Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)

Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)

Geplaatst: 20 februari 2023 - 18:31

Daan Doedens

Je kunt zomaar op de bonnefooi gaan fietsen en hopen dat je voor het donker thuis bent, maar als je je fietsritje wat serieuzer aanpakt, is het vooraf plannen van je route wel zo handig. Je kunt natuurlijk Google Maps gebruiken, maar er zijn betere tools. Komoot is er zo eentje: de website is al jarenlang erg populair bij wielrenners, toerfietsers én hikers.

⏱ In het kort:

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je zelf makkelijk een leuke fietsroute kunt plannen met Komoot, Bikemap, Ride with GPS of met de routeplanner van de Fietsersbond.

Zo begin je

Allereerst maak je een account aan op komoot.nl. Er is een Premium-pakket beschikbaar, maar we houden het voorlopig even bij de gratis versie. Eenmaal ingelogd vind je links bovenin twee knoppen: Inspiratie en Routeplanner. Bij Inspiratie kun je de routes van andere liefhebbers in de buurt bekijken, en een stukje (of alles) van hun rit rijden of wandelen. Wij richten ons vooral op de routeplanner.

Routeplanner

Als je de routeplanner opent, zie je op de kaart meteen dat Komoot ooit is begonnen als pure fiets-app. De rode icoontjes geven populaire fietspaden aan, een beetje vergelijkbaar met de segmenten van Strava. Je kunt inzoomen om de boel van wat dichterbij te bekijken, maar de linkerkant is waar het echt om draait.

Om te beginnen zet je de dropdown bij Sport op de gewenste discipline – in ons geval wielrennen, maar je kunt een hoop kanten op, als je maar op een fiets of met de benenwagen bent. De slider voor je conditieniveau kun je overslaan, we gaan immers zelf onze eigen route maken. Laat de optie bij Type op Alleen heen staan, anders moet je twee keer hetzelfde rondje rijden.

Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)-24939535

💡 Voor alle afbeeldingen geldt: klik erop om een groter formaat te zien.

Nu komt het allerleukste: het maken van de route. Er zijn verschillende manieren mogelijk. In dit geval kiezen we voor een route vanuit het kantoor van ID.nl, waar we nadien ook weer terugkomen: we maken dus het begin- en eindpunt op die plek. Een blauw lijntje tussen je begin- en eindpunt geeft de te rijden route aan. Nu slepen we een willekeurig punt op de blauwe route richting de kant die we op willen – het bekende Kopje van Bloemendaal, bijvoorbeeld. Vervolgens rijden we een stuk door de duinen, en daarna weer terug richting Haarlem.

Mocht je route onverhoopt de verkeerde kant op gaan (kijk goed naar de pijltjes die je af en toe tegenkomt), dan kun je ‘m makkelijk omdraaien door op de twee pijlen onderin het groene blok te klikken. Daar kun je ook extra waypoints toevoegen, voor als je bepaalde plekken per se wilt zien.

Scrol je wat verder naar beneden, dan krijg je bepaalde waarschuwingen te zien. Komoot vertelt je bijvoorbeeld dat je ergens niet mag fietsen, dat je een trap moet nemen, of dat je ergens met een veerpont over het water moet. Klik op de afstandsmarkeringen om de betreffende plek op te zoeken, en kijk of je er misschien omheen kunt of een andere route kunt kiezen.

Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)-24939536

Nog iets verder omlaag krijg je een indicatie van de ondergrond. Bij wegwielrennen zal dat meestal tegels of asfalt zijn, maar als je gaat mountainbiken, off-roaden of bergwandelen, dan is het wel fijn om te weten of je door mul zand of juist over harde rots gaat. Tot slot krijg je nog een indicatie van de gemiddelde snelheid, al moet je dat met een korreltje zout nemen.

Opslaan, downloaden en gebruiken

Rechtsbovenin kun je op Tour opslaan klikken. Geef als eerste je rit een naam en sla ‘m op. Links zie je een samenvatting van je rit, met de route en waarschuwingen nog eens netjes opgesomd. Rechts kun je je rit bewerken als je toch nog niet helemaal tevreden bent, anderen uitnodigen om de rit ook te gebruiken of hem delen met vrienden. Maar je wilt ‘m natuurlijk ook zélf gaan rijden.

Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)-24939537

De meeste voor de hand liggende manier is om het GPX-bestand te downloaden. GPX is een formaat dat door de meeste navigatie-apps en -hardware uitgelezen kan worden, waardoor je bijvoorbeeld aanwijzingen over de te volgen route kunt krijgen. Veel fietscomputers hebben een ingebouwde integratie voor Komoot, waaronder de populaire computers van Garmin, Wahoo en Sigma, plus nog een aantal minder bekende merken. Mocht jouw computer die integratie niet hebben, kun je natuurlijk altijd nog gewoon de GPX-file gebruiken. Via het menu met de drie puntjes naast je naam en vervolgens Instellingen > Verbindingen kun je Komoot aan je fietscomputer koppelen.

0

Powered by

logo

Tik op je naam rechtsbovenin om je persoonlijke menu te openen. Daar vind je onder Gepland een overzicht van alle ritten die je ooit gepland hebt. Je kunt een onbeperkt aantal ritten maken en opslaan, dus maak daar gebruik van! Dan kun je zo op de fiets springen of je wandelschoenen aantrekken wanneer je maar zin hebt, en je hebt altijd een goede route bij de hand. Boven je geplande ritten kun je ook GPX-bestanden importeren, zodat je die vanaf dat moment ook in je Komoot-lijst hebt staan.

Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)-24939538

Alternatieven

Komoot is natuurlijk niet de enige app waarmee je routes kunt plannen. Bikemap is een goed alternatief. Die tool is niet specifiek gericht op wielrennen, maar wel op fietsen in het algemeen. In Nederland is het natuurlijk een makkie om goede fietspaden te vinden, maar ga je de wijde wereld in, dan is Bikemap een handige website om in je achterhoofd te houden.

Een andere fijne tool is Ride with GPS. Die website werkt hetzelfde als Komoot: je geeft een begin- en eindpunt in, en je versleept de lijn om jouw ideale route te bouwen. Fietsen is de belangrijkste steunpilaar van Ride with GPS, maar je kunt ook de auto of de benenwagen selecteren. Ride with GPS gebruikt de kaarten van Google Maps, dus je kunt ervan uitgaan dat de data vrij recent is, al is Google niet altijd even goed in tijdelijke wegafzettingen.

Ook onze eigen Fietsersbond heeft een routeplanner. Daarmee kun je door heel het land routes plannen, al ben je wel beperkt tot de landsgrenzen. Met een klik op de kaart kun je een Van, Naar, of Via aanmaken, waarna je via Plan Route de kaart te zien krijgt. Ook via de Fietsersbond kun je een GPX-bestand downloaden dat je vervolgens op je fietscomputer, smartwatch of telefoon kunt inladen.

Fietsroutes plannen met Komoot (en andere apps)-24939534

Zoek je liever een bestaande route? Op fietsnetwerk.nl staan talloze routes die je zo kunt fietsen. Tik je plaatsnaam in en de website geeft je tientallen leuke opties in de buurt. Handig als je geen zin hebt om je eigen route te maken, maar wel een stuk wil fietsen.

Fietscomputer, horloge of telefoon?

Waar je je route het beste op af kunt lezen, is een beetje aan jezelf. Voor wielrenners kunnen we echt een fietscomputer aanraden: die zijn ervoor gemaakt, en je raakt niet afgeleid door je telefoon als je een berichtje krijgt. Toerfietsers kunnen hun smartphone op hun stuur monteren (kijk bijvoorbeeld hier op Amazon om te zien wat voor houders er allemaal zijn), al blijft dat ook in dit geval een beetje tricky.

Als wandelaar wil je juist niet de hele tijd een apparaat vasthouden, dus hikers kunnen een smartwatch overwegen. Goede smartwatches beschikken over een GPS-signaal, zodat je de route vanaf je pols kunt lezen. Wel zo handig als je bepakt en bezakt door de bergen struint.

Wel een smartwatch, geen smartphone mee?

Vind dan de juiste smartwatch door het filter 'Zelfstandige GPS' te gebruiken

P.S. Ga je echt een eind fietsen nu? Lees dan zeker ook het artikel Nooit meer zadelpijn? Dit moet je weten over fietszadels!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten