JBL Bar Studio – Compacte allemansvriend

© PXimport

JBL Bar Studio – Compacte allemansvriend

Geplaatst: 16 augustus 2018 - 10:01

Aangepast: 23 april 2024 - 08:32

Redactie ID.nl

We kennen JBL vooral van draadloze bluetooth speakers, maar de Amerikaanse geluidsproducent is ook al jaren een populair merk in de wereld van audio voor thuis. In dat segment heeft JBL voor ieder wat wils. Wij mochten aan de slag met de kleinste soundbar in het assortiment: de JBL Bar Studio.

De JBL Bar Studio is compact genoeg om bij vrijwel elke televisie te passen, hoe smal je televisiemeubel ook is. Door de mat zwarte afwerking en het gebrek aan opvallende contrasten, gaat de soundbar dan ook al snel op in het interieur. Op de bovenkant vinden we vier knoppen, waarmee je de soundbar en uit kunt zetten, het volume kunt bepalen en eentje om te schakelen tussen de verschillende audiobronnen.

HDMI-ARC

Voor laatstgenoemde geeft de JBL Bar Studio je verrassend veel opties. Aan de achterkant van de soundbar zijn ingangen voor een USB-stick, een optische ingang, een AUX-koptelefooningang en een HDMI-poort voor een HDMI ARC-verbinding met je televisie. Met name de ondersteuning van HDMI ARC is een groot pluspunt, aangezien je hierdoor gewoon met de afstandsbediening van je televisie het volume van de soundbar kunt regelen. De soundbar is zelfs zo slim dat je de afstandsbediening van je televisie ook kunt gebruiken om het volume te regelen als je muziek afspeelt op de soundbar via een bluetoothverbinding met bijvoorbeeld je smartphone.

Leds

Je kunt ook gebruikmaken van de bijgeleverde afstandsbediening. De compacte afstandsbediening is vrij eenvoudig vormgegeven en geeft je iets meer opties dan de knoppen op de soundbar. Zo kun je de hoeveelheid bas bepalen, een Sound Mode als SPORT, SPRAAK of MUZIEK activeren, de Surround Modus aanzetten en de Night Mode inschakelen, waarmee harde geluiden worden gedempt om de buren niet boos te maken.

Media has no description

© PXimport

Doordat de JBL Bar Studio geen scherm heeft, communiceert de soundbar met de gebruiker met behulp van vijf ledlampjes aan de linkerkant van de speakergril. Zo kun je aan de kleur van de leds zien welke audiobron er wordt afgespeeld en geven de hoeveelheid leds aan welke van de vijf Sound Modes actief is. Ook het volume en de hoeveelheid bas wordt aangegeven met de hoeveelheid leds die oplichten als je dit aanpast met de afstandsbediening. De lampjes gaan na de melding ook weer uit, om de kijker niet af te leiden van wat er op het scherm gebeurt. Zo heeft deze minimalistisch ogende soundbar toch meer functies aan boord dan je zou denken.

Geluid

De soundbar schakelt zichzelf automatisch uit na 10 minuten inactiviteit, maar schakelt zichzelf ook in als er activiteit wordt gedetecteerd. De soundbar schakelt dan ook automatisch in als de televisie wordt aangezet, waardoor de soundbar er gelijk klaar voor is op het moment dat er iets op het beeld verschijnt. De kleine soundbar produceert een vrij gecentreerd geluid, wat gezien het formaat ook niet gek is. Wanneer je vanuit een schuine hoek naar de soundbar luistert, gaan veel details al snel verloren. Als je wel recht voor de televisie zit, heeft de JBL Bar Studio voldoende volume in huis voor de kleinere woonkamer, als je het volume maar zelden hard zet is de soundbar zelfs luid genoeg voor de middelgrote woonkamer.

De nadruk van het geluid ligt van nature vooral op het hoog- en laaggebied, wat goed te horen is op lagere en gewone volumestanden. Hierdoor klinken bepaalde scenes en ook muziek erg energiek. Op hogere volumes wordt het middengebied wel wat ondergesneeuwd. Dan wordt spraak op soms meer dan gewenst overstemd door achtergrondgeluiden als een sirene of een spanningsopbouwende baslijn. Bij muziek is dit ook merkbaar doordat instrumenten als gitaar en piano minder aanwezig zijn.

Media has no description

© PXimport

Op gewone volumes is het geluid prima en de bas is bijzonder goed voor zo’n kleine soundbar. Televisiekijkers die hier geen fan van zijn, zullen de mogelijkheid om de hoeveelheid bas aan te passen graag gebruiken. Ook bij de verschillende Sound Modes kun je gewoon de hoeveelheid bas aanpassen. De nadruk ligt dan nog steeds niet bepaald op het middengebied, waardoor het geluidsbeeld bij het verminderen van de bas vooral heel helder wordt. Als je bas juist een belangrijke eigenschap vindt, stelt de JBL Bar Studio ondanks zijn compacte formaat niet teleur, mits je het volume beperkt houdt.

Bij het inschakelen van de Surround Mode wordt het geluid van de compacte soundbar merkbaar een stuk groter. De soundbar stond voor de televisie, maar bij het inschakelen van deze modus leek het alsof er twee speakers ter hoogte van de televisie bij werden gezet. Het klinkt bij lange na niet als surround, maar eerder als een bredere 2.0-installatie. Het is alsnog een knap trucje, dat helaas wel invloed heeft op de geluidskwaliteit. Zo krijgt het midden- en hooggebied een flinke boost, waardoor het geluid soms wat schel klinkt. Voor talkshows hoeft dit geen ramp te zijn, maar films en series met meer actie en met name muziek klinkt in deze modus niet fijn – met name op hogere volumestanden.

Conclusie

De JBL Bar Studio is een compacte soundbar met genoeg geluid voor veel woonkamers. Het aantal aansluitingen en de aanwezigheid van HDMI-ARC verhoogt de gebruiksvriendelijkheid en de soundbar is daarnaast verrassend slim. De Surround Mode is leuk, maar niet leuk genoeg om de achteruitgang van de geluidskwaliteit goed te praten. Gelukkig is de normale stand absoluut geen straf om naar te luisteren dankzij de prima speakers in de soundbar en de vele opties om het geluid aan te passen. Voor liefhebbers van een energiek geluidsbeeld is de betaalbare JBL Bar Studio een veelzijdige allemansvriend en geeft de soundbar het geluid van je televisie een fijne boost zonder het hele televisiemeubel in beslag te nemen.

8,0

JBL Bar Studio

Pluspunten

HDMI-ARC

Slim

Prima geluid voor formaat

Veel opties voor geluidsaanpassing

Prijs

Minpunten

Surround Mode

Middengebied niet altijd gedetailleerd

Conclusie

**Prijs** €179,- **Connectiviteit** HDMI-ARC, optische-ingang, koptelefooningang, bluetooth **Frequentiebereik** 60Hz – 20kHz **Vermogen** 30 Watt **Gewicht** 1,4 kg **Afmetingen** 61,4 x 5,8 x 8,6 cm (B x H x D) **Kleur** Zwart **Website:** [www.jbl.nl](https://www.jbl.nl/soundbars/JBL+BAR+STUDIO.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten