Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling
Uitgekeken op je huis of behoefte aan een frisse wind of zelfs orkaan door je interieur? Alleen al door je woonkamer of slaapkamer anders in te delen, voelt het huis vaak helemaal als nieuw. Een stuk goedkoper dan verhuizen - en heel makkelijk om zelf te doen. Zeker met de handige tips en tools die we voor je hebben verzameld.
In dit artikel lees je:
- Met welke zaken je rekening moet houden
- Hoe je een interne verhuizing kunt voorbereiden
- Welke online tools je kunt gebruiken voor een plattegrond Misschien ook interessant voor jou: Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis.
Eerst denken, dan doen
Zoals bij wel meer klussen in huis, geldt ook bij het opnieuw indelen van een ruimte dat het altijd meer tijd kost dan je van tevoren dacht. Even de bank verschuiven leidt al snel tot een hele volksverhuizing en voor je het weet zit je midden tussen de puinhopen en had je eigenlijk al ergens anders moeten zijn. Zorg daarom voor een goede voorbereiding (we vertellen je zo wat je kunt voorbereiden). Dat scheelt niet alleen tijd, maar ook een hoop energie bij de uiteindelijke uitvoering. En wie weet blijkt het toch slimmer om wat hulptroepen in te schakelen.
©2ragon - stock.adobe.com
Je wensenlijstje en zaken om rekening mee te houden
Natuurlijk heb je rekening te houden met het aantal vierkante meters en met de vorm van de kamer. Het kan zomaar zijn dat de lichtinval ook vraagt om een bepaalde indeling. Omdat je toch liever eet in het zonnetje of leest bij het raam bijvoorbeeld. Ook veranderende omstandigheden zoals gezinsuitbreiding of vaker thuiswerken dan voorheen kunnen goede redenen zijn voor een middagje meubels schuiven.
Neem voor je begint met de metamorfose daarom even dit lijstje door:
🏠 Hoe zit het met de ligging en de lichtinval in de ruimte? Een kamer op het noorden is een een stuk donkerder dan eentje op het zuiden. Bedenk dus eerst goed waar je graag zit, slaapt of werkt (afhankelijk van het doel van je kamer).
🏠 Houd rekening een goede doorloop. Oftewel: zorg ervoor dat je in een vloeiende beweging van a naar b komt en dus niet alleen slalommend de keuken kunt bereiken. Let ook op voldoende ruimte rondom meubels, zodat je niet voortdurend bijna in botsing met meubels, muren en huisgenoten komt. Zo is het handig als je in een slaapkamer minimaal 50 centimeter rondom het bed vrij hebt en bij een eettafel zeker 60 centimeter vrijhoudt voor achteruit schuivende stoelen. Een handig boekje waarin al deze maten, verhoudingen en het hoe en waarom worden uitgelegd is De Menselijke Maat.
🏠 Goede zichtlijnen - we hebben het dan over het uitzicht vanaf een bepaald punt in huis - zorgen voor vrij en opgeruimd gevoel. Wanneer je van de ene kamer in de andere kamer kunt kijken zonder dat het zicht wordt belemmerd door een hoog meubel, lijkt de kamer langer en groter. Ook zicht naar buiten geeft lucht aan de ruimte.
🏠 Niets lelijker dan een wirwar aan snoeren of een metronetwerk aan kabelgootjes op het plafond. Soms zou je wel graag de keukentafel of televisie ergens anders willen, maar zit je toch vast aan de plek van de lichtpunten of kabels. Vraag je altijd af of het er echt mooier van wordt. Toch verplaatsen? Kies dan eens geen hanglampen boven de tafel, maar een mooie wandlamp of staande lamp met een lang armatuur, zodat de tafel toch goed verlicht wordt. Weerhouden de tv en vooral de kabels en mediabox je van het kiezen voor een andere opstelling? Bedenk dan in hoeverre je nog naar de traditionele televisiezenders kijkt of dat dit misschien het moment is om afscheid te nemen van je kabelaanbieder. En misschien kun je beter een draadloze speaker gebruiken dan die ouderwetse stereotoren.
🏠 Wat wil je echt anders? Wat levert de meeste irritatie of in ieder geval ontevredenheid op in de huidige situatie? Misschien struikel je altijd over die ene stoelpoot of zit je veel te ver van de televisie (check hier de beste afstand tot de beeldbuis)? Of breng je de meeste tijd door aan de eettafel in plaats van op de bank en is omdraaien van de indeling eigenlijk veel logischer?
🏠 Ten slotte: wat is er overbodig in de woonkamer, slaapkamer of keuken en hoeft in de nieuwe indeling niet meer terug te komen? We noemen het zoveelste krukje of bijzettafeltje en die poef waar nooit iemand op zit. Vlieg als een Marie Kondo door je huis en maak de kringloop of studerende neef blij met jouw overbodige meubels. Dat schept ineens heel wat ruimte!
Een plattegrond maken op papier
Er zijn online een aantal handige online tools en apps waarmee je een ruimte kunt indelen, maar begin altijd met het schetsen op papier. Op deze manier kun je een aantal variaties snel uitproberen en kost het minder tijd dan dat je dit allemaal online doet. Gebruik voor het schetsen ruitjespapier, potlood en liniaal en houd een gum in de aanslag voor als je uitschiet.
Met een rolmaat of afstandsmeter met laser neem je de maten van de kamer en meubels op en deze teken je op schaal op het papier. Heb je een iPhone met iOS 12 of hoger dan heb je de app Meten, dan kun je hiermee ook snel de maten van de kamer opnemen. Reken voor elke meter bijvoorbeeld 2 hokjes op je papier of schaf een schaalliniaal aan als je dat handiger vindt.
Probeer zo veel mogelijk indelingen uit en maak van de beste opties ook een foto, altijd handig wanneer je stapels schetsen hebt gemaakt en door de bomen het bos niet meer ziet. Met de top 3 (of meer als je zin en tijd hebt) ga je online aan de slag.
©pbardocz - stock.adobe.com
Apps en tools voor het inrichten van een ruimte
Heeft al dat schetsen en schuiven op papier de stylist in jouw aangewakkerd? Dan wordt het pas echt leuk als je je ideeën in 3D tot leven ziet komen. Je kunt hiervoor met een aantal tools - de een makkelijker dan de ander - aan de slag. Trek er wel wat tijd voor uit, ook als je het vaker hebt gedaan, want je kunt er zo een avond of langer zoet mee zijn.
Roomstyler: een toegankelijke gratis tool die je vrij snel door hebt, je vindt er ook handige video’s als je nog wat hulp of inspiratie kunt gebruiken. Binnen Roomstyler kun je gebruikmaken van een enorme bibliotheek met meubels waarvan je de afmetingen kunt aanpassen aan jouw eigen stoelen, bank of tafel.
Floorplanner: een gratis online tool waarmee je tekeningen in 2D en 3D kunt maken van een ruimte. Het vergt even oefening, maar daarna kun je al snel aan de slag en zie je hoeveel er mogelijk is. Tip: heb je de bouwtekeningen van je huis en dus van de kamer die wilt aanpakken, dan kun je deze in Floorplanner inladen en overtrekken. Zo heb je in een papier minuten de basis klaar en kun je gaan inrichten.
Homestyler: een app en online tool voor pro’s en amateurs waarmee je een plattegrond maakt en meubels en accessoires toevoegt. Als je helemaal tevreden bent, kun je virtueel door het ontwerp wandelen en je ontwerp van alle kanten bekijken.
Ikea-planners: met de verschillende online ontwerptools van Ikea kun je iedere ruimte in huis aanpakken, van keuken tot werkkamer. Het werkt eenvoudig en is gratis, je bent alleen wel beperkt tot gebruik van Ikea-meubilair. Was je toch al van plan te gaan shoppen bij deze Zweedse winkel? Dan rolt er na je ontwerp een handig boodschappenlijstje uit.
SketchUp: dé tool voor het indelen van een kamer, al is het geen eenvoudige. Er zijn veel SketchUp tutorials op YouTube te vinden waarmee je een heel eind komt, maar het vergt zeker wat tijd en geduld. Waarschuwing: heb je het ontwerpprogramma eenmaal in de vingers, dan kun je er maar moeilijk van loskomen. SketchUp is niet gratis, maar je kunt het wel 30 dagen kosteloos uitproberen.
Schuiven zonder strepen
Is je ontwerp definitief en mag je eindelijk gaan schuiven van jezelf? Let er dan bij het verplaatsen van de meubels op dat je je vloer heel houdt, het is zonde als je op de houten vloer de hele verhuisroute van de bank of tafel kunt terugzien. Drie handige tips:
Optillen is beter dan schuiven, vraag dus hulp bij de metamorfose.
Toch alleen aan de slag of is het meubel loeizwaar en dus niet te tillen? Moffel dan een verhuisdeken, dekbed of dik plaid onder die tafel of kast en schuif met beleid.
Omdat dit waarschijnlijk niet de laatste restyling van de ruimte is: plak onder al het meubilair meteen meubelviltjes.