Zeven nieuwe smartwatches, welke past het beste bij jou?

© PXimport

Zeven nieuwe smartwatches, welke past het beste bij jou?

Connected health

Geplaatst: 10 februari 2021 - 08:23

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Maikel Dijkhuizen

Smartwatches zijn niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Techfabrikanten als Garmin, Apple, Fitbit, Samsung en Huawei brengen dan ook geregeld nieuwe modellen uit. Wil je een nieuwe smartwatch kopen, dan spreekt een van onderstaande modellen je wellicht aan.

Veel mensen zien een smartwatch vooral als doorgeefluik van een gekoppelde smartphone. In feite is dat ook zo, want op het compacte display komen notificaties van pakweg WhatsApp en Facebook Messenger voorbij. Ben je bereid om te investeren in een uitgebreide smartwatch, dan fungeert de polsassistent niet alleen maar als verlengstuk van een smartphone. Zo bestaan er modellen met een eigen gps-chip; handig wanneer je bijvoorbeeld achteraf routegegevens wilt analyseren. 

Bovendien hoef je voor het monitoren van sportieve prestaties niet per se een smartphone mee te nemen; voor de koppeling met een mobiel toestel bevat ieder slim horloge een bluetoothontvanger. Luxe producten maken vlot verbinding via een ingebouwde nfc-chip en ondersteunen contactloze pintransacties. Vaak zijn er tegenwoordig ook sensoren aanwezig voor het controleren van specifieke lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld het hartritme en het zuurstofgehalte van het bloed. De uitgebreidste modellen genereren zelfs op verzoek een elektrocardiogram (hartfilmpje).

Fossil Smartwatch HR - Analoge wijzers

© PXimport

Wil je een smartwatch met analoge wijzers, dan is de Fossil Smartwatch HR een interessante optie. Onder de wijzerplaat bevindt zich een zwart-witscherm. Je kunt zelf een design kiezen. Het actuele weer, de hartslag, de datum en het aantal gezette stappen staan standaard in beeld. Bij een inkomende pushmelding voel je een trilling en verspringt de weergave, waarna je bijvoorbeeld een sms, e-mail of chatbericht kunt lezen. Mogelijk blokkeren de analoge wijzers deels het bericht.

Opvallend genoeg koos Fossil voor een energiezuinig e-ink-display, zodat de batterij het langer volhoudt. Voor de bediening zijn gebruikers aangewezen op de fysieke knoppen aan de zijkant. Verder beheert het bekende horlogemerk een Android- en iOS-app, waarmee je de interface en instellingen van het klokje naar eigen smaak aanpast. Zo kun je onder meer veelgebruikte functies aan de fysieke knoppen toewijzen. Het horloge heeft slechts 16 MB flashopslag, waardoor je geen muziek lokaal kunt opslaan. 

Overigens bevat de Smartwatch HR wel een functie om de audioweergave van een gekoppelde smartphone te bedienen. Daarnaast zijn er een bluetooth5.0-adapter en een snelheidsmeter ingebouwd. De Amerikaanse fabrikant heeft diverse vrouwen- en herenmodellen in zijn gamma met keuze uit verschillende kleuren en polsbandjes.

Apple Watch Series 6 - Elektrocardiogram maken

© PXimport

Met een prijs van minimaal 429 euro is de Apple Watch Series 6 een nogal prijzige polsassistent. Het betreft dan ook een zeer uitgebreide smartwatch in een luxe behuizing. Je hebt keuze tussen een aluminium horlogekast van 40 óf 44 millimeter. Het Retina-scherm bevat een resolutie van respectievelijk 324 × 394 en 368 × 448 pixels. Net zoals bij de meeste andere smartwatches is ook deze wearable beschikbaar met verschillende polsbandjes en in diverse kleurstellingen. 

Watersporters kunnen prima met dit model uit de voeten, want de weerbestendige behuizing is bestand tegen water tot een diepte van vijftig meter. Bijzonder is dat je naast de hartslag ook het zuurstofgehalte in je bloed kunt meten. Via de Ecg-app kun je bovendien een elektrocardiogram laten maken; bij een onregelmatige hartslag ontvangen gebruikers een waarschuwing. Een andere opvallende functie is dat het horloge een harde val detecteert, waarna de polsassistent automatisch een hulpdienst voor je belt. De Geluid-app vangt via de aanwezige microfoon omgevingsgeluid op en waarschuwt zo nodig bij een te hoog decibelniveau. 

De Watch Series 6 heeft aardig wat techniek in huis. Zo bevat de achterzijde een optische en elektrische hartslagsensor, terwijl er ook nog een zuurstofsaturatiesensor is geïntegreerd. Het apparaatje ondersteunt gps, bluetooth 5.0 en wifi (2,4 en 5 GHz), dus aan draadloze connectiviteit geen gebrek. Via de nfc-chip is contactloos betalen via Apple Pay mogelijk. Tot slot zijn er een gyroscoop, kompas, snelheidsmeter en hoogtemeter aanwezig.

Apple Watch SE - Budgethorloge van Apple

© PXimport

Zit je niet op al die technische hoogstandjes van de Watch Series 6 te wachten, maar wil je wel een Apple-horloge? Onder de naam Watch SE brengt het techmerk sinds kort een ‘budgetmodel’ op de markt. Overigens geldt er nog altijd een stevige adviesprijs van minimaal 299 euro. Vergeleken met zijn grote broer zien we een aantal verschillen. Zo staat het Retina-scherm niet continu aan, maar licht het display pas bij gebruik op. 

Verder ontbreken de zuurstofsaturatiesensor en elektrische hartslagsensor, waardoor je het zuurstofgehalte in je bloed niet kunt checken en geen elektrocardiogram kunt maken. Gelukkig is er wel een optische hartslagsensor geïntegreerd. Tot slot bevat de Watch SE een iets tragere chipset. Meer grote verschillen zijn er niet. De aluminium behuizing van de goedkopere variant is hetzelfde als die van de Watch Series 6, waarbij je wederom tussen een horlogekast van 40 en 44 millimeter kunt kiezen. 

Op het gebied van draadloze communicatie ondersteunt dit exemplaar gps, bluetooth 5.0, wifi (2,4 GHz) en nfc. De behuizing bevat daarnaast een microfoon, speaker en 32 GB flashopslag. Ten slotte profiteren gebruikers desgewenst van een kompas, gyroscoop, hoogtemeter en snelheidsmeter. De Watch SE is vergeleken met de Watch Series 6 in minder kleurstellingen te koop.

Garmin Venu Sq Music Edition - Muziek opslaan

© PXimport

Garmin ontwikkelde de Venu Sq Music Edition speciaal voor mensen die tijdens het sporten graag naar muziek luisteren. Met 4 GB aan opslagcapaciteit kun je namelijk aardig wat albums of afspeellijsten van Spotify lokaal opslaan, terwijl je de smartphone thuis laat. Koppel via bluetooth een draadloze hoofdtelefoon en geniet van muziek. Het lcd-scherm van 240 × 240 pixels wordt beschermd door stevig glas. Hoewel de waterdichte behuizing wel een stootje kan hebben, valt het gewicht van 37,6 gram erg mee. 

Via wifi, gps, bluetooth 4.2 en nfc is er volop draadloze connectiviteit voorhanden. Dankzij de aanwezige ant+-antenne kun je ook fitness- en sportsensoren koppelen. Verder telt het besturingssysteem meer dan twintig sport-apps. Gebruik bijvoorbeeld een virtuele hardloopcoach om je bij een rondje van vijf of tien kilometer te begeleiden. Aan functies heeft deze polsassistent geen gebrek. Zo kan dit slimme klokje bijvoorbeeld contactloos betalen, calorieën tellen, je hartslag meten en je slaap monitoren. Daarnaast meet de zuurstofsaturatiesensor het zuurstofgehalte in je bloed. 

Net als een nieuwe Apple Watch ondersteunt dit model eveneens valdetectie; na een val buitenshuis krijgen contactpersonen automatisch een seintje. Bij inkomende pushmeldingen gaat het toestel licht trillen. Het product is in vier kleuren te koop. Geen behoefte aan lokale opslag voor muziek? De reguliere versie van de Garmin Venu Sq heeft een adviesprijs van 199,99 euro.

Huawei Watch Fit

© PXimport

Huawei is erg actief in de smartwatchmarkt, waarbij de nieuwbakken Watch GT 2 Pro prima kan wedijveren met de betere polsassistenten van Apple en Garmin. Voor sporters die genoegen nemen met minder functies bracht het Chinese concern onlangs de Watch Fit uit. Het 1,64inch-scherm heeft een resolutie van 456 × 280 pixels en ondersteunt aanraakbediening. De horlogekast meet 46 centimeter. 

