Fitbit Charge 5 - Meer kleur in je leven
Met de Charge-serie stond Fitbit aan de wieg van de sportarmbandjes. Hoewel de app en de sensoren een toegankelijke ervaring boden, werden smartwatches en fitnesstrackers van andere merken aantrekkelijker door een mooi oled-kleurenscherm. Met de Fitbit Charge 5 wordt een inhaalslagje gemaakt.
Het scherm is natuurlijk de grote vernieuwing van de Fitbit Charge 5 ten opzichte van de vorige vier generaties. Dat kleurenscherm is natuurlijk niet nieuw, Xiaomi en Huawei gebruiken het al langer op hun goedkopere fitnessarmbandjes en ook smartwatches (die veel functionaliteit bieden die de Fitbit Charge ook aan boord heeft), zoals de Apple Watch, Galaxy Watch en Fitbit Versa of Fitbit Sense hebben een mooi oled-kleurenpaneeltje.
Om dat mooie kleurenscherm er goed uit te laten springen is het schermpje ook wat vergroot ten opzichte van de Fitbit Charge 4. Voor wie dunne polsjes heeft of het subtielste formaat zoekt heeft Fitbit al een ander alternatief uitgebracht met de Fitbit Luxe, die kleiner is, maar ook over wat minder functies beschikt dan de Charge-bandjes.
Tikken en vegen
Navigeren met dat nieuwe scherm doe je met tikjes en veegbewegingen. Dit is even wennen, vooral omdat de drukknop aan de zijkant is verwijderd. Maar het navigeren en starten van een functie gaat moeiteloos. Het scherm is ook helder, zodat het ook buiten afleesbaar is. Dit was een van de grote tekortkomingen van de Fitbit Charge 4. Om het scherm zitten vrij dikke randen, waardoor het bandje groter aanvoelt dan hij hoeft te zijn. Maar los van het scherm zijn er natuurlijk ook veel sensoren en een wat grotere accu aanwezig.
Dit maakt wel dat de Charge 5 dus wat groter is dan vorige generaties en dus ook bandjes van vorige generaties niet uitwisselbaar zijn. De Fitbit Charge 5 heeft eenzelfde rubber bandje als de Sense- en Versa-smartwatches. Persoonlijk leveren die bandjes bij mij veel huidirritatie op, omdat je het bandje over je huid afstelt. Gelukkig zijn de bandjes vervangbaar, hiervoor kun je bij Fitbit terecht, of andere webshops om kosten uit te sparen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Functionaliteit
Een Fitbit-bandje draag je om je beweging te monitoren en gezondheid in de gaten te houden. De kracht bij Fitbit, ten opzichte van bijvoorbeeld Polar en Garmin is toegankelijkheid. De gegevens worden overzichtelijk en gebruiksvriendelijk weergegeven in de app. Denk aan activiteitsgegevens, hartslag, stappenteller, slaapgegevens en meer. Ook krijg je tips op basis van de verzamelde gegevens en kun je bijvoorbeeld met de GPS routes vastleggen en als je Rabobank- of ABN-Amro-klant bent mobiel betalen met je wearable. Groot nadeel van Fitbit is altijd geweest dat je verzamelde data vast zit bij het bedrijf. Koppeling met andere gezondheids-apps is niet mogelijk, en hoewel je je data kunt exporteren, valt het niet over te zetten.
Een van de nieuwe functies die het oledscherm met zich meebrengt, heeft niets met sport of gezondheid te maken: een always-on scherm. Het bandje laat daarmee altijd de tijd (en desgewenst de datum) zien, zonder dat je daarvoor je arm hoeft te bewegen. Het weegt zwaar op de accu, die van een dag of vijf accuduur terugvalt naar twee dagen. Maar prettig is het zeker.
