Zo maak je een herstelstation in Windows 10

© PXimport

Zo maak je een herstelstation in Windows 10

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 maart 2016 - 08:32

Aangepast: 14 december 2022 - 12:08

Redactie

Windows is een stuk stabieler dan een paar jaar geleden. Toch kan het nog altijd zo zijn dat Windows om wat voor reden dan ook niet meer wil starten. Wat doe je dan? Een herstelstation maken op een usb-stick is een oplossing.

Eerder heb je op deze website kunnen lezen hoe je Windows 10 opstart in veilige modus. Dat is handig als bepaalde onderdelen van Windows niet meer werken en je wilt dat herstellen. Maar het kan dus ook zo zijn dat Windows zo erg beschadigd is dat het besturingssysteem helemaal niet meer wil starten. Lees ook: Veilig en snel een dubbele back-up maken.

In dat soort gevallen zul je blij zijn als je een herstelstation gemaakt hebt. Overigens, lees je dit op het moment dat Windows al om zeep is, bedenk dat dat je ook een herstelstation kunt maken op het systeem van iemand anders, en die vervolgens op je eigen pc kunt gebruiken.

Een herstelstation maken

Een herstelstation maken in Windows is heel eenvoudig. Zorg ervoor dat je een lege usb-stick bij de hand hebt van tenminste 8 GB. Usb? Doen we dat niet meer met een dvd? Technisch gezien kan dat wel, maar in verhouding zijn usb-sticks tegenwoordig veel goedkoper en ze passen ook nog eens in je broekzak. Klik nu op Start en typ vervolgens Herstel. Klik op de optie die wordt gevonden (Herstel in Configuratiescherm).

© PXimport

Maak een herstelstation. Je zult jezelf dankbaar zijn als je hem ooit nodig hebt.

In het venster dat verschijnt zie je direct bovenaan de optie die je moet hebben: Een herstelstation maken. Er wordt vervolgens gevraagd of Recovery Media Creator wijzigingen aan je systeem mag aanbrengen. Het antwoord daarop is Ja. Er verschijnt nu een venster, waarin je klikt op Volgende. Windows zal nu eerst een scan uitvoeren, dit kan een aantal minuten duren.

Windows opnieuw installeren

Vervolgens geeft Windows aan welke stations je kunt gebruiken als herstelstation. Daarbij krijg je wel direct de waarschuwing dat alle inhoud op het station (in dit geval dus de usb-stick) zal worden verwijderd. Klik op Maken om het proces in werking te zetten. Windows zal nu eventuele inhoud van de usb-stick wissen en daar de systeembestanden van Windows op installeren.

Wanneer dat gereed is, kun je met de usb-stick Windows opstarten zelfs als Windows op je pc geen teken van leven meer geeft. In het ergste geval kun je het herstelstation gebruiken om Windows helemaal opnieuw te installeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000