Oppo brengt nieuwe smartband en setje oordoppen uit

Oppo brengt nieuwe smartband en setje oordoppen uit

Connected health

Geplaatst: 15 november 2022 - 11:31

Aangepast: 20 november 2022 - 07:20

Wesley Akkerman

De Chinese fabrikant Oppo brengt de Band 2 en Enco Buds 2 uit in Nederland. Dit zijn respectievelijk een nieuwe fitnesstracker en setje oordoppen. Beide producten zijn per direct verkrijgbaar, maar in hoeverre verschillen ze van hun voorgangers?

Met een riant scherm van 1,57 inch lijkt de nieuwe fitnesstracker, of smartband, van Oppo meer op een langwerpige smartwatch. Dat amoled-scherm is tevens flink groter dan de vorige iteratie van dit model, dat ongeveer twee jaar geleden uitkwam. Dat scherm is 1,1-inch groot. De grootte van het scherm heeft natuurlijk ook invloed op de afmetingen van het apparaat; het model uit 2022 is een stuk groter dan de versie uit 2020. Voor het gebruik kan dat alleen maar positief uitpakken, aangezien je daardoor goed kan zien wat je op het scherm doet.

Specs doen ertoe

Voor dit soort apparaten geldt vaak dat de verschillen hem echt in de specificaties zitten. En dat merk je ook aan andere aspecten. Zo is ook de resolutie erop vooruitgegaan met 256 bij 402 pixels (ten opzichte van 126 bij 294 pixels). Aan de pixeldichtheid zul je het verschil echter niet merken. Het nieuwe model heeft een pixeldichtheid van 3002 per inch, terwijl het oude model beschikt over 290 pixels per inch. Dat is een te klein verschil om daadwerkelijk op te kunnen meten met het naakte oog, helemaal op het kleine scherm van de Oppo Band 2. Toch is het mooi meegenomen.

Met een maximale helderheid van 500 nits weet je dat je overdag altijd prima kunt zien wat er op dat schermpje op je pols gebeurt. Eén van de betere aanpassingen is de accu in de Oppo Band 2. Die beschikt nu over een vermogen van 200 mAh, terwijl de voorganger over 100 mAh beschikt. Een grotere accu is ook nodig met een groter scherm. De grote vraag is dan: heeft dat vermogen een positieve invloed op de gebruikersduur? Afgaande op wat Oppo nu vertelt is dat helaas niet het geval. Beide apparaten gaan “tot twee weken mee” op een volle accu.

Andere noemenswaardige verschillen zijn de toename in gewicht (33 gram ten opzichte van 21 gram) en de vele sportmodi. De Oppo Band 2 ondersteunt honderd verschillende modi waarmee je je sportprestaties bijhoudt, terwijl de eerste Band niet verder komt dan twaalf stuks. Dat is dus een gigantisch verschil dat, samen met dat grotere scherm en de accu, doorslaggevend kan zijn. Beide fitnesstrackers beschikken over een 6-assige bewegingssensor, evenals hartslag- en bloedzuurstofsensoren. Daarmee breng je verschillende facetten van sport aan het licht.

Nieuwe tennismodus en hardloopfuncties

De Oppo Band 2 beschikt onder meer over een nieuwe tennismodus die verschillende tennisslagen kan herkennen en vijf soorten gegevens kan registreren: slagen, racketzwaaien, duur van de tennissessie, hartslag en verbrandde calorieën. Ook zijn er verbeterde hardloopfunctionaliteiten, zoals hartslagmonitoring tijdens het hardlopen, cardiorespiratoire fitness (CRF)-evaluatie, suggesties voor de loopsnelheid en dertien hardloopcursussen. De professionele gegevenscontrole en waarschuwende meldingsuggesties helpen je veilig en efficiënt hard te lopen, zo luidt de belofte.

Tijdens het slapen controleert de band slaap, ontwaken, slaapduur, slaapfasen (diepe slaap en lichte slaap), REM-slaap (Rapid Eye Movement) en zuurstofgehalte in het bloed. Ook beoordeelt het apparaat het snurkrisico. Na het wakker worden, kun je je slaapkwaliteitsrapport en snurkrapport bekijken om je slaap beter te begrijpen. Opladen duurt overigens een uurtje, dan is de Oppo Band 2 volledig opgeladen. Heb je wat minder tijd? Dan kun je met vijf minuten de dag doorkomen, aldus Oppo. Dat soort dingen ontdekken we graag zelf, wanneer we aan de slag gaan met de review.

Oppo Enco Buds 2-oordoppen

Tot slot laat Oppo weten dat je vanaf nu ook de Oppo Enco Buds 2 kunt aanschaffen. Dit is een setje draadloze oordopjes met soft-tips, die beschikken over drivers van tien millimeter. Het Enco Live Stereo Sound Effect moet zorgen voor indrukwekkende bassen, heldere klanken en loepzuivere details. Ook is er een deep noise cancellation-functie die omgevingsgeluiden beperkt tot het minimum, waardoor je er prima mee moet kunnen bellen. De totale luistertijd bedraagt 28 uur en met tien minuten opladen kun je tot een uur lang gebruikmaken van de oordopjes.

Maar in hoeverre verschillen deze oordopjes in vergelijking met diens voorganger? Nou, amper, eigenlijk. Het design is het opmerkelijkste verschil. Dit keer koos Oppo voor oordopjes met een stam, zoals Apple altijd kiest met de AirPods. Ook zijn ze ongeveer zeven gram lichter. Het ip-certificaat is er vreemd genoeg op achteruit gegaan: van een ip54 naar een ipx4; de stofdichtheid is dus verdwenen (maar wellicht door het nieuwe design ook niet nodig). Verder gaat de accu in de case iets langer mee door het hogere vermogen van 460 mAh (ten opzichte van 400 mAh).

Prijzen en beschikbaarheid

De Oppo Band 2 is vanaf nu direct verkrijgbaar in de kleuren zwart en blauw bij onder andere Bol.com, de Oppo e-store en T-Mobile tegen een adviesprijs van 79 euro. De Oppo Enco Buds 2 is eveneens meteen te koop in de kleuren zwart en wit bij onder meer Bol.com, de Oppo e-store en T-Mobile tegen een adviesprijs van 59 euro.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000