Waar moet je op letten als je een hoofdtelefoon koopt?

© PXimport

Waar moet je op letten als je een hoofdtelefoon koopt?

Geplaatst: 21 oktober 2015 - 05:24

Aangepast: 14 december 2022 - 15:13

Chwhynny Overbeeke

Als je van plan bent om een nieuwe hoofdtelefoon aan te schaffen, is er een aantal dingen waar je op moet letten. Natuurlijk is de geluidskwaliteit van belang, maar hier gaan we in op een aantal dingen die misschien wat minder voor de hand liggen.

Om te beginnen moet je bedenken in wat voor situaties je de hoofdtelefoon voornamelijk zult gaan gebruiken. Het is van belang dat je, voordat je zomaar naar de best presterende hoofdtelefoons gaat zoeken, er goed over nadenkt waarvoor je de hoofdtelefoon wilt gaan gebruiken en wat je van het apparaat verwacht. Lees ook: Teufel Real Z - Voor de audiofiel met smartphone.

Onderweg

Als je meestal op het openbaar vervoer naar muziek luistert, is het een goed idee om een gesloten hoofdtelefoon te kiezen die over het oor heen zit, omdat je hiermee minder last van omgevingsgeluiden hebt en bovendien anderen minder gauw stoort met jouw muziek.

Natuurlijk wil je onderweg ook niet al te veel gewicht meezeulen, dus kies voor een licht model dat comfortabel zit, ook wanneer je op een drukke trein staat te duwen en te trekken.

Wil je liever dat je hoofdtelefoon minder ruimte inneemt zodat je hem gemakkelijk in je tas kunt doen? Overweeg dan oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst, omdat deze omgevingsgeluiden beter blokkeren dan gewone oordopjes.

Tijdens het sporten

Wil je je hoofdtelefoon vooral gebruiken tijdens het sporten, dan kun je het beste oordopjes kiezen in plaats van een echte hoofdtelefoon, omdat die minder gauw afvallen of vervelend gaan zitten als je beweegt. Je kunt kiezen tussen oordopjes die in de oorschelp geplaatst worden en oordopjes die in de gehoorgang worden geplaatst.

 

© PXimport

De draadloze Bragi Dash smart oordopjes.

De eerste zijn vaak goedkoper, terwijl de tweede meestal een beter geluid geven en omgevingsgeluiden beter blokkeren. Bovendien vallen oordopjes die in de gehoorgang geplaatst worden minder gauw uit je oor, wat een voordeel is als je graag rent.

Bedenk ook dat je tijdens het sporten flink kunt zweten, dus kies iets dat comfortabel zit en dat niet halverwege je workout gaat irriteren of jeuken.

Er zijn binnenkort ook degelijke volledig draadloze oordopjes verkrijgbaar. Deze zijn extra handig als je bijvoorbeeld tijdens het fietsen of rennen niet steeds met een vervelende kabel wilt komen te zitten. Er zijn al draadloze oordopjes te koop, maar hoewel er geen kabel naar je telefoon gaat, zijn de twee dopjes zijn toch nog aan elkaar verbonden door midden van een kabel.

Als je echt een fitnessfanaat bent, kun je zelfs oordopjes met een hartslagmeter erin kopen. Binnenkort komt er een draadloze smart hoofdtelefoon op de markt die ook als stappenteller en fitnesstracker dient.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten