© PXimport

WatchOS 6: eindelijk zelfstandig

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 3 juni 2019 - 15:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Tijdens de WWDC 2019 heeft Apple watchOS 6 aangekondigd. En hoewel daar van tevoren weinig bekend over was, had Apple heel wat te onthullen. De belangrijkste ontwikkeling is dat het horloge steeds zelfstandiger wordt, en de iPhone bijna helemaal niet meer nodig heeft om te functioneren.

Het eerste dat Apple aankondigde bij het bespreken van watchOS 6 is een flinke hoeveelheid nieuwe wijzerplaten. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar aangezien we voor deze wijzerplaten nog altijd overgeleverd zijn aan wat Apple zelf lanceert, is het altijd een welkome vernieuwing.

Nieuwe apps

Naast een aantal technische vernieuwingen, zoals Taptic Chimes, waarmee je elk uur of half uur je horloge tactile feedback kunt laten geven, komt watchOS 6 ook met een flink aantal nieuwe apps. Zo is er een nieuwe app voor audiobooks, voor dictafoon en een rekenmachine. Opvallend was dat laatstegenoemde een luid applaus liet losbarsten tijdens WWDC, maar in alle eerlijkheid lijkt ons zo'n kleine rekenmachine helemaal niet handig. Wat we wél handig vinden, is dat deze rekenmachine-app een ingebouwde functie heeft voor het berekenen van fooien, ook al zijn die hier in Nederland wat minder standaard dan in de Verenigde Staten.

Zelfstandig

We gaven al even aan dat de nadruk ligt op het loskoppelen van het horloge van de iPhone. Dit betekent dat steeds minder apps een zogeheten companion app op de iPhone nodig hebben. Daarnaast brengt Apple nu ook de App Store zélf naar de Apple Watch. Een fijne ontwikkeling, want het is gewoon niet zo praktisch om je iPhone te moeten pakken om een app te installeren op je Apple Watch. Immers, een smart watch zou je leven eenvoudiger moeten maken, niet complexer.

Gezondheid

De trend die we in de afgelopen jaren hebben gezien, waarbij de nadruk steeds meer ligt op gezondheid, zet zich ook in watchOS 6 voort. Zo valt er veel meer te meten, niet alleen op korte termijn, maar vooral ook in trends op de lange termijn, om veranderingen in je leefstijl te kunnen detecteren. Gezondheid is natuurlijk niet alleen maar sporten, maar wordt ook beïnvloed door andere zaken, zoals hard geluid. Ook dit kan je Apple Watch nu meten, en aan de bel trekken wanneer het geluid te hard staat.

En, last but not least, Apple heeft een functie toegevoegd waarmee vrouwen hun cyclus kunnen bijhouden. Heel origineel is dat overigens niet, andere fabrikanten, zoals Garmin, hebben een gelijksoortige functie op hun horloges.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000