‘Apps’
Verwarrend is dat Fitbit z’n functionaliteit verpakt als ‘apps’. Het doet vermoeden dat er ontwikkelaars actief bezig zijn met Fitbit. Maar dat is niet (meer) het geval. Onder apps vind je basisfunctionaliteit van Fitbit zelf. In het verleden trof je hier bijvoorbeeld ook de functie aan om Spotify muziek te bedienen. Die is weg, en dat is niet zo gek ook. Om muziek te luisteren moet je toch je smartphone meedragen en veel draadloze oortjes laten zich met tikjes bedienen, wat de noodzaak van zo’n bedieningsfunctie op de wearable weghaalt.
Eén van de andere nieuwe functionaliteiten is de mogelijkheid om een hartfilmpje te maken. Dit was al eerder mogelijk met de Apple Watch en later Fitbit Sense-smartwatch en leverde prima resultaten op waar je niet zelf wat mee kunt, maar voor je cardioloog is het waardevol. Bijvoorbeeld om ritmestoornissen vast te stellen. Deze werkt door met je vingers de Fitbit een minuut aan de zijkanten vast te houden wanneer je de meting start.
Bijbetalen voor basisfuncties
Qua nieuwe functies valt er niet bijzonder veel te vertellen over de Fitbit Charge 5. Dat komt ook omdat deze via updates aan het apparaat en de app worden toegevoegd. Ook netjes bij andere (oudere) Fitbit-modellen.
Met abonnementen probeert Fitbit al een tijdje een extra inkomstenbron aan te boren. Voor een maandelijks bedrag van zo’n negen euro, krijg je extra functies. Maar dat voelt wrang, omdat veel van deze functies om meer inzicht en tips gaan, op basis van jouw data. Dat zou basisfunctionaliteit moeten zijn, en in plaats van gebruikers verleiden merk ik dat Fitbit Premium mij meer verleidt naar om serieus bandjes van Garmin te overwegen. Waar functionaliteit op basis van jouw data niet achter een betaalmuur zit. Ik schreef het al eerder en schreeuw het nog steeds: Fitbit Premium moet terug naar de tekentafel. Of van tafel.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Alternatieven voor de Fitbit Charge 5
De grote kracht van de Fitbit Charge 5 is de bediening, het mooie scherm en de toegankelijke apps. Het heeft daarmee een streepje voor op vergelijkbare bandjes van Xiaomi en Huawei. Ook als je kijkt naar de nauwkeurigheid van de sensoren.
Die sensoren zijn dan weer beter afgesteld bij Garmin, waar je data bij wijze van spreken tot meerdere decimalen achter de komma wordt weergegeven en te koppelen valt aan andere apps. Ook heb je geen Premium-dienst nodig. Alleen is Garmin geen partij als het aankomt op overzichtelijkheid en bediening van apparatuur en apps.
Een ander alternatief is natuurlijk een smartwatch, die functioneel veel meer te bieden heeft. Denk aan Fitbit’s smartwatch, maar ook een smartwatch van Apple, Garmin of Polar. Zo’ n smartwatch is echter een stuk duurder en groter. Is de Charge 5 al te groot, kijk dan eens naar de Fitbit Luxe, die nog wat subtieler qua formaat is.
Conclusie: Fitbit Charge 5 kopen?
De Fitbit Charge 5 is zeker een aankoop waard als je graag inzichtelijk wilt hebben hoe gezond je bent en gezonder (of sportiever) wordt. De toevoeging van het oledscherm is zeker een pluspunt. De nadruk op Fitbit Premium een nadeel. Beschik je al over een Fitbit Charge die nog werkt, dan is een upgrade wat overbodig.
**Adviesprijs** € 179,- **Kleuren** Zwart, blauw, goud **Platform** Android, iOS, Windows **Scherm** oled **Formaat** 3,7 x 2,3 cm **Gewicht** 29 gram **Sensoren** Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter **Connectiviteit** Bluetooth, GPS, NFC **Overig** waterdicht, verwisselbare bandjes, Fitbit Pay **Website** [www.fitbit.com](https://www.fitbit.com/global/eu/products/trackers/charge5)
- Oledscherm met always-on functie
- Gebruiksvriendelijk
- Bouwkwaliteit
- Fitbit Premium
- Data vast in Fitbit-app