Smartwatch: goedkoper alternatief voor de sportschool?

© PXimport

Smartwatch: goedkoper alternatief voor de sportschool?

Geplaatst: 17 december 2018 - 07:10

Aangepast: 14 december 2022 - 13:36

Justin Doornekamp

De ontwikkeling van slimme horloges staat niet stil en sommige exemplaren hebben zich al ontpopt tot personal trainer. Toch ben je aardig wat geld kwijt als je een goede smartwatch wilt kopen, waardoor de vraagt rijst of je niet beter uit bent met een abonnement op de sportschool of het inschakelen van een echte personal trainer.

De mogelijkheden van een smartwatch op het gebied van sport, zijn oneindig. Je kunt informatie krijgen over je hartslag, het aantal stappen dat je gezet hebt op een dag en veel meer. Ga je echt sporten, dan kun je realtime informatie krijgen over snelheid, tempo, afstand en verbrande calorieën. Zo wordt het in een handomdraai mogelijk om een sportschema op te stellen die geheel bij jou past en bovendien meerdere sporten tegelijk behelst, terwijl je met een échte personal trainer vaak alleen in de sportschool zit of in het zwembad ligt.

Prijs

Wil je een goede smartwatch, met een compleet aanbod aan sportmogelijkheden, dan ben je ongeveer ruim driehonderd euro kwijt of meer. Zo is de Garmin Vivoactive 3 Music bijvoorbeeld €315. Wil je een goede integratie met je iPhone dan kom je terecht bij de Apple Watch. Voor de Watch Series 4 ben je €459 kwijt.

De kosten voor een personal trainer kunnen evenwel ook flink oplopen. Reken al snel op een tarief van minimaal €40 per uur. Ongeveer 8 uur sporten met je smartwatch en je hebt dit bedrag er al uit.

beste smartwatch

© PXimport

Naar de sportschool

Bij de bekende sportschoolketens betaal je circa €20 per maand om te kunnen sporten. Een snelle rekensom laat zien dat je ruim zestien maanden moet sporten om het bedrag van je sporthorloge van ruim driehonderd euro eruit te halen.

Dan heb je natuurlijk bij de meeste sportscholen nog geen personal trainer en kun je vaak alleen maar fitnessen. Uitzonderingen daargelaten, kun je dus bijvoorbeeld niet zwemmen, wat met diverse slimme sporthorloges wel mogelijk is. Hardlopen en fietsen doe je wellicht ook liever buiten.

Sommige uitbaters van fitnessclubs bieden via een applicatie op je telefoon alsnog een digitale coach aan. Je kunt in dergelijke apps virtuele groepslessen volgen, oefeningen bekijken, trainingsschema’s volgen en je voeding bijhouden. Bovendien kun je bij vragen terecht bij een online coach. Bij Basic-Fit betaal je hier bijvoorbeeld €4,99 per maand voor.

Conclusie

Motivatie is de sleutel, om fit te worden en fit te blijven. Een sportschoolabonnementje nog altijd toegankelijker dan een smartwatch. Op langere termijn is een smartwatch in principe een goedkopere betere investering. Maar natuurlijk is het niet of - of, wie echt het beste uit zichzelf wilt halen beschikt natuurlijk over beide.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000