Voor het registreren van sportieve prestaties zijn een optische hartslagsensor, snelheidsmeter en gyroscoop ingebouwd. Daarnaast bevat de weerbestendige behuizing een gps-chip en bluetooth5.0-adapter. Het klokje weegt slechts 21 gram, dus er is nauwelijks sprake van extra ballast tijdens sportsessies. De ingebouwde flashopslag bedraagt 4 GB. Overigens kun je niet alle opslagcapaciteit aanspreken, want het aanwezige besturingssysteem neemt nu eenmaal ook ruimte in. 

Afhankelijk van welke interface je kiest, toont het scherm behoorlijk wat gegevens. Zo kun je naast de tijd en datum bijvoorbeeld tegelijkertijd de resterende batterijcapaciteit, het actuele weer, het aantal gezette stappen, het aantal verbruikte calorieën en de hartslag weergeven. Uiteraard komen ook pushberichten afkomstig van een gekoppelde smartphone voorbij. Aan de hand van een lichtsensor past het horloge de helderheid automatisch aan het omgevingslicht aan. Huawei fabriceert de Watch Fit in de kleuren zwart, roze, groen en oranje.

Fitbit Sense - Ontstressen

© PXimport

Iedereen heeft weleens last van spanning. De kersverse Fitbit Sense koppelt aan het stressniveau een score op een schaal van nul tot en met honderd. Hiervoor verzamelt deze uitgebreide smartwatch diverse gegevens. Allereerst brengt de polsassistent de elektrodermale activiteit van de huid in kaart. Een hoge huidgeleiding duidt namelijk mogelijk op nervositeit. Verder neemt de Sense onder andere de hartslag en het slaapritme in zijn oordeel mee. Aan de hand van ontspanningsoefeningen stimuleert de smartwatch gebruikers om het spanningsniveau onder controle te krijgen. Via een overzichtelijke grafiek zie je precies op welke dagen je het wellicht (te) druk had. 

Ook registreert de Sense het zuurstofgehalte van het bloed en de huidtemperatuur. Bovendien kun je een elektrocardiogram laten maken. Op het gebied van connectiviteit laat het product geen steken vallen. Dankzij ondersteuning voor bluetooth 5.0, wifi (2,4 GHz), gps en nfc kun je alle kanten op. Met behulp van de aanwezige microfoon en speaker bedien je het apparaatje desgewenst met je stem. Hiervoor doe je een beroep op Google Assistent. 

Bij gebruik van een Android-smartphone kun je inkomende berichten rechtstreeks beantwoorden. De waterbestendige behuizing is te gebruiken tot een diepte van vijftig meter, zodat je de smartwatch vrijwel continu kunt dragen. De Fitbit Sense is slechts in twee kleurstellingen te koop, namelijk beige en zwart.

Samsung Galaxy Watch3

© PXimport

De Galaxy Watch3 is te koop in twee formaten: een horlogekast van 41 of 45 millimeter. De schermresolutie bedraagt voor beide formaten 360 × 360 pixels. Naast de reguliere Galaxy Watch3 van roestvrijstaal bestaat er ook nog een luxe versie die volledig is uitgevoerd in titanium. Hiervoor betaal je wel een forse meerprijs. Het ronde uurwerk doet met zijn lederen polsband sterk denken aan een traditioneel horloge. Vergeleken met voorgaande modellen koos Samsung ditmaal voor een iets slanker en lichter ontwerp. 

Onder de motorkap bevindt zich een Samsung Exynos 9 dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,15 GHz. Verder is er 1 GB ram en 8 GB flashopslag beschikbaar. Je kunt lokaal muziek opslaan, zodat je hiervoor geen smartphone hoeft mee te nemen. Aan de hand van diverse sensoren houdt de Galaxy Watch3 onder meer de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten. Op verzoek genereert het apparaatje bovendien een elektrocardiogram. 

Daarnaast is er ondersteuning voor valdetectie; maak je ergens een vervelende uitglijer, dan ontvangen de opgegeven contactpersonen een alarmbericht. De bediening verloopt net als bij voorgaande modellen via een draairing, zodat je vlot door apps kunt navigeren. Op het gebied van connectiviteit ondersteunt dit product bluetooth 5.0, wifi, gps en nfc.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000