Ruimte vrijmaken op je Windows-partitie

© PXimport

Ruimte vrijmaken op je Windows-partitie

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 6 januari 2014 - 07:26

Aangepast: 24 november 2022 - 10:32

Redactie Computer!Totaal

De C-schijf is bijna vol, en je wilt snel wat ruimte vrijmaken. In dit artikel laten we zien hoe je ruimte vrijmaakt op de Windows-partitie en in applicaties, maar niet in je bibliotheken.

Als je Windows en datapartities gescheiden houdt (iets wat ik van harte aanbeveel), dan kun je door het advies hieronder te volgen flink wat ruimte vrijmaken op C: (de Windows partitie). Als je alles op één grote partitie opslaat zullen de adviezen nog steeds een verschil maken, maar minder dramatisch.

Voordat je iets anders doet, maak een herstelpunt aan. In Windows 7, klik op 'Start', of in Windows 8, ga naar de 'Search' charm. Typ vervolgens 'restore point', en selecteer 'Create a restore point' en volg de instructies op.

Opruimen

Laten we wat gaan opruimen. Ga naar de hoofddirectory van C: en zoek naar een map genaamd 'Windows.old'. Als die er is, kijk dan eens in de 'User' map in 'Windows.old' om te zien of er iets in staat wat je nodig hebt. Zo ja, verplaats de bestanden naar een geschikte map op een andere plek, zoals 'Documents'. Verwijder vervolgens 'Windows.old'.

© PXimport

Ga daarna naar 'Control Panel > Programs and Features' en zoek naar programma's die je niet langer gebruikt. Deïnstalleer deze.

Je kunt ook je temp map opschonen. Zoek naar '%temp%' (inclusief de percentagetekens) om deze map te vinden. Je kunt gerust alle mappen behalve die van de laatste keer dat je de PC hebt opgestart verwijderen.

Gebruik daarna de Windows schijfopruimingstool. Met de laatste versie kun je ook oude updates verwijderen. Maar wees gewaarschuwd, hierdoor verlies je de mogelijkheid om een update te verwijderen en Windows naar een eerdere versie te herstellen. In Windows 7 moet je zorgen dat je deze Windows-update geïnstalleerd hebt. Waarschijnlijk is dat al gebeurd.

Disk Cleanup

Zodra je klaar bent voor de schoonmaak moet je de 'Disk Cleanup' tool als administrator openen:

In Windows 7, klik op 'Start' en typ 'cleanmgr'. Maar open het programma niet zomaar. Klik met de rechtermuisknop op 'cleanmgr.exe' en selecteer 'Run as administrator'.

© PXimport

In Windows 8.1, gebruik de 'Search' charm om 'cleanmgr' te vinden. Selecteer 'cleanmgr switches'. Op het volgende scherm, klik met de rechtermuisknop op 'cleanmgr switches' en selecteer 'Run as administrator' onderaan het scherm.

© PXimport

Zodra het programma je schijf onderzocht heeft krijg je een lijst met verschillende opschoonopties. De meest lucratieve, de optie die oude updates verwijdert, heet 'Previous Windows installation(s)'. Zorg dat deze is aangevinkt.

De meeste ruimte die je terugwint zal onzichtbaar zijn totdat je opnieuw opstart.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite PCWorld.com, geschreven door Lincoln Spector (@lincolnspector). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000