Crosstrainer kiezen: hier moet je op letten

© Konstantin Postumitenko

Crosstrainer kiezen: hier moet je op letten

Geplaatst: 19 oktober 2022 - 12:01

Aangepast: 29 december 2022 - 13:35

Daan Doedens

De crosstrainer is een van de populairste fitnessapparaten voor thuis. En da’s niet zo gek. Met een crosstrainer kun je namelijk veel verschillende oefeningen doen. Je traint spiergroepen over je hele lichaam en werkt en passant aan je algehele conditie. Zit je eraan te denken een crosstrainer te kopen? Dat is een prima keuze, maar houd dan wel een paar dingen in de gaten.

Een crosstrainer is een apparaat dat is gebouwd voor een full-body workout, oftewel: je traint je hele lichaam ermee. Een crosstrainer bestaat uit twee planken waarop je staat. De planken zijn achter je verbonden met een ronddraaiend vliegwiel, en aan de voorkant aan twee hendels die je met je handen vasthoudt. Door een lopende beweging te maken, zowel met je armen als je benen, draai je het vliegwiel rond.

Spieren trainen met een crosstrainer

Een crosstrainer is ideaal voor thuis, omdat je bijna elke spiergroep in je lichaam ermee gebruikt. Je gebruikt je benen om de voetenplanken in beweging te krijgen, je armen, schouders en borst om de beweging over het dode punt heen te krijgen, en je rug- en buikspieren om jezelf in balans te houden. De meeste crosstrainers hebben een instelbare weerstand, zodat je de oefening zo zwaar kunt maken als je zelf wilt.

Een groep mensen in de sportschool op een crosstrainer

© Kzenon

Conditie trainen met een crosstrainer

Met een crosstrainer train je niet alleen je spieren, je werkt tegelijkertijd aan je conditie. De beweging die je maakt lijkt een beetje op een langlaufbeweging. Langlaufen is een ontzettend zware sport, en beoefenaars hebben doorgaans een uitstekende conditie. Omdat je veel spieren tegelijkertijd gebruikt, heeft je lichaam veel meer zuurstof nodig dan normaal. Je longen moeten harder werken om genoeg zuurstof op te nemen en je hart moet harder pompen om die zuurstof naar je spieren te krijgen.

Vet verbranden met een crosstrainer

Zoals bij veel cardio-apparaten is ook de crosstrainer geschikt om vet te verbranden. Ideaal dus als je niet alleen sterkere spieren en een goede conditie wilt, maar ook nog eens een paar kilo wil afvallen. Als dat je doel is, houd dan rekening met de intensiteit. Vetverbranding doe je het best als je langere tijd op een iets lagere intensiteit traint. Met een crosstrainer kan dat perfect: zet de weerstand wat omlaag en houd een wat trager ritme aan. Al na een paar trainingen kun je behoorlijk wat verschil merken.

Vrouw op crosstrainer

© " "

De ideale oplossing?

Een crosstrainer is de ideale oplossing als je weinig tijd of zin hebt om naar de sportschool te gaan. Je traint zo'n beetje elke relevante spiergroep, werkt aan je conditie en raakt gewicht kwijt, allemaal tegelijk. Een crosstrainer is bovendien weinig blessuregevoelig: je hoeft geen harde klappen op te vangen met je enkels en knieën, zoals bij bijvoorbeeld hardlopen wel het geval is. Een paar keer per week op de crosstrainer zorgt voor sterkere spieren, een gezonde hart-longfunctie en minder overtollig vet.

Crosstrainer kopen

Ben je overtuigd? Houd dan wel even in je achterhoofd dat een crosstrainer een flinke investering kan zijn. Er zijn natuurlijk verschillende prijsklassen, maar goedkopere modellen beginnen zo rond de 500 euro. Goedkopere modellen hebben vaak geen voetsteunen, maar een soort pedalen, wat voor lang gebruik niet ideaal is. Duurdere modellen, van zo’n 1500 euro of meer, hebben vaak extra functies: denk aan een scherm waarop je je progressie kunt bekijken of een draadloze verbinding met je eigen gezondheids-app.

Qua oefeningen die je kunt doen verschillen de modellen uit diverse prijsklassen weinig van elkaar, dus als je die extra functies allemaal niet belangrijk vindt, kun je prima voor een wat goedkoper model gaan.

Bekijk hier welke crosstrainers Bol.com verkoopt of vergelijk hier prijzen van crosstrainers op Kieskeurig.nl!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000