JBL Bar 5.1 - Draadloos surround

© PXimport

JBL Bar 5.1 - Draadloos surround

Audio

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Redactie

Hoewel de meeste soundbars over virtuele surround-technieken beschikken, gaat er natuurlijk niets boven écht surround-geluid. Zoals de JBL Bar 5.1 in de productnaam al prijsgeeft, is de set voorzien van een volledig 5.1-audiosysteem. Naast de soundbar levert de fabrikant hiervoor een draadloze subwoofer en twee oplaadbare achterluidsprekers mee. Hoe goed dit systeem werkt lees je in onze JBL Bar 5.1 review.

Met een opgegeven lengte van bijna 115 centimeter zou je een reusachtige soundbar verwachten. Dat valt in de praktijk erg mee.

Via een magnetische bevestigingsmodule monteer je aan beide zijkanten namelijk beide surround-speakers, waarna je de opgegeven lengte bereikt. Slim bedacht, want via deze ‘dockfunctie’ laad je de achterluidsprekers op. Ga je een film kijken, dan zet je beide boxen op de gewenste plek neer. Volgens JBL houden beide accu’s het zo’n tien uur vol. Een groot voordeel van deze constructie is dat je voor de kleine speakers geen stroompunten nodig hebt. Om het plaatje compleet te maken, levert JBL een gewichtige subwoofer van 13 kilo mee.

© PXimport

Connectiviteit

De achterzijde van de JBL Bar 5.1 telt twee inkepingen. Aan één kant staan er een hdmi-uitgang met arc-ondersteuning (audio return channel) en hdmi-ingang paraat. De andere inkepeking heeft nog eens twee hdmi-inputs, s/pdif (optisch), analoog en usb. Voor draadloze audio-overdracht is er een bluetooth-adapter aanwezig. Helaas kun je het audiosysteem niet met een thuisnetwerk verbinden.

© PXimport

Netjes is dat JBL diverse benodigdheden standaard meelevert, zoals kabels voor hdmi, s/pdif en analoog. Daarnaast komen we in de productdoos ook een meetmicrofoon en ophangsysteem tegen. Houd overigens wel rekening met relatief korte adaptersnoeren voor de soundbar en subwoofer.

Configuratie

Het instellen van de JBL Bar 5.1 is een eenvoudige klus. Nadat de televisie en eventuele overige afspeelapparatuur zijn aangesloten, kun je de surround-speakers kalibreren. Druk hiervoor even op de Calibration-knop van de afstandsbediening en het audiosysteem speelt op alle kanalen een luide testtoon af. Vervolgens kies je de gewenste bron. Opvallend is dat de aangesloten televisie geen menu en afspeelgegevens laat zien. Via de afstandsbediening en het eenvoudige display pas je wel diverse zaken aan. Denk bijvoorbeeld aan het basniveau, het volumeniveau van de surround-speakers en lipsync. Dit werkt allemaal erg logisch, zonder dat je dus diep in allerlei instellingen hoeft te duiken.

Geluidsweergave

De JBL Bar 5.1 ligt verrassend prettig in het gehoor en schiet niet snel uit de bocht. Surround-effecten vliegen ons om de oren, terwijl de soundbar ook nog eens erg open en dynamisch klinkt. Zoals we inmiddels van JBL gewend zijn, is de bas erg overheersend. Gelukkig schroef je dat naar eigen inzicht terug. In vergelijking met duurdere producten missen we soms wat detaillering, maar voor de gemiddelde film- én muziekliefhebber voldoet deze soundbar prima.

© PXimport

Conclusie

De JBL Bar 5.1 weet ons in positieve zin te verassen. Het product is erg compleet en bevat een realistisch surround-geluid. Dankzij het slimme oplaadsysteem voor de achterste luidsprekers, gebruik je deze compacte speakers ook probleemloos op plekken zonder stroomvoorziening. Buiten de gebruiksvriendelijke configuratie klinkt dit home cinema-systeem ook nog eens heel behoorlijk. Kortom, een aanrader!

Ons oordeel

9Score

JBL Bar 5.1

Prijs
€ 749,-
Aansluitingen
Hdmi2.0a-output, 3 hdmi2.0a-inputs, s/pdif (optisch), analoog (3,5mm)
Draadloos
Bluetooth 4.2
Uitgangsvermogen versterker
510 watt
Frequentiebereik
35 Hz – 20 kHz
Afmetingen soundbar (inclusief gekoppelde surround-speakers)
114,8 × 5,8 × 9,3 centimeter
Gewicht soundbar
3,9 kilo
Website
www.jbl.nl

  • Pluspunten

  • Volledig draadloze surround speakers

  • Kabels meegeleverd

  • Echt surround-geluid

  • Prima audiokwaliteit

  • Minpunten

  • Geen netwerkfunctie

  • Korte adaptersnoeren

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000