Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu

© Wesley Akkerman

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu

Geplaatst: 18 december 2023 - 09:28

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:28

Wesley Akkerman

De Teufel Motiv Home is een grote bluetooth- en wifi-speaker voor in huis, die voorzien is van een gigantische accu. Daardoor zit je niet gekluisterd aan een stopcontact en kun je overal waar je wilt naar je favoriete muziek luisteren. Maar die prijs van 550 euro ... is die het waard?

8,0

Teufel Motiv Home

Pluspunten

Audioweergave

Toegankelijkheid

Draadloos en bedraad

Voorkeursknoppen

Minpunten

Geen uitgebreide equalizer

Alleen aac (via bluetooth)

Usb-poort alleen voor opladen smartphones

Eigen stekker (geen usb-c)

De prijs

Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen waarover we bij de Teufel Motiv Home echt kunnen klagen. Is het jammer dat er geen andere bluetooth-audiocodecs aanwezig zijn? Zeker. Is dat bepalend voor de ervaring? Niet echt, aangezien je genoeg andere opties tot je beschikking hebt. Je zou nog kunnen denken dat het design niet bij de rest van het meubilair past, maar dat is heel persoonlijk. Verder kunnen we ons voorstellen dat je soms via een usb-bron audio wilt afspelen en dat kan dan net niet met deze draadloze speaker. Ook is het een beetje stom dat je hem niet via usb-c kunt opladen. Maar dat zijn kleine dingetjes die een positieve ervaring niet in de weg zitten. De Teufel Motiv Home is simpelweg behoorlijk uitgebreid qua functies en ontzettend toegankelijk door de meerdere manieren van bedienen. Bovendien klinkt de audio helder, warm, breed, vol en onaangetast (via wifi en aux). Dan blijft het grootste struikelblok helaas over: de prijs… Niets aan dit model schreeuwt dat het meer dan 500 euro waard is. We snappen dat dingen duurder worden en de speaker zit echt bomvol technologie, maar daar heeft een gemiddelde luisteraar geen boodschap aan....
Lees meer

Teufel is een Duitse audiofabrikant die we kennen van flink wat consumentenproducten en audioapparaten voor hifi-liefhebbers. Op ID.nl testen we geregeld verschillende speakers en koptelefoons. De Teufel Motiv Home is een recente toevoeging aan het Motiv-assortiment, bestaande uit onder meer de Teufel Motiv Go (een compacte bluetooth-speaker) en Teufel Motiv Voice (een wifi-speaker met spraakassistent aan boord). De overtreffende trap binnen deze reeks is de Motiv Home. Daar waar de Voice al vrij prijzig was voor 300 euro, kost de Home 549,99 euro.

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu-CkcZhKpgSZaVMMVZ0-fWJA

© Wesley Akkerman

Teufel Motiv Home is zeer uitgebreid

De prijs is fors, maar je krijgt daar een flinke speaker voor terug. De Teufel Motiv Home speelt muziek af bluetooth (helaas alleen via de basale aac-audiocodec), wifi (via Google Cast en Apple AirPlay 2) en de aux-poort achterop. Je kunt audio dus zowel draadloos als bedraad beluisteren, waardoor de luidspreker breed inzetbaar is. Achterop zit tevens een usb-poort, maar daar kun je geen audiobron op aansluiten. Die poort is puur bedoeld voor het opladen van bijvoorbeeld een smartphone of tablet die je onderweg meeneemt ... want ondanks het formaat is dit een draagbare speaker.

Aan boord zit namelijk een accu met een vermogen van 5200 mAh, en die is goed voor veertien tot vijftien uur muziek afspelen (afhankelijk van het volume). Met een gewicht van bijna viereneenhalve kilo zul je de Teufel Motiv Home wellicht niet óveral mee naartoe willen nemen. Maar als je even in de slaapkamer staat om wat was op te vouwen en je wilt vergezeld worden door fijne tunes, dan kun je de 2.1-speaker oppakken en meenemen. Niets staat je in de weg hem op andere plekken te gebruiken, zoals op het balkon, in de tuin of een plek als het thuiskantoor.

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu-PknxgX-qTey9YWiRf_Vbmg

© Wesley Akkerman

Vergelijking met de Motiv Voice

In tegenstelling tot de eerder geteste Teufel Motiv Voice kun je geen spraakassistent gebruiken op de Teufel Motiv Home. Het is misschien een beetje vreemd dat het duurdere product zo’n functie niet heeft, maar voor ons is het geen functie die we echt missen. Bovendien is het ook gewoon fijn een slimme speaker te hebben die niet heel de tijd meeluistert naar commando’s.

De bluetooth-verbinding is stabiel, maar dit keer lopen we tegen een ander vervelend probleem aan. De wifi-speaker heeft vaak de neiging het eerste nummer van een afspeellijst over te slaan, nadat zo’n nummer net een paar seconden draait. Dit kwam vrijwel iedere keer voor.

Hoewel de Teufel Motiv Home en Motiv Voice in de basis wat op elkaar lijken, lopen ze qua formaat en audio toch wat uit elkaar. De Motiv Home is met veertig centimeter breed behoorlijk groot, waardoor je echt een plekje vrij moet maken om hem neer te kunnen zetten. Daarnaast moet je rekening houden met de handgreep achterop, waarmee je hem comfortabel draagt, aangezien je die bereikbaar wilt houden.

De Teufel Motiv Home biedt ook nog toegang tot internetradio, via een app als TuneIn, waardoor je dus niet per se vastzit aan diensten als Spotify, Tidal of Qobuz.

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu-dpTFMPNZQC6uJStMVK7mIg

© Wesley Akkerman

Kamervullend en breed geluid

Het 2.1-kanaalssysteem beschikt over vier fullrange speakers, gemaakt van aluminium, van net geen 5,1 centimeter in diameter. Ook is er een subwoofer van 12,7 centimeter groot. Die produceren samen een aangenaam, vol en breed geluid. Dat is even wennen na het testen van andere, recente Teufel-producten, die zich met name richten op een wat compacter en intiemere geluidservaring. Echter, gezien het gebruikersscenario van de Teufel Motiv Home zijn we er ontzettend blij mee. Je kunt namelijk gemakkelijk een huiskamer vullen met geluid.

Tijdens het testen van de Motiv Home hebben we het geluid over het algemeen niet over de helft hoeven draaien om een kamer van net geen dertig vierkante meter te vullen. Het is wel de bedoeling dat je hem de ruimte geeft. Zet hem niet in een hoekje, maar probeer hem echt centraal op een kast, plank of vensterbank te plaatsen om de audioweergave volop tot z’n recht te laten komen. Zeker wanneer je van plan bent de gepatenteerde Dynamore-technologie te gebruiken, die echt ruimtelijkheid geeft aan muziek, zonder die al te veel (of merkbaar) te verstoren.

Dat is – moeten we er eerlijk bij vermelden – ook weleens anders. Vooral de audioproducten met wat kleinere luidsprekers profiteren niet volop van deze Dynamore-audiotechnologie, omdat ze simpelweg het bereik er niet voor hebben. Aangezien de Teufel Motiv Home genoeg ruimte aanbiedt voor flinke luidsprekers, hebben we daar hier geen last van. De audio klinkt aangenaam helder en warm waar de tonen warm moeten zijn. Via de app kun je zowel de bas als de treble nog verhogen of verlagen, en eventueel andere presets activeren die bij je smaak passen.

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu-SgujlRHATMCCDw-a52vCPQ

© Wesley Akkerman

Bediening op vier manieren

Over die die app gesproken, dat is één van de vier manieren waarop je de Teufel Motiv Home bedient. Binnen de app tref je basale afspeelfuncties aan, evenals de opties met betrekking tot audio. Het is allemaal niet ontzettend uitgebreid, dus verwacht geen equalizer die je helemaal zelf kunt afstemmen. Dat geeft niet, omdat er dus andere opties beschikbaar zijn. Verder kun je de speaker bedienen via Google Home of AirPlay 2, en natuurlijk via de app van de muziekstreamingdienst die je gebruikt. Bovendien kun je de speaker opnemen in een groep, via apps als Google Home.

Bovenop de speaker zitten nog wat handige knoppen. Niet alleen kun je de muziek daarmee pauzeren, naar een volgend of vorig nummer gaan, of van bron wisselen, ook kun je een favoriete playlist of radiostation opstarten zonder dat daar een app aan te pas komt. Oké, je moet je voorkeur nog wel even via de app instellen, maar vanaf dat moment bereik je die lijst of dat station met een druk op een van de drie voorkeursknoppen. Verder is het tof dat je het volume bedient middels een draaiwiel. Zo’n wiel is niet bijzonder, maar geeft toch net wat meer gevoel van controle.

Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu-TPQI-mnoQlyfcxoaYNgxjA
Review Teufel Motiv Home - Draadloze speaker met gigantische accu-Nh8ZJE4tRHakprqWWpEGsg

Teufel Motiv Home kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen waarover we bij de Teufel Motiv Home echt kunnen klagen. Is het jammer dat er geen andere bluetooth-audiocodecs aanwezig zijn? Zeker. Is dat bepalend voor de ervaring? Niet echt, aangezien je genoeg andere opties tot je beschikking hebt. Je zou nog kunnen denken dat het design niet bij de rest van het meubilair past, maar dat is heel persoonlijk. Verder kunnen we ons voorstellen dat je soms via een usb-bron audio wilt afspelen en dat kan dan net niet met deze draadloze speaker. Ook is het een beetje stom dat je hem niet via usb-c kunt opladen.

Maar dat zijn kleine dingetjes die een positieve ervaring niet in de weg zitten. De Teufel Motiv Home is simpelweg behoorlijk uitgebreid qua functies en ontzettend toegankelijk door de meerdere manieren van bedienen. Bovendien klinkt de audio helder, warm, breed, vol en onaangetast (via wifi en aux).

Dan blijft het grootste struikelblok helaas over: de prijs… Niets aan dit model schreeuwt dat het meer dan 500 euro waard is. We snappen dat dingen duurder worden en de speaker zit echt bomvol technologie, maar daar heeft een gemiddelde luisteraar geen boodschap aan.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten