Solu: Cloudopslag meets Fins design

© PXimport

Solu: Cloudopslag meets Fins design

Geplaatst: 10 november 2015 - 08:12

Aangepast: 23 april 2024 - 06:28

Lub Snoek

Het Finse bedrijf Solu heeft deze week zijn nieuwe pocket-pc aangekondigd, genoemd naar de fabrikant zelf: Solu. Hiermee zegt Solu de strijd aan te willen gaan met reuzen als Apple en Microsoft. Door het ontwikkelen van een "uniek besturingssysteem", dat volledig gebaseerd is op online opslag, hoeven gebruikers volgens de ontwikkelaars zich geen zorgen meer te maken over geheugen en back-ups.

Volgens Solu maakt de mini-pc voornamelijk gebruik van de cloud, waar iedere gebruiker vele GB's op kwijt kan. De opgeslagen data wordt versleuteld en opgeslagen op een beveiligde locatie om de privacy van de gebruiker te garanderen. Zo claimt Solu. Het gebruik van de pocket-pc is gekoppeld aan een abonnementsdienst, waarbij gebruikers voor zo'n 20 dollar per maand onbeperkt toegang hebben tot applicaties en opslag. Lees ook: Acer Revo Build hands-on - Modulaire mini-pc met Windows 10.

De pocket-pc kan worden gebruikt als stand-alone-pc of worden aangesloten op een beeldscherm en toetsenbord, in welk geval de Solu zelf gebruikt kan worden als touchpad voor navigatie in het besturingssysteem.

 

© PXimport

Zo groot als een onderzetter

Hoewel het apparaat slechts 10 x 10cm is, en dus eerder het formaat heeft van een onderzetter voor je koffie, huist er volgens ontwikkelaar Kristoffer Lawson verrassend goede hardware onder de houten behuizing: "Een krachtige 2.3 GHz processor, een sterke batterij en een zeer competente wi-fi module", aldus Lawson.

De interface van Solu is totaal anders dan we gewend zijn van Apple of Microsoft. Waar andere besturingssystemen je bestanden vooral statistisch ordenen, toont Solu de inhoud van de pc in bubbels die met elkaar in verbinding staan met draden. Volgens Lawson komen er geen schermen, geen menu's en geen iconen in de interface terug.

 

© PXimport

Naast de cloud kan de pocket-pc ook offline worden gebruikt. De Solu heeft zelf een flash-opslag van 32 GB. Mocht het apparaat vervolgens contact maken met internet, dan wordt alle data automatisch opgeslagen in de cloud.

Solu naast Facebook en Google

Aan ambitie ontbreekt het Kristoffer Lawson niet. In een interview met The Guardian haalt hij een voorspelling aan van kapitalist Fred Wilson die beweert dat 2020 vooral beheerst zal worden door drie tech-bedrijven; Facebook, Google en een derde partij, maar niet Apple. "Wij zien Solu in deze top drie", zegt Lawson.

 

© PXimport

De prijs van de Solu pocket-pc begint bij 349 euro en de release staat gepland voor het voorjaar van 2016. Het Kickstarter-project heeft inmiddels zijn doel van 200.000 dollar behaald. Ben jij klaar voor een mini-pc die volledig in de cloud draait? Laat het weten in de comments!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten