activeert, word je goed afgesloten van de omgeving. Aanwezige achtergrondgeluiden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je hoort nog wel wat mensen praten, zeker als ze naast je staan, maar over het algemeen ervaar je een groot gevoel van rust en stilte.

Sony WF-C710N kopen?

Ondanks dat we niet het idee hebben dat de geluidskwaliteit er gigantisch op vooruitgegaan is, zijn we toch heel enthousiast over de Sony WF-C710N. Dat komt doordat de Japanse gigant een aantal waardevolle upgrades doorvoerde voor dit aangepaste model. De actieve ruisonderdrukking brengt rust en stilte, de accu gaat langer mee en de bediening werkt nu veel beter. Daarnaast verstaan mensen je beter tijdens telefoongesprekken en is er nu de multipointverbinding. Twijfel je tussen de C700N en C710N? Dan is de keuze duidelijk.

▼ Volgende artikel
Wasmachine en droger stapelen: waar moet je op letten?
© Samsung
Huis

Wasmachine en droger stapelen: waar moet je op letten?

In veel huishoudens is de ruimte beperkt. Zeker in een appartement, kleine badkamer of smalle bijkeuken is het stapelen van een wasdroger op de wasmachine een aantrekkelijke oplossing. Maar zomaar die droger erop zetten is niet verstandig. Een instabiele opstelling kan voor schade of gevaarlijke situaties zorgen. Gelukkig is het goed te doen – als je weet waar je op moet letten.

In dit artikel lees je: • Of elke droger op elke wasmachine past • Wat je nodig hebt voor een stabiele stapelopstelling • Hoe je voorkomt dat je apparaten schade oplopen • Wanneer een trillingsmat zin heeft • Hoe je stapelt zonder risico op schuiven of omvallen

Lees ook: Zo voorkom je droger-ergernis nummer 1 (inderdaad, in elkaar gedraaid wasgoed!)

Kan elke droger op elke wasmachine?

In principe kun je bijna elke vrijstaande droger op een vrijstaande wasmachine zetten, zolang de droger maar lichter is dan de wasmachine. Dat is belangrijk, want de wasmachine is het apparaat dat trilt en beweegt. De droger moet dus altijd bovenop, nooit andersom. Let ook op het formaat: de droger mag niet breder of dieper zijn dan de wasmachine. Dan ontstaat er overhang, en dat maakt de opstelling instabiel.

Controleer in de handleiding of het merk of type specifieke eisen stelt aan stapelen. Sommige fabrikanten bieden alleen stapelkits aan voor apparaten van hetzelfde merk. In veel gevallen zijn er echter ook universele oplossingen beschikbaar.

De vloer: stevig, vlak en trillingsbestendig

De ondergrond waarop de apparaten staan, speelt een grotere rol dan je misschien denkt. Een vloer die veert of ongelijk ligt, kan bij centrifugeren trillingen versterken. Daardoor kan de hele stapelconstructie gaan schuiven. Zeker bij houten vloeren of oudere woningen is het verstandig om dit goed te checken.

Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Bij een scheve opstelling ontstaan er onnodige spanningen op de verbinding tussen de twee apparaten. De meeste machines hebben verstelbare voetjes waarmee je de boel goed kunt afstellen.

Zonder stapelkit is het geen goed idee

Een wasdroger staat niet vanzelf stabiel bovenop een wasmachine. Gebruik daarom altijd een stapelkit. Dit is een verbindingsstuk dat de droger en wasmachine stevig met elkaar koppelt. Je voorkomt hiermee dat de droger tijdens het centrifugeren verschuift of zelfs van de wasmachine af trilt. Sommige fabrikanten noemen dit ook een verbindingsset, maar daarmee wordt hetzelfde bedoeld: een veilige koppeling tussen wasmachine en droger.

Er bestaan merkgebonden en universele stapelkits. Die laatste zijn handig als je apparaten van verschillende merken hebt, maar controleer goed of ze passen op jouw modellen. Sommige stapelkits zijn voorzien van een uitschuifbaar plateau: handig om een wasmand op te zetten bij het in- of uitladen. De (web)winkel waar je je wasdroger koopt, heeft deze kits meestal gewoon in het assortiment, of kan ze voor je bestellen.

Nooit doen: de droger los op de wasmachine zetten met alleen een antislipmatje ertussen. Dat lijkt stevig, maar is niet bestand tegen de schokken van het centrifugeren.

©AK | ID.nl

Trillingsmat: wel of niet nodig?

Een trillingsmat is een dikke rubbermat die je onder de wasmachine legt. Zo'n mat dempt het geluid en voorkomt dat trillingen via de vloer worden doorgegeven. Dit kan vooral nuttig zijn in appartementen of op houten vloeren. Maar let op: een trillingsmat stabiliseert niet de stapel zelf. Het is geen alternatief voor een stapelkit, alleen een aanvullende maatregel.

Gebruik je een trillingsmat, zorg er dan voor dat de wasmachine alsnog waterpas staat. De mat maakt de ondergrond iets zachter, dus nabevestigen kan nodig zijn.

Hoe stapel je veilig?

Begin met een goede voorbereiding. Verwijder het bovenblad van de wasmachine als de stapelkit dat vereist. Plaats de wasmachine waterpas op een schone, vlakke vloer. Bevestig vervolgens de stapelkit zoals aangegeven in de handleiding: meestal met klemmen, schuifsystemen of schroeven.

Til de droger vervolgens met twee personen op de wasmachine. Doe dit via de zijkanten, nooit aan de deur of het bedieningspaneel. Zet de droger precies in het midden van de stapelkit. Controleer of hij goed vastzit en sluit dan pas de stekker aan. Let erop dat het snoer en eventueel een afvoerslang niet klem komen te zitten.

Test daarna de stabiliteit door een kort centrifugeprogramma op de wasmachine te draaien. Blijft de droger goed staan en hoor je geen overmatige trillingen of bewegingen? Dan is de installatie geslaagd.

Wat als stapelen niet kan?

Soms is stapelen geen optie. Bijvoorbeeld omdat de droger groter is dan de wasmachine, de nis te laag is of de vloer te instabiel. In dat geval zit er niets anders op dan de apparaten naast elkaar te plaatsen. Dat vraagt wel wat meer vloeroppervlak, maar tegelijkertijd kun je daarboven juist zorgen voor extra werkruimte. Zet de machines onder een werkblad en je hebt meteen een plek om was op te vouwen, schoon wasgoed te sorteren of handdoeken op te stapelen. Zo benut je de ruimte toch nog slim, ook zonder te stapelen.

©kostikovanata

Tot slot

Een wasdroger op de wasmachine plaatsen is een slimme manier om ruimte te besparen, maar alleen als je het goed aanpakt. De juiste stapelkit, een stevige vloer en een nauwkeurige opstelling maken het verschil tussen een veilige, stabiele combinatie en een risico op schade of ongelukken. Met een beetje voorbereiding staat het binnen een uur stevig en veilig – en houd jij ruimte over in je wasruimte.