Vanaf 2018 keuzevrijheid in type router bij telecomabonnement

© CIDimport

Vanaf 2018 keuzevrijheid in type router bij telecomabonnement

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 december 2017 - 09:34

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:27

Redactie

Vanaf medio 2018 krijgen consumenten de vrijheid om zelf een router, modem of tv-ontvanger te kiezen als ze een nieuw abonnement afsluiten. Nu krijgen ze standaard een door de provider aangewezen model, maar dat gaat binnenkort dus veranderen.

Als je nu een abonnement afsluit bij een telecomprovider, bijvoorbeeld voor een vast internetabonnement met digitale televisie, ben je afhankelijk van de apparatuur die door die provider wordt geleverd. Vanaf medio 2018 mag een consument echter zelf bepalen of ze de hardware van de aanbieder wil afnemen, of zelf apparatuur aanschaft.

Meer concurrentie

Het kabinet wil dat er op deze manier meer concurrentie ontstaat tussen alle internetproviders. Als een nieuwe klant bijvoorbeeld al een router heeft die eenvoudig met het netwerk van de nieuwe provider gebruikt kan worden, zou een klant korting op het abonnement kunnen krijgen. Volgens Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken behoort een router, modem of tv-ontvanger tot een privénetwerk. Daarom zouden klanten dus ook zelf mogen bepalen welke apparaatuur daar voor wordt gebruiken. 

Problemen

Providers bieden nu echter apparatuur aan die specifiek is geconfigureerd voor de internetdienst waar ze voor worden geleverd. De kans is groot dat consumenten die een nieuw abonnement afsluiten, maar geen gebruik maken van de hardware die door de provider wordt geleverd, tegen configuratie- en verbindingsproblemen zullen aanlopen. Zo levert Telfort bijvoorbeeld speciale tv-kastjes, die niet zullen werken met een tv-abonnementsdienst van Ziggo en andersom. Ook zijn de meeste routers al van tevoren geconfigureerd zodat ze direct werken bij het aansluiten op de verbinding.

Updates

Daarnaast rollen internetaanbieders op regelmatige basis updates uit voor de door hen gecertificeerde apparatuur, zoals beveiligings- en prestatieupdates. Die updates gelden dan niet als een klant ervoor kiest om een eigen router of tv-kastje te gebruiken. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000