Samsung Portable SSD T7 Touch - Snelle en veilige opslag

© PXimport

Samsung Portable SSD T7 Touch - Snelle en veilige opslag

Geplaatst: 21 januari 2020 - 14:00

Aangepast: 24 november 2022 - 13:48

Jeroen Boer

De ssd heeft de harde schijf inmiddels verdrongen als het opslagmedium in pc’s. Ook als externe schijf biedt de ssd veel voordelen: klein, energiezuinig en schokbestendig. Daarbij zijn veel ssd’s ook nog eens voorzien van encryptie. Samsung combineert al die eigenschappen in hun nieuwe Samsung Portable SSD T7 Touch.

De behuizing van de Portable SSD T7 Touch is gemaakt van aluminium en is er in een zwarte of zilveren variant. Wij hebben de zwarte variant getest. Met een afmeting van 8,5 x 5,7 x 0,8 cm is de T7 Touch een centimeter langer dan zijn voorganger. Wel is de behuizing wat dunner. Naast de ssd vind je een usb-c- en een usb-a-aansluitkabel in de verpakking. Deze zijn met een lengte van 40 centimeter niet heel lang.

Het eerste dat opvalt is dat er op de behuizing een vierkante vingerafdrukscanner geplaatst is . Fraai is dat deze net als de behuizing zwart of zilver is. De ring rondom de vingerafdrukscanner bevat vier afzonderlijke leds en doet dienst als statusled. Bij schijfactiviteit lichten de vier zijden van het vierkantje omstebeurt op alsof het een ronddraaiende ring is. Als er 10 seconden geen schijfactiviteit is, gaan de leds uit.

© PXimport

De ssd is voorzien van een usb-c-poort die gebruik maakt van usb 3.2 Gen2 dat een maximale overdracht van 10 Gbit/s biedt. De opgegeven lees- en schrijfsnelheid van de T7 Touch bedraagt 1050 en 1000 MB/s. Voorganger Portable SSD T5 was eveneens voorzien van een Gen2-usb-aansluiting, maar bood overdrachtssnelheden van maximaal 540 MB/s omdat de gebruikte sata-ssd simpelweg niet sneller kon. De T7 Touch maakt gebruik van een nvme-ssd waardoor de usb-interface volledig gebruikt kan worden.

© PXimport

Nvme-ssd

De Portable SSD T7 Touch maakt gebruik van een nvme-ssd, maar dat is anders dan je wellicht zou verwachten geen los m.2-exemplaar. De vorige variant, de Portable SSD T5, bevatte immers een losse mSata-ssd die aangesloten was op een bordje dat de omzetting naar usb verzorgde. En in topmodel Portable SSD X5 met Thunderbolt 3-interface was op een vergelijkbare manier een m.2-ssd geplaatst. In de T7 Touch wordt intern geen losse ssd gebruikt, alle chips voor zowel de ssd als de usb-controller zijn op dezelfde printplaat geplaatst. Dat maakt voor het gebruik natuurlijk niet uit, maar laat wel zien dat de portable ssd echt een volwaardig product is geworden.

Vingerafdrukscanner

De T7 heeft niet voor niets Touch in de naam want de opvallendste vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger is een vingerafdrukscanner op de behuizing. Vanuit de verpakking is de ssd onbeveiligd en vind je de software voor Windows en macOS op de schijf. Naast de software voor Windows is er ook een Android-app. Je kunt de ssd op een Android-telefoon met usb-c-aansluiting met de meegeleverde kabel direct aansluiten.

Via de software kun je de encryptie voor de ssd inschakelen. Dat kan net als bij zijn voorganger met een wachtwoord. Nieuw is de mogelijkheid om ook één of meerdere vingerafdrukken toe te voegen. De ssd gebruikt vervolgens aes 256-bit hardware encryptie voor de versleuteling. Sla het wachtwoord overigens ergens veilig op. Hoewel je met je vingerafdruk eventueel bij je data kunt, heb je het wachtwoord nodig als je instellingen wilt wijzigen of de encryptie uit wilt schakelen. Je kunt helaas zelf geen factory reset uitvoeren om helemaal opnieuw te beginnen, daarvoor heb je de hulp van Samsung nodig. Overigens kan Samsung een wachtwoord niet herstellen, het enige dat kan is de ssd helemaal resetten waarna alle data verdwenen is.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Handig

Het ontgrendelen met een vingerafdruk heeft naast gemak nog een belangrijk voordeel: je kunt de schijf ook ontgrendelen op apparaten waarop je de software niet kunt installeren. Dat kan een pc zijn waarop je geen rechten hebt of die draait op een besturingssysteem waar geen software voor is. Het kan echter ook een totaal ander apparaat zijn zoals je spelcomputer of slimme televisie. Niet langer hoef je een (deel van) de ssd onbeveiligd te laten om hem met al je apparaten te gebruiken. Die handigheid valt of staat natuurlijk wel met een soepele herkenning van je vingerafdruk: je hebt er niets aan als je vingerafdruk niet herkend wordt. Een vingerafdruk wordt gelukkig snel herkend. Wanneer de versleuteling is ingeschakeld, knippert de ring rondom de vingerafdrukscanner. Dat knipperen stopt als de vingerafdruk herkend is waarna de led-ring even ronddraait.

Prestaties

We maken gebruik van een moderne laptop die voorzien is van een usb-c-aansluiting die Gen2-snelheden ondersteunt. De sequentiële lees- en schrijfsnelheid hebben we gemeten met CrystalDiskMark en bedraagt respectievelijk 1029,90 en 960,14 MB/s. Dat is iets langzamer dan de door Samsung opgegeven getallen, maar veel scheelt het niet en het is veel sneller dan de 540 MB/s van zijn voorloper.

We hebben de ssd ook gebenchmarkt met de PCMark 8 Storage-test die schijfactiviteit van echte programma’s gebruikt om de prestaties te bepalen als je de ssd wil gebruiken om programma’s op te installeren en te gebruiken. De score van 4926 punten komt overeen met die van een goede interne sata-ssd. Iets waar de score van 1042 punten die AS SSD Benchmark de ssd toekent ook op wijst.

Hoewel de usb-interface de kracht van een nvme-ssd wellicht niet helemaal tot zijn recht laat komen, is de T7 Touch zeker ook inzetbaar om programma’s vanaf te draaien. Het zijn echter vooral de typische taken waar je een externe schijf voor gebruikt waar de kracht van de T7 echt tot zijn recht komt. Bij het kopiëren van grote en veel bestanden zet de T7 prima snelheden neer.

© PXimport

Conclusie

Samsungs Portable SSD T5 was al een prima externe ssd, maar werd in prestaties geremd door de gebruikte mSata-ssd. De Gen2-usb-aansluiting kan sneller en met de Portable SSD T7 Touch is het Samsung gelukt om de volledige snelheid van de usb-interface te benutten. De vingerafdrukscanner is niet alleen handiger dan een wachtwoord, hij maakt het ook mogelijk om versleuteling te gebruiken in combinatie met apparaten waarop je Samsungs software niet mag of kunt installeren. Het enige kleine minpuntje is dat de behuizing iets groter is geworden dan de Portable SSD T5. Wellicht komt dat door de vingerafdrukscanner, iets dat we later dit jaar definitief weten als de normale Portable T7 zonder vingerafdrukscanner op de markt verschijnt.

9,0

ONS OORDEEL

Samsung Portable SSD T7 Touch

Pluspunten

Encryptie

Handige vingerafdrukbeveiliging

Stevige behuizing

Snel

Minpunten

Zelf geen reset uitvoeren

Korte kabels

Conclusie

**Prijs** €169,99, € 249,99, € 459,99 **Capaciteit** 500 GB, 1 TB of 2 TB **Interface** Usb 3.2 Gen2 (Usb-c-aansluiting) **Opgegeven snelheden** Leessnelheid 1050 MB/s, schrijfsnelheid 1000 MB/s **PCMark 8 Score** 4926 **AS SSD Score** 1042 **CrystalDiskMark Leessnelheid** 1029,9 en schrijfsnelheid 960,14 MB/s **Encryptie** AES 256-bit hardwareversleuteling **Afmetingen** 8,5 x 5,7 x 0,8 mm **Gewicht** 58 gram **Website** [www.samsung.nl](https://www.samsung.com/nl/memory-storage/all-memory-storage/?portable-ssd)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000