Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app

© PXimport

Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app

Geplaatst: 25 juni 2022 - 11:04

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:32

Redactie ID.nl

De Huawei Sound Joy is een mobiele speaker die erg lijkt op die van andere merken, vooral JBL: rond, stevig en toch handzaam. Hij is ontwikkeld in samenwerking met Devialet, een audiobedrijf uit Frankrijk. Aan de buitenkant zijn de knoppen goed te zien, op de tast te vinden en je kunt kiezen uit drie kleuren. De hamvraag is natuurlijk: hoe klinkt ie?

Zo uit de doos vond ik hem niet superfraai klinken. Erg schel en met veel lage tonen. Het middengebied leek wel verdwenen. Niet slecht, en veel mensen zullen dat schelle niet eens erg vinden. Maar het kan beter, alleen niet via de knoppen op het apparaat zelf. Als je de gebruiksaanwijzing, de website of deze review niet zou lezen, zou je niet eens weten dat je allerlei instellingen kunt doen via een app. 

Volgens de website is er voor iOS geen app maar ik heb hem prima in de appstore van Apple kunnen vinden. Het is de Huawei AI Life app en daar is nogal wat mis mee.

Dramatische app

Vooral Android-gebruikers zijn de klos want als je de app installeert, moet er een andere app via Huawei worden gesideload. Dat is juist iets waar iedereen (en ook Google zelf) voor waarschuwt om vooral niet te doen. Als die tweede app erop staat, kom je bij de volgende nare verrassing.

Om de AI Life-app te gebruiken moet je je mailadres én telefoonnummer opgeven. Dat kan geen fake-nummer zijn want je krijgt een code via sms om de installatie af te maken. Dat is nergens voor nodig en al helemaal niet om een bluetooth-speakertje in te stellen of van nieuwe firmware te voorzien. Dit is alleen nodig om de data-honger van de fabrikant te stillen. 

Juist Huawei die al dan niet onterecht wordt beschuldigd van privacy- en veiligheidslekken in netwerk- en communicatieapparatuur, zou verstandiger moeten zijn willen ze serieus als een betrouwbare partij overkomen.

 

© PXimport

Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app-15082296

© CIDimport

Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app-15082296

© CIDimport

Toch een goed geluid

Als je de app eenmaal aan de praat hebt, kun je de firmware updaten. Dat proces gaat heel netjes en je wordt goed van de voortgang op de hoogte gehouden. Tijdens de testperiode heb ik driemaal een nieuwe firmware voorbij zien komen, dus er is actieve ontwikkeling.

Ook kun je het basniveau bijstellen. Dat is voor sommige muziek wel prettig om een gebalanceerd geluid te krijgen. De belangrijkste instelling is de ‘Devialet’-modus. Daarmee klinkt de Sound Joy veel evenwichtiger en komt er gewoon een goed geluid uit het kleine speakertje. Met deze instelling had de Sound Joy de fabriek moeten verlaten, de andere twee zijn wat mij betreft onnodig. 

Nadeel van het geluidsbeeld is de richtingsgevoeligheid: alleen recht voor de speaker is het hoog goed te horen. Aan de zijkant of achterkant hoor je een vrij dof geluid. Dat is echt wennen ten opzichte van de vergelijkbare modellen van JBL en Sony.

Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app-15082296

© CIDimport

Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app-15082296

© CIDimport

Huawei Sound Joy - Prima geluid, vreselijke app-15082296

© CIDimport

Conclusie

Wat betreft de geluidskwaliteit, accuduur en degelijkheid van de Sound Joy hebben we niets te klagen. Het is de app die in de weg zit en dat is heel erg zonde. Met een normale app, dus zonder sideloaden en/of onnodig account met mailadres en telefoonnummer, zou de Huawei Sound Joy zeker vier sterren verdienen. 

Mogelijk komt er een nieuwe app aan die geen privé-gegevens nodig heeft. Zolang die er nog niet is, kan ik er niet meer dan maximaal 3 sterren van maken en dan ben ik nog genereus. 

6,0

Huawei Sound Joy

Pluspunten

Goed geluid

Accuduur

Waterdicht tot 1 meter

Minpunten

Privacy-onvriendelijke app

Hoge tonen niet rondom

Ondersteunt alleen AAC en SBC

Conclusie

**Adviesprijs** € 129,99 (tijdelijk met 30 euro korting voor 99,99) **Kleuren** Zwart, groen, rood **Accu** 8800 mAh **Connectie** Bluetooth 5.2 (AAC en SBC), Usb-c voor audio en opladen **Afmetingen** 202 x 73 mm **Gewicht** 680 gram **Website** www.huawei.com...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten