Wat is de garantie op een cv-ketel?

© PXimport

Wat is de garantie op een cv-ketel?

Geplaatst: 29 september 2020 - 06:22

Aangepast: 23 april 2024 - 07:49

Redactie ID.nl

Net zoals bij de aanschaf van ieder nieuw product, heb je ook bij een kersverse cv-ketel recht op garantie. Verwarmingsinstallaties hebben een lange levensverwachting. Als consument mag je dan ook een behoorlijke garantietermijn verwachten. Dat is dan ook bij verwarmingsproducten van de meeste bekende fabrikanten het geval, al geldt het helaas niet voor alle onderdelen. Het scheelt nogal hoeveel garantie een producent van verwarmingsapparatuur geeft. Zo biedt het ene merk een garantietermijn van slechts twee jaar vanaf de installatiedatum, terwijl een enkel merk maar liefst acht jaar garantie belooft. Andere merken zitten er precies tussenin en geven vijf jaar garantie. Voor het verzilveren van de maximale garantietermijn dienen klanten hun product meestal binnen een bepaalde periode na de installatiedatum te registreren. Vaak is het ook mogelijk om tegen betaling extra garantie bij te kopen.

Wat valt er onder de garantie?

Nuttig om te weten is wat er wel en niet onder de garantie valt. Zo zit er op slijtgevoelige onderdelen doorgaans minder of zelfs helemaal geen garantie. Op onderdelen die normaal gesproken lang meegaan, zit juist weer langer garantie. De meeste merken bieden bijvoorbeeld tien of maar liefst vijftien jaar garantie op de warmtewisselaar. Is er een reparatie noodzakelijk van een onderdeel dat onder de fabrieksgarantie valt? Het vervangende onderdeel is voor rekening van de producent. Dat geldt overigens niet voor de montage en voorrijkosten. De garantieafhandeling verloopt doorgaans via de cv-installateur. Heb je een onderhoudscontract afgesloten, dan heb je voor de reparatie in elk geval niet te maken met extra kosten.

Check de garantievoorwaarden

Iedere fabrikant van verwarmingsketels hanteert weer andere garantievoorwaarden. Het is verstandig om die even door te nemen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo vervalt bij de meeste fabrikanten het recht op garantie wanneer de cv-installatie niet jaarlijks door een erkende verwarmingsspecialist wordt nagekeken. Verder komt ook bij het gebruik van verkeerde materialen de garantietermijn te vervallen, zoals onjuiste leidingen en koppelingen.

Aflevergarantie installateur

Naast fabrieksgarantie heb je als eigenaar van een nieuwe cv-ketel ook recht op aflevergarantie door de installateur. Deze termijn bedraagt altijd zes maanden. Is er iets niet correct aangesloten of is er sprake van een ander montageprobleem? Het installatiebedrijf is wettelijk verplicht om de fouten te herstellen.

Meer artikelen over cv-ketels

Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten