Spotify Curators: wat is dit en wat heb je eraan?

© PXimport

Spotify Curators: wat is dit en wat heb je eraan?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 4 juni 2022 - 11:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:32

Wesley Akkerman

Spotify kennen we als de grootste muziekstreamingdienst van dit moment. Of het de beste dienst is, dat is een tweede. Het bedrijf probeert er in elk geval veel aan te doen om je als abonnee aan te houden. Spotify Curators is het nieuwste wapenfeit, maar wat is dit en wat heb je eraan?

De muziekstreamingdienst Spotify probeert je op verschillende manieren nieuwe muziek te laten ontdekken. Soms kom je gewoon toffe afspeellijsten tegen in je overzicht, die gebaseerd zijn op je luistergedrag. En met Discover Weekly ontdek je nieuwe muziek in een afspeellijst waarvan het aanbod altijd veranderd. 

Echter, al die muziek wordt beheerd en gecureerd door het algoritme van Spotify. Als menselijke gebruiker merk je soms dat de persoonlijke touch een beetje mist. Dat gemis wil het bedrijf nu opvangen met Spotify Curators.

© CIDimport

Wat is Spotify Curators?

Spotify Curators is een nieuwe test van het bedrijf, waar luisteraars zelf aan de knoppen zitten. Verschillende luisteraars krijgen nu de kans zelf afspeellijsten te maken die vervolgens door Spotify gepusht worden. In die lijsten tref je muziek aan die overlappen met je eigen interesse. Natuurlijk kan het zijn dat er liedjes tussen staan die je al kent, maar de kans is groot dat je iets nieuws ontdekt. Niet iedereen kan dergelijke lijsten maken, overigens. Momenteel is die eer weggelegd voor enkele “populaire gebruikers en influencers”.

Het idee achter de unieke lijsten is dat gebruikers dus op een nieuwe manier in aanraking komen met muziek die ze niet kennen. Een algoritme kan op basis van allerlei wiskundige factoren bepalen waarom een bepaald nummer in een specifieke lijst hoort. Maar muziek is natuurlijk ook gevoel en emotie en daar kunnen alleen andere menselijke gebruikers mee overweg. Afspeellijsten kunnen zodoende persoonlijker gemaakt worden. Lijstmakers kunnen bepaalde vibes hanteren, waar computers en algoritmes simpelweg niet aan kunnen tippen.

Mens versus algoritme

Bovendien weten computers wellicht niet welke hits er uit de jaren ’00 missen in die algemene lijstjes. De meeste hits kennen we nu wel; maar soms mis je net een nummer dat destijds heel hip was. En menselijke lijstenmakers kunnen die nummers opsporen en toevoegen aan afspeellijsten. Daarmee kunnen ze de sfeer van een specifieke muziekperiode waarschijnlijk veel beter vastleggen dan een algoritme kan. Spotify Curators wordt getest in enkele landen wereldwijd, maar het bedrijf laat helaas niet weten in welke landen precies.